Η πρόταση και το σχέδιο του συνδυασμού Αρχοντάκη για την λειτουργία των κοινοτήτων και την ανάπτυξη της υπαίθρου στον Δήμο Χανίων

η-πρόταση-και-το-σχέδιο-του-συνδυασμού-838255

Την ανάγκη για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των περιοχών του Δήμου Χανίων, προτάσσει ο συνδυασμός «Μαζί για τα Χανιά της επόμενης ημέρας» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση του θεσμού των κοινοτήτων με αναβάθμιση του ρόλου τους και συνεργασία μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά με το δημοτικό συμβούλιο σε ένα ισχυρό σύνολο. «Μέσω της πρότασής μας αυτής, που αποτελεί δέσμευσή μας, ο Δήμος Χανίων, εκχωρώντας αρμοδιότητες στις Κοινότητες και δημιουργώντας μηχανισμό αντιμετώπισης απλών θεμάτων της καθημερινότητας, απελευθερώνει δυνάμεις για να ασχοληθεί πιο αποτελεσματικά με τα μεγαλύτερα θέματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δημιουργούμε ένα ισχυρό, από κάθε άποψη, σύνολο

«Είναι προφανές, πως στο Δήμο Χανίων ο «Καλλικράτης» δεν κατάφερε να δώσει λύσεις, τόσο σε απλά θέματα της καθημερινότητας, όσο και σε μεγαλύτερα ζητήματα των περιαστικών περιοχών (πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι). Τα Συμβούλια των Κοινοτήτων δεν λειτούργησαν ποτέ ουσιαστικά, δηλαδή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα της περιοχής τους, παρά μόνο να τα αναδείξουν.

Δήμος Χανίων προκειμένου να υλοποιήσει ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να αξιοποιήσει το θεσμό των Κοινοτήτων και να συνεργαστεί στενά μαζί τους. Να τις αντιμετωπίσει ως οργανικό κομμάτι του και να τους δώσει τη δυνατότητα να δρομολογούν τα «αυτονόητα» σε ικανοποιητικούς χρόνους χωρίς να «χάνονται» στα

γρανάζια της γραφειοκρατίας και στους παραγοντισμούς των αιρετών.

Θέλουμε :

■ Οι Κοινότητες να λειτουργούν ως ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά όργανα και οι αποφάσεις τους να είναι υλοποιήσιμες χωρίς την μεσολάβηση άλλων αιρετών προσώπων.

■ Οι Κοινότητες μέσω των αποφάσεών τους να δρομολογούν τη λύση απλών θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής τους (όπως αποκατάσταση ζημιών οδι- κού δικτύου, αποκατάσταση πεζοδρομίων, αντικατάσταση κάδων, συ- ντήρηση ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.).

■ Οι εισηγήσεις των Κοινοτήτων σε θέματα μεγαλύτερης εμβέλειας να αντιμετωπίζονται από

το Δήμο Χανίων με την ανάλογη υπευθυνότητα.

Είναι εφικτό, το κάνουμε πράξη:

■ Με την έναρξη της Δημοτικής θητείας αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται σε κάθε Κοινότητα.

■ Στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων γίνεται, σε όλες τις Κοινότητες , η κατανομή των χρημάτων που έχει τη δυνατότητα η κάθε Κοινότητα να διαχειριστεί από μόνη της. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε Κοινότητα αποτελεί συνάρτηση του γεωγραφικού της εύρους, του πληθυσμού της, της γεωμορφολογίας της και των αρμοδιοτήτων που της έχουν εκχωρηθεί.

■ Δημιουργείται Τμήμα Κοινοτήτων, το οποίο στελεχώνεται από υφιστά- μενους υπαλλήλους του Δήμου Χανίων, μηχανικούς, οικονομικούς, δι- οικητικούς – μέσω εσωτερικής μετακίνησης- όπου αυτό αναλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται για τη διεκπεραίωση των αποφάσεων της κάθε Κοινότητας.

■ Ο Δήμαρχος Χανίων, κάθε μήνα, συνοδευόμενος από συνεργάτες του- αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποιεί επίσκεψη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμους). Εκεί θα ενημερώ- νεται από τους αιρετούς των Κοινοτήτων για θέματα και προβλήματα της περιοχής μέσα από μια διαδικασία ευρείας σύσκεψης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστώνεται αφενός η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των αποφάσεων, αρμοδιότητας των Κοινοτήτων και αφετέρου η δρομολόγηση μεγαλύτερης εμβέλειας παρεμβάσεων και έργων. Το μοντέλο αυτό λειτούργησε με επιτυχία την περίοδο 2007- 2010 μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και Δήμων» αναφέρεται σχετικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Η πρόταση και το σχέδιο του συνδυασμού Αρχοντάκη για την λειτουργία των κοινοτήτων και την ανάπτυξη της υπαίθρου στον Δήμο Χανίων

  1. πολυ ντεμοντε αυτο το φωτογραφικο προφιλ. βγαλτε μια νορμαλ φωτογραφια καλυτερα, κατι πιο φυσικο και οχι τοσο στημενο. Στο κατω κατω αν ειναι να βγαλετε φωτογραφια στουντιο, ε πειτε στον φωτογραφο σας να σας ριξει ενα ωραιο φοντο απο πισω και εναν σωστο φωτισμο, οχι αυτο το πραμα…

  2. Χαχαχα μα το ζητημα είναι η φωτογραφία ή το τι πρεσβευει ο υποψηφιος Δήμαρχος της θατσεριλας…..άλλα σκεφτόμαστε ολοι από την θητεια στη Νομαρχία εχουμε τίποτα να θυμωμαστε ωστε να ξαναψηφισουμε λέω εγώ τωρα…..χαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook