Καλλιτέχνης ξεγέλασε μουσείο… Του έδωσαν 70.000 και έμειναν με άδεια χέρια

καλλιτέχνης-ξεγέλασε-μουσείο-του-έδ-1297272

Ο καλλιτέχνης ονόμασε το έργο που παρέδωσε στο δανέζικο μουσείο ως… «Πάρε τα λεφτά και τρέξε».

Τα λεφτά του πίσω ζητά το Kunsten Museum της Δανίας, από τον Δανό καλλιτέχνη Jens Haaning, στον οποίο και πρόσφερε το αστρονομικό ποσό των 70.000 περίπου ευρώ σε μετρητά, προκειμένου να φιλοτεχνήσει δύο πίνακες χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα.

Ο Haaning έγινε γνωστός το 2010 μέσα από το έργο του, με τίτλο «An Average Danish Annual Income», (Το Μέσο Ετήσιο Εισόδημα Ενός Δανού), το οποίο και αποτελείτο από μια σειρά χαρτονομισμάτων, συνολικής αξίας περίπου 33.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Δανού εκείνη τη χρονιά.

Ο ίδιος, το 2007, είχε δημιουργήσει ένα αντίστοιχο έργο, ονόματι «An Average Austrian Annual Income» (Το Μέσο Ετήσιο Εισόδημα Ενός Αυστριακού) και περιείχε μια χαρτονομίσματα μέσα σε ένα κάδρο, τα οποία αντιστοιχούσαν στο μέσο αυστριακό εισόδημα. Για τη σύνθεση των δύο πορτραίτων, ο καλλιτέχνης είχε δανειστεί χρήματα από μια τράπεζα, όπως μεταδίδει το «The Art Newspaper».

Φέτος, το μουσείο Kunsten ζήτησε από τον Haaning να αναδιαμορφώσει τα δύο αυτά έργα του, προκειμένου να τα παρουσιάσει σε μια έκθεση με θέμα την εργασιακή ζωή, που εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το μουσείο συμφώνησε να δανείσει στον καλλιτέχνη το συνολικό ποσό των 70.000 περίπου ευρώ σε μετρητά, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα χαρτονομίσματα για τη δημιουργία των έργων του.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του μουσείου βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν, μια μέρα πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, διαπιστώθηκε πως τα κάδρα ήταν στην πραγματικότητα άδεια, καθώς ο Haaning αποφάσισε να κρατήσει τα χρήματα για τον εαυτό του.

«Ο καλλιτέχνης μας έστειλε ένα email λέγοντας ότι θεωρούσε πιο ενδιαφέρον να κάνει ένα νέο έργο τέχνης που το ονόμασε ‘Πάρε τα χρήματα και τρέξε’, εξήγησε ο διευθυντής του μουσείου, προσθέτοντας ότι δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στην αστυνομία ακόμη.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο Δανός καλλιτέχνης, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2022, εντούτοις ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να τα επιστρέψει στο μουσείο.

«Φυσικά και δεν θα τα επιστρέψω. Το έργο τέχνης είναι ακριβώς αυτό, ότι πήρα τα χρήματα και δεν θα τα επιστρέψω», εξηγεί ο ίδιος από την πλευρά του.

Προς το παρόν, τα άδεια κάδρα κοσμούν κανονικά την έκθεση του μουσείου, συνοδευόμενα από το email που εξηγεί την… ερμηνεία του «Πάρε τα χρήματα και τρέξε».

Δείτε το έργο:

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook