Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης – Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

χανιά-ιστορίες-αλληλεγγύης-τι-αφηγο-2195617

Σε καιρούς χαλεπούς όπου οι αρνητικές ειδήσεις κυριαρχούν στην επικαιρότητα, αναζητήσαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης.

Απλές, καθημερινές ιστορίες με σπουδαία μηνύματα αλληλεγγύης προς συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, τις οποίες αφηγήθηκαν στο zarpanews.gr εθελοντές του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου ”Κύτταρο”  Χαλέπας.

Ο σύλλογος στηρίζει περισσότερες από 120 οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών, φοιτητών, ηλικιωμένων, αστέγων.

Γιατί υπάρχουν και αυτά τα Χανιά της ανθρωπιάς όπου το καλό υπερτερεί και εμπνέει, πολύτιμα μαθήματα ζωής για όλους.

Όπως μας λέει η κα Μαρία Κληματσάκη, πρόεδρος του ”Κυττάρου”, που συστάθηκε το 2011 και λειτουργεί από το 2012, στο φιλόξενο χώρο του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ): “Ο Σύλλογος συστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού σχολείου και του Μανώλη Σαλεβουράκη, που υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου επί πολλά χρόνια. Στη συνέχεια συσπειρώθηκαν, το 10ο, το 11ο Δημοτικό σχολείο, το Μουσικό σχολείο και το 7ο Γυμνάσιο. Ετσι δημιουργήθηκε μια πιο ισχυρή ομάδα με στόχο η φωνή μας να ακούγεται καλύτερα. Αρχικά ο Σύλλογος συστάθηκε από την ανάγκη να βοηθήσει παιδιά, καθώς είδαμε ότι υπήρχαν μαθητές που δεν είχαν ούτε πρωινό στην τσάντα τους και  ζαλιζόταν (από την πείνα ) στο σχολείο…”

Σήμερα αυτή η δράση αλληλεγγύης γιγαντώθηκε και για περιπτώσεις ενηλίκων, οικογενειών, συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη μέσα από την λειτουργία ενός ανοικτού κοινωνικού παντοπωλείου με προϊόντα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης που διανέμονται δωρεάν σε όποιον έχει ανάγκη.

“Οι ανάγκες μεγαλώνουν κι έτσι δεχόμαστε από πολίτες ρούχα, παιχνίδια, σχολικά είδη, ό,τι μπορεί να περισσεύει σε κάποιον και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το φέρνουν εδώ και πηγαίνει από το ένα χέρι στο άλλο. Είναι ένα καλό μάθημα αυτό για μικρούς και για μεγάλους”.

Ρωτάμε την κα Κληματσάκη, για περιπτώσεις που θυμάται και η προσφορά τους ήταν συγκινητική: ” Είναι πολλές οι ιστορίες που μας έχουν συγκινήσει και είναι η ηθική ανταμοιβή μας, πάνω σε αυτό που κάνουμε στο Κύτταρο, γιατί εδώ είναι όλοι εθελοντές  που προσφέρουν προσωπικό χρόνο και από το περίσσευμα της καρδιάς τους.

“Θυμάμαι μαθητές από σχολεία να κάνουν παζάρια και να φέρνουν τα χρήματα που συγκέντρωσαν στο Κύτταρο, μαζί με τους γονείς τους, ετσι γέμισαν έναν κουμπαρά με χρήματα και μαζέψαμε πράγματα που προορίζονταν για ένα μικρό παιδάκι, το οποίο είχε πεθάνει η μαμά του… Το καλέσαμε εδώ και του είπαμε ότι τα πράγματα έφερε ο Αι Βασίλης επειδή ήταν καλό παιδί. Απλώσαμε τα πράγματα σε μια έδρα, ρούχα, ένα ζευγάρι λουστρινένια παπούτσια, παιχνίδια, τρόφιμα και γλυκά. Και αυτό μόλις τα είδε, πλησίασε και πήρε την κούτα με τα παπουτσάκια, τα έσφιξε στην αγκαλιά του και είπε: “πρώτη φορά, θα βάλω στην ζωή μου, καινούργια παπούτσια”.

Δεν υπήρχε καλύτερο μήνυμα για όλους εμάς, για όλη την σχολική κοινότητα και την μικρή μας κοινωνία. Βλέπαμε παιδιά να λένε τα κάλαντα και να μας φέρνουν τα χρήματα για να τα δώσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν.  Μια άλλη οικογένεια έκανε γενέθλια και τα δύο κοριτσάκια αντί δώρα ζήτησαν τρόφιμα για το παντοπωλείο! Το ίδιο βράδυ μας τα έφεραν! Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός διδάσκεται. Και διδάσκεται μέσα από το παράδειγμα”.

Τα Χανιά της Ανθρωπιάς

‘Εχουμε φοιτητές που τους στηρίζουμε, γιατί δεν είχε η οικογένειά τους.  Και κάναμε όλη τη διαδικασία και τους στηρίζουμε κάθε μήνα. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν και τους ευχαριστούμε γιατί ανταποκρίνονται κάθε φορά στο κάλεσμα μας. Έρχονται γιαγιάδες και φτιάχνουν τρόφιμα, μαρμελάδες για το παντοπωλείο. Ο Σύλλογος Νηπιαγωγών που κάνει παζάρι με όλα τα έξοδα δικά τους και μας φέρνει τα χρήματα. Είναι περιπτώσεις οικογενειών με οικονομική ανάγκη που τα παιδιά τους έχουν γενέθλια και δεν μπορούν να τους πάρουν δώρα. Εμείς έχουμε σημειώσει τις ημερομηνίες και φτιάχνουμε πακέτα με δώρα και τα δίνουμε στα παιδιά την ημέρα των γενεθλίων τους. Τα παιδιά παίρνουν πάρα πολύ μεγάλη χαρά και για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Βλέπουμε ανθρώπους που έχασαν τον πατέρα τους, την μητέρα τους, και μας φέρνουμε ρούχα, πλυμένα, τακτοποιημένα, ” για συγχωρεμό” που θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο. Στο σημείο αυτό θα ήθενα να πω, πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς εγγεγραμμένος στο Σύλλογο, μπορεί όποιος έχει ανάγκη να μπει και να πάρει ό,τι χρειάζεται, ρούχα, παιχνίδια κτλ.

Πολλά πράγματα πάνε και στο Νοσοκομείο Χανίων, σε περιπτώσεις που με εντολή Εισαγγελέα τα παιδιά νοσηλεύονται εκεί, δεν έχουν τίποτα μαζί τους και μας παίρνουν τηλέφωνο από το νοσοκομείο για να πάμε παντοφλίτσες, φορμίτσες, μωρουδιακές κρέμες. Και τα πάμε.

Επίσης στέλνουμε πράγματα στο Γηροκομείο Χανίων σε ηλικιωμένους ή στις Φυλακές όπου υπάρχει ανάγκη για κουβέρτες ή τηλεοράσεις. Δημοσιεύουμε στην σελίδα του Συλόγου στο facebook ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και πολίτες ή επιχειρήσεις, πχ ξενοδοχεία που κάνουν ανακαίνιση, μας τα στέλνουν. Είναι αυτό το ”πάρε – δώσε” που κάνει τα πράγματα σημαντικά, να ξεφύγουμε από το “εγώ” και να πάμε στο “εμείς”.

Η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς

Η Νίκη Θεοδωράκη, εθελόντρια του Κυττάρου Χαλέπας, επισημαίνει την αξία της προσφοράς. “Οι εθελοντές έρχονται εδώ τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα 8.30-1ο το πρωί, Τετάρτη και Παρασκευή 5-6 το απόγευμα, αυτές είναι οι μέρες που μπορεί να μας βρει κάποιος. Προσπαθούμε κι εμείς προσφέροντας λίγο από τον χρόνο μας να βοηθήσουμε το Κύτταρο στο έργο του”.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο  τηλ. 6942014128 και μέσω email : [email protected] ή στην ιστοσελίδα: kyttaro-chalepas.gr 

Να σημειωθεί πως το Κύτταρο φιλοξενείται σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί αφιλοκερδώς, όπως ανέφερε ο Γιάννης Χατζάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), πρώην ΤΕΙ, στην οδό Γ. Ρωμανού, στη Χαλέπα, τονίζοντας πως ανάμεσα στους συνανθρώπους μας που στηρίζει το Κύτταρο βρίσκονται και φοιτητές.

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Χανιά | Ιστορίες αλληλεγγύης - Τι αφηγούνται εθελοντές του Κυττάρου Χαλέπας | Video

Ελένη Φουντουλάκη – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook