Kάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε το τζάκι και την καμινάδα σας

kάθε-πότε-πρέπει-να-καθαρίζετε-το-τζάκι-1345596

Ο τακτικός καθαρισμός τζακιού είναι απαραίτητος για κάθε σπίτι με τζάκι, για λόγους ασφάλειας, αλλά και αποδοτικότητας του τζακιού. Μαζί με τον καθαρισμό καμινάδας, αφαιρεί στάχτες και υπολείμματα βρωμιάς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά στην καμινάδα.

Φυσικά, η διαδικασία καθαρισμού τζακιού (και ο καθαρισμός εστίας τζακιού) δεν είναι εύκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό από επαγγελματίες, αλλά σίγουρα θα κάνεις απόσβεση λόγω της αύξησης της απόδοσης του!

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός τζακιού;

Ο καθαρισμός τζακιού – καμινάδας πρέπει να γίνεται, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η ιδανική περίοδος για την εργασία είναι μετά το τέλος χρήσης του τζακιού, δηλαδή μετά το χειμώνα. Έτσι, εξασφαλίζεις την καλή κατάσταση του τζακιού σου για την επόμενη περίοδο χρήσης. Επίσης, θεωρείται πολύ καλή ιδέα να κάνεις καθαρισμό καμινάδας το φθινόπωρο, πριν χρησιμοποιήσεις ξανά το τζάκι.

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας;

Ο σωστός καθαρισμός καμινάδας του τζακιού σου θα σου προσφέρει πιο αποδοτική θέρμανση χώρου, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια από πιθανότητα φωτιάς. Οι αιτίες που προκαλούν συσσώρευση βρωμιάς στο τζάκι σου είναι οι εξής:

  • Το ψήσιμο στο τζάκι, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που επιβαρύνεται η καμινάδα. Το λίπος που πέφτει στα κάρβουνα από το ψήσιμο, καίγεται και δημιουργούνται λιπαρά τοιχώματα στο εσωτερικό του τζακιού, στα οποία προσκολλάται η καπνιά.
  • Η καύση ξύλων, τα οποία δεν συνιστώνται για καύση, αποτελεί βασική αιτία που μπουκώνει η καμινάδα και απαιτείται καθαρισμός. Σε αυτό συγκαταλέγεται και η καύση σκουπιδιών μέσα στο τζάκι, καθώς και πλαστικών.

Κατασκευαστικά λάθη μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα της ανάγκης για καθαρισμό τζακιού, καθώς οι γωνίες στην καμινάδα εμποδίζουν τη διαδρομή του καπνού προς το εξωτερικό του σπιτιού. Σαν αποτέλεσμα ο καθαρισμός καμινάδας κρίνεται απαραίτητος, για να αφαιρεθούν κατάλοιπα που εμποδίζουν τη λειτουργία της.

Μαζί με τον καθαρισμό τζακιού, συστήνεται να φροντίσεις και για τον καθαρισμό πυρότουβλων τζακιού. Με τον τρόπο αυτό, θα έχεις ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση για το τζάκι σου, το οποίο θα γίνει και πιο αποδοτικό.

Πόσο κοστίζει ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας;

Το σύνηθες κόστος για ολοκληρωμένο καθαρισμό καμινάδας τζακιού από εξειδικευμένο επαγγελματία είναι στα 30€ +ΦΠΑ. Αύξηση στην τιμή καθαρισμού μπορεί να προκύψει, αν χρειαστούν μερεμέτια και επισκευές, πέρα από τον καθαρισμό. Για παράδειγμα, μια αντικατάσταση κόκορα, τυπικά μπορεί να κοστίσει γύρω στα 50-80€. Όσο για την αντικατάσταση σε σπασμένα πυρότουβλα, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 45-60€.

Ποιες εργασίες περιλαμβάνει ο καθαρισμός τζακιού;

  • ​​​​​​Σφράγισμα εστίας τζακιού
  • Καθαρισμός εσωτερικών τοιχωμάτων τζακιού
  • Αναγκαίες επισκευές τζακιού – καμινάδας
  • Καθαρισμός πυρότουβλων

Αναλυτικά, οι εργασίες έχουν ως εξής:

Οι επαγγελματίες καθαρισμού τζακιών που θα βρεις εδώ, φροντίζουν για την καθαριότητα του τζακιού και της καμινάδας, αλλά και του χώρου όπου γίνεται η εργασία. Αρχικά, σφραγίζουν την εστία, ώστε να μη λερωθεί ο χώρος γύρω από το τζάκι και χρησιμοποιούν ειδικές βούρτσες και ράβδους, ώστε να αρχίσει ο καθαρισμός.

Σε περιπτώσεις που η καμινάδα του τζακιού είναι ορατή, ο καθαρισμός του τζακιού ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθαρισμός γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Τα συνεργεία μας, με τον ειδικό τους εξοπλισμό, απομακρύνουν από το τζάκι σου την πίσσα, την ρητίνη και την κάπνα που προσκολλάται στα τοιχώματα στο εσωτερικό του τζακιού και της καμινάδας κατά την καύση.

Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν μικρο-επισκευές στο τζάκι ή την καμινάδα. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να αντικατασταθούν κάποια σπασμένα τούβλα. Τέτοιες εργασίες κάνουν τον καθαρισμό καμινάδας πιο δύσκολο και αυξάνουν το κόστος των εργασιών. Ωστόσο, πολλές φορές ο καθαρισμός ενεργειακού τζακιού και παραδοσιακού τζακιού δεν είναι ολοκληρωμένος, χωρίς τέτοια μερεμέτια.

Ο καθαρισμός πυρότουβλων τζακιού είναι μια εργασία που αναλαμβάνουν πολύ συχνά τα συνεργεία καθαρισμού τζακιών. Αν λοιπόν, θέλεις να φαίνεται το τζάκι σου σαν καινούργιο, ο καθαρισμός πυρότουβλων τζακιού είναι η εργασία που χρειάζεσαι.

decoration.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook