Κοτόπουλο στα κάρβουνα: Μικρά μυστικά για πεντανόστιμο αποτέλεσμα

κοτόπουλο-στα-κάρβουνα-μικρά-μυστικά-1270341

Και ποιος δεν θα ήθελε να ψήνει σαν τους τηλεοπτικούς σεφ ή τον μέγα ψήστη που σε κάθε παρέα φαίνεται να υπάρχει;

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται εμπειρία και γνώση. Κι ενώ την εμπειρία την αποκτάς μόνο πάνω από τη θράκα, για τη γνώση υπάρχουν ένα σωρό βοηθήματα. Η σοφία του ψήστη δηλαδή.

Αυτά μας λέει ο πολυβραβευμένος σεφ και συγγραφέας μπεστ σέλερ τσελεμεντέδων, Steven Raichlen, που έχει βαλθεί να μάθει τον κόσμο να ψήνει σωστά.

Ο Raichlen έχει μαγικές συνταγές για τα πάντα, αρέσκεται ωστόσο πολύ στο κοτόπουλο. Το «υποτιμημένο κοτόπουλο», όπως μας λέει, καθώς το μπάρμπεκιου μοιάζει προνομιακός χώρος για τα κόκκινα κρέατα.

Στο ογκώδες βιβλίο του «Barbecue Bible», ο Raichlen μοιράζεται με τον κόσμο τα μυστικά για ψητό κοτόπουλο στα κάρβουνα.

Ξεκινά με την επιλογή του κρέατος. «Όταν αγοράζετε κοτόπουλο, επιλέξτε το σκούρο κρέας, τα μπούτια και τις φτερούγες», μας λέει, «καθώς αυτά τα κομμάτια έχουν περισσότερη γεύση από το στήθος, αλλά και παραμένουν πιο υγρά όταν εκτίθενται στην υψηλή θερμοκρασία της ψησταριάς».

Ο Raichlen μας λέει ότι μπορούμε να τα βράσουμε για λίγο πριν τα ρίξουμε στη σχάρα, δεν το θεωρεί ωστόσο απαραίτητο. Αυτό που κρίνει επιβεβλημένο είναι να ψήνεται το κοτόπουλο σε μη άμεση επαφή με τη θερμότητα (στη μία πλευρά της σχάρας τα μπούτια και στην άλλη τα κάρβουνα δηλαδή).

Μερικές στιγμές πριν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ψησίματος, τα μεταφέρουμε για το φινίρισμα σε άμεση επαφή με τα κάρβουνα (πάνω από τη θράκα δηλαδή), ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα ή να καραμελώσει η σος.

Για τραγανή πέτσα, σημειώνει, ψήστε σε υψηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον 180 βαθμών Κελσίου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook