Κρήτη | Αυξάνεται η ανάγκη ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

κρήτη-αυξάνεται-η-ανάγκη-ασφάλισης-γι-818554

Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, όπως είδαμε και με τις πρόσφατες θεομηνίες στην Κρήτη, μία από τις περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί καταστροφικά γεγονότα, με σταθερά αυξανόμενο κόστος για τους πολίτες σε ετήσια βάση.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην περίοδο 1993-2018  κατανέμονται στην Αττική (10) κυρίως, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα (10), κι από ένα στις περιοχές: Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Ρόδος. Η Αττική συγκεντρώνει τόσο το μεγαλύτερο πλήθος ζημιών όσο και το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων.

Ως τέτοια φαινόμενα, όμως, το ύψος των οικονομικών απωλειών που προκαλούν παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στον βαθμό που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός της αύξησης των φαινομένων φυσικών καταστροφών, τα ποσοστά ασφάλισης έναντι αυτών των κινδύνων παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη ενημέρωσης, συχνά, προκαλεί την αίσθηση ότι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές είναι «ακριβή», ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να στοιχίζει λιγότερο ακόμη και από μια ασφάλιση αυτοκινήτου.

Όπως προκύπτει από όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η ασφαλιστική συνείδηση των ιδιωτών στην Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθεί, καθώς και το ίδιο το κράτος θα είχε περισσότερα οφέλη, ενώ τα ασφάλιστρα θα ήταν πολύ χαμηλότερα

Για τις ζημιές αυτές, τα ποσά απαίτησης υπερβαίνουν, συνολικά, τα 358 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από συγκεντρωτική μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ για το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης για συγκεκριμένα περιστατικά καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης κατά τη χρονική περίοδο 1993-2018. Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές της ΕΑΕΕ μεταξύ των ετών 1993-2018 είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων φαινομένων ανεμοστροβίλου και πλημμύρας), δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.

Από τις παραπάνω αιτίες ζημιάς, προκλήθηκαν 24.106 δηλωθείσες ζημιές, με ποσό συνολικής απαίτησης 358,8 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται φανερό, τα περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν καταστροφές στην Ελλάδα εμφανίζονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.

Η ταξινόμηση των περιστατικών βροχοπτώσεων ανά μήνα του έτους (κατά τη διάρκεια του συνόλου της εξεταζόμενης περιόδου) δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατάσταση της ΕΑΕΕ δεν είναι εξαντλητική των περιστατικών που συνέβησαν στην Ελλάδα στην περίοδο 1993-2018. Καταγράφει μόνο τα καταστροφικά γεγονότα μεγάλης έκτασης και έντασης, για τα οποία η ΕΑΕΕ διενήργησε έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της. Τα μεγέθη που καταγράφονται αποτελούν την πρώτη εκτίμηση που είχαν διαμορφώσει οι εν λόγω ασφαλιστικές επιχειρήσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ακολούθως του εκάστοτε περιστατικού.

Μείζον είναι το θέμα της έγκαιρης αντιμετώπισης και αποζημίωσης, σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Πηγή: insuranceworld.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook