«Ηλεκτροσόκ» από την ακρίβεια στα σχολεία του Δήμου Χανίων – «Σταγόνα στον ωκεανό οι κρατικές επιχορηγήσεις»

ηλεκτροσόκ-από-την-ακρίβεια-στα-σχο-1204768

Συνθήκες ασφυξίας στην λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Χανίων δημιουργεί το κύμα ακρίβειας σε ρεύμα και πετρέλαιο που σαρώνει την χώρα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οριακά πλέον δαπάνες που αφορούν καθαριστικά, γραφική ύλη και αναλώσιμα.

Το πρόβλημα περιέγραψε ο αντιδήμαρχος παιδείας Αντώνης Βαρδάκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους κυρίως στην ΔΕΗ αλλά και στο πετρέλαιο, μας έχει φέρει πλέον σε μια πολύ δύσκολη θέση να μην μπορούμε να καλύπτουμε τις λειτουργικές μας ανάγκες, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το κάναμε, με μια μεγαλύτερη ευελιξία. Δίνουμε ας πούμε έμφαση στις λειτουργικές ανάγκες και δεν μπορούμε να καλύψουμε δαπάνες όπως γραφική ύλη, καθαριστικά, τα μελάνια, κάποια φωτοτυπικά που χρειάζονται αντικατάσταση, υπολογιστές, αναλώσιμα, τα οποία χρειάζεται στην καθημερινότητά της μια σχολική μονάδα» ανέφερε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η κρατική επιχορήγηση για όλα τα σχολεία του Δήμου Χανίων κατ’ έτος, είναι τέσσερις δόσεις των 284.000 ευρώ και για τις δύο σχολικές επιτροπές που συνήθως παίρνει 160.000 η α’βαθμια και περίπου 124.000 η β’ βάθμια.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο τρίμηνο, μόνο η ΔΕΗ για την β’βάθμια εκπαίδευση έφτασε τα 90.000 ευρώ!

«Εμείς προετοιμαζόμαστε για τη νέα σχολική χρονιά και βρίσκουμε μπροστά μας το ίδιο φαινόμενο των αυξήσεων όταν μιλάμε με εργολάβους για εργασίες και επισκευές που πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, όλα τα υλικά έχουν διπλασιαστεί και υπερδιπλασιαστεί επομένως και η κρατική επιχορήγηση που παίρνουμε για κτηριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκεί, χοντρικά δηλαδή, από τα 10 πράγματα που κάναμε τώρα θα μπορέσουμε να κάνουμε πέντε. 

Πάνω από 1 εκ ευρώ βάζει από την τσέπη του ο Δήμος

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για το προσωπικό καθαριότητας που καλύφθηκε με ίδιους πόρους του Δήμου ώστε να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη εν μέσω πανδημίας.

«Φανταστείτε ότι το πετρέλαιο που καταναλώσαμε φέτος ήταν το τριπλάσιο σε σχέση με άλλες χρονιές, διότι είχαμε ανοικτά παράθυρα λόγω του κορονοϊού κι επειδή είχαμε και ένα βαρύ χειμώνα για τα δεδομένα των Χανίων» σχολίασε ο κ. Βαρδάκης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι

«πάνω από 1 εκ βάζει ο Δήμος Χανίων τον χρόνο για τα σχολεία, χώρια από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Φιλόδημος από τα οποία επίσης αντλεί πόρους για κτηριακά, ράμπες, ΑΜΕΑ, ανελκυστήρες, μονώσεις, αλλαγές στεγών, ενεργειακές αναβαθμίσεις».

Είναι «σταγόνα στον ωκεανό τα 284.000 ευρώ που παίρνουμε για τις 154 σχολικές μονάδες τόνισε.

Μπαίνουν κάμερες σε σχολεία

Σε ό,τι αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές μαθητών σε απογευματινές και βραδινές ώρες που φέρονται να ευθύνονται για βανδαλισμούς και ζημιές σε σχολικά κτήρια, ο κ. Βαρδάκης τόνισε:

«Καταναλώνουμε απίστευτα λεφτά σε σπασίματα. Οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Την πρώτη προσέγγιση πρέπει να την κάνουν οι διευθυντές, να γίνει μέσα από την σχολική κοινότητα. Να δούμε ποια παιδιά είναι, να γίνει μια πρώτη κουβέντα, να μπορέσουν να σεβαστούν τον χώρο.

Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε κάποια κιγκλιδώματα στα παράθυρα ώστε να μην σπάνε εσωτερικά τζάμια» τόνισε.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η τεχνική υπηρεσία σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν στους εξωτερικούς χώρους κάμερες, οι οποίες θα ενεργοποιούνται μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου και μόνο στην περίπτωση κάποιου βανδαλισμού με την παρουσία της αστυνομίας, ο διευθυντής του σχολείου θα ανατρέχει στην καταγραφεί για να βρεθεί ποιος το έκανε.

Όσον αφορά τους σχολικές φύλακες, ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι πρόσληψή τους δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να δηλώνουν την συγκεκριμένη ειδικότητα.

Προχωρούν τα ΣΔΙΤ

Τέλος, ο κ. Βαρδάκης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος το έτους θα υπάρχει ανάδοχος για τα ΣΔΙΤ.

«Τον Ιούνιο ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος και ευελπιστούμε τέλος Δεκέμβρη να έχουμε καταλήξει σε μια από τις τέσσερις μεγάλες εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τα οκτώ νέα σχολεία και η σύνδεση του πάρκου με τον κήπο» ανέφερε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook