Κική Δημουλά: Ποια ποίηματά της έγιναν τραγούδια

κική-δημουλά-ποια-ποίηματά-της-έγιναν-1002522

Η ευαισθησία, η οξύτητα, η περιγραφικότητα και ο βαθύς συμβολισμός των στίχων της Κικής Δημούλα ενέπνευσαν αρκετούς συνθέτες οι οποίοι βασίστηκαν στον ποιητικό λόγο της κι έφτιαξαν υπέροχα τραγούδια. Κι η μουσική έμοιαζε να αποτελεί ιδανικό «συνοδοιπόρο» των λέξεων που εκείνη είχε τοποθετήσει με τόση μαεστρία στο χαρτί μεταμορφώνοντάς τες σε γεμάτα εικόνες και συναισθήματα μελωδικά μονόπρακτα.

Το πάντρεμα της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου με τους στίχους της Κικής Δημουλά αποτυπώθηκε στο άλμπουμ «Στην αγκαλιά της άκρης» που κυκλοφόρησε το 1998. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μουσική απόδοση του δεκάδων ποιημάτων της από διάφορες ποιητικές συλλογές της.

Στο δίσκο του «Βράδιασε τα ξαναλέμε» ο Μάνος Ξυδούς είχε συμπεριλάβει στο δίσκο του «Βράδιασε τα ξαναλέμε», που κυκλοφόρησε το 2007, το υπέροχο ποίημα της Δημουλά «Για σένα στις επιθυμίες σου». 

Ανάμεσα στους συνθέτες προσέγγισαν μουσικά τους υπέροχους στίχους της Κικής Δημουλά ήταν και ο Γιώργος Ανδρέου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης είχε μελοποιήσει «Τα Πάθη της Βροχής» από την ποιητική συλλογή «Το λίγο του κόσμου» το οποίο ερμήνευσε η Κορίνα Λεγάκη. 

Ο πολύ καλός Θεσσαλονικιός συνθέτης Γιώργο Καζαντζή έχει ηχογραφήσει ένα διπλό Cd με μελοποιημένα ποιήματα της Κικής Δημουλά. Πρόκειται για το άλμπουμ «Μικρή Σουίτα – Η Κική Δημουλά διαβάζει» με τις απαγγελίες της ίδιας της ποιήτριας.

Συνθέτης που ανέκαθεν γοητευόταν από την δύναμη και την ευαισθησία του ποιητικού λόγου ο Νίκος Πλάτανος είχε μελοποιήσει τον δημοφιλέστατο «Πληθυντικό Αριθμό» της Κικής Δημουλά. Το τραγούδια ερμήνευσε συγκλονιστικά ο πρόωρα χαμένος Θάνος Ανεστόπουλο.

Επιλεγμένα ποιήματα από την πλούσια προσωπική συλλογή της σπουδαίας ποιήτριας είχε μελοποιήσει και ο Κώστας Χατζόπουλος ο συνθέτης του συγκροτήματος «Άνεμος». Μεταξύ αυτών ήταν και τα «Αποσιωπητικές Εικόνες», «Περιφραστική Πέτρα» κ.α.

Ο Νίκος Ξανθούλης «έντυσε» με μουσική τους στίχους της ποιήτριας στο άλμπουμ του με τίτλο «Ο πληθυντικός αριθμός», με ερμηνεύτρια την Σοφία Μιχαηλίδη. Ανάμεσα στα ποιήματα που μεταμόρφωσε σε τραγούδια ήταν φυσικά ο πολυδιαβασμένος «Πληθυντικός Αριθμός» αλλά και τα «Πέρασα», «Χορός Αυθαιρεσιών», «Εκτροπή», «Σαν να διαλέξεις» κ.α.

Ο συνθέτης και φιλόλογος Σάκης Παπαδημητρίου χρησιμοποίησε τον ποιητικό λόγο της Κικής Δημουλά ως βάση για τη δημιουργία ενός νέου λαικού-ποιητικού ορατορίου με τίτλο «Το τελευταίο σώμα μου» ο οποίος προήλθε από την ομώνυμη ποιητική συλλογή. Τα τραγούδα ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Φαραντούρη.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook