Η παράσταση «Σύνορα» του Χένρι Νέιλορ στο Ρέθυμνο
H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ και την στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο του Άγγλου συγγραφέα Χένρι Νέιλορ ΣΥΝΟΡΑ (Borders) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, το Σάββατο 23 Μαΐου στις 9μμ στο θέατρο Σπίτι του Πολιτισμού στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6973005570.
Το συναρπαστικό και άκρως συγκινητικό έργο του Χ. Νέιλορ, «ΣΥΝΟΡΑ» διερευνά την έννοια των “συνόρων” – φυσικά και μεταφορικά – και τις ιστορίες που πλέκονται στην διακεκαυμένη
αυτή περιοχή των ορίων, στη σύγχρονή μας εποχή. Και είναι ενδεικτικό της ποιότητας της γραφής του ότι τα σύνορα τα συναντάμε με πολλές έννοιες: μπορεί να αφορούν σε μια βάρκα με Σύριους μετανάστες που βουλιάζει στο Αιγαίο, όμως μπορεί και να αφορούν στην συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη και να διερευνούν την λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τι είναι ηθικά επιτρεπτό στην εποχή μας και τι καταδικαστέο.
Ο Νέιλορ κατέχει την τέχνη να δραματοποιεί την σύγχρονη Ιστορία και να μας την παρουσιάζει πάνω στη σκηνή με έναν στοχαστικό τρόπο που καμιά σχέση δεν έχει με τα ρεπορτάζ των καθημερινών ειδήσεων. Εδώ, ακολουθεί μια αφηγηματική γραμμή που ξεκινάει λίγο πιο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, περνά από την σπαρασσόμενη Συρία του Άσαντ και του ISIS για να καταλήξει σε μια βάρκα που θαλασσοπνίγεται στο Αιγαίο – μια ευθεία γραμμή που φωτίζει από την μέσα πλευρά τις αλληλουχίες των ιστορικών γεγονότων και αποκαλύπτει αλήθειες που δύσκολα ομολογούνται.
Έργο με δύο πρόσωπα, ένας φωτορεπόρτερ που καθιερώνεται διεθνώς χάρη σε μια φωτογραφία του Οσάμα Μπιν Λάντεν που βγάζει στην αρχή της καριέρας του, σε μια ανυποψίαστη εποχή, πριν
από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και μια νεαρή κοπέλα, ακτιβίστρια ζωγράφος από τη Συρία, Ανώνυμη (γιατί «μόνο οι ισχυροί έχουν ονόματα»), έγκυος σε μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες που προσπαθεί να διασχίσει το Αιγαίο.
Ένα προκλητικά επίκαιρο κείμενο, που θέτει, εκτός των άλλων, σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της τέχνης στην πολιτική καθώς και οι δύο ήρωες του έργου, των οποίων τις ιστορίες
παρακολουθούμε, είναι καλλιτέχνες και καλούνται από τις περιστάσεις να πάρουν θέση μπροστά στη ρευστή και αβέβαιη ιστορική πραγματικότητα του καιρού μας.
Οι ιστορίες τους παρουσιάζονται μέσα από εναλλασσόμενους μονολόγους προσφέροντας ένα καίριο, συγκινητικό και ενίοτε πικρό σχόλιο πάνω σε μια από τις πιο μεγάλες κρίσεις της εποχής μας.
Οι συντελεστές:
Ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και χειρισμό φωτισμού και ήχων από την Νέλια
Μανωλάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη οι Julie Tahan και η Δήμητρα Καψαλάκη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρίνα Πανηγυράκη (Ανώνυμη Σύρια) και Δημήτρης Κιοστεράκης (Σεμπάστιαν).
Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, τη διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Χένρι Νέιλορ (Henry Naylor) γεννήθηκε το 1966. Είναι Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, κωμωδιογράφος, περφόρμερ, σκηνοθέτης και ηθοποιός, γνωστός για τα βραβευμένα έργα του Finding Bin Laden (2003) και Hunting Diana (2004), αλλά επίσης γνωστός και ως ένας από τους κωμικούς χαρακτήρες στην τηλεοπτική σειρά Parsons and Naylor & Pull-Out Sections.
Το καλοκαίρι του 2014 γράφει το πρώτο του δραματικό έργο, The Collector, που κερδίζει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το Fringe First.
Αποτελεί και το πρώτο της Τριλογίας της Μέσης Ανατολής, & Arabian Nightmares&. Το δεύτερο έργο της τριλογίας, το Echoes, παίρνει το 2015 το επίσης σημαντικό βραβείο The Spirit of the Fringe Award. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, το Angel (Άγγελέ μου), παρουσιάστηκε στο Εδιμβούργο το καλοκαίρι του 2016.
Ακολούθησε το έργο Borders (Σύνορα) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 2017, όπου κέρδισε το βραβείο Carol Tambor Best of Edinburgh Fringe Award και το πολυπόθητο Fringe First, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Βόρεια Αμερική στο Φεστιβάλ του Σπολέτο, αλλά και στο Τσάρλεστον και στο New York Theatre Workshop το 2018 με μεγάλη επιτυχία.
Το 2018 το έργο του Games (Αγώνες), βραβεύτηκε και πάλι στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο έργα του συγγραφέα, το έργο Άγγελέ μου (πρεμιέρα 6 Ιουλίου 2018), σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η παράσταση περιόδευσε εν συνεχεία στο Ηράκλειο (Νοέμβριος 2018, αμφιθέατρο ΙΜΚ), και στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2018, Θέατρο Σφενδόνη). Την επόμενη χρονιά ανέβασε το επίσης βραβευμένο στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του 2018 έργο του συγγραφέα Αγώνες (Games), σε μετάφραση Ρούλας Κονσολάκη και σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη που έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουλίου 2019.
Περιόδευσε επίσης στο Ηράκλειο (Νοέμβριος 2019, αμφιθέατρο ΙΜΚ), και στην Αθήνα (Νοέμβριος 2019, Θέατρο Σφενδόνη).
Η παράσταση «ΣΥΝΟΡΑ» του Χένρι Νέιλορ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 6977404681.
ΘΕΑΤΕΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΣΥΝΟΡΑ’:
«Τα διαμάντια δεν βρίσκονται παντού· πρέπει να τα αναζητήσουμε κοντά στα ηφαίστεια», έγραφε ο Αντρέι Ταρκόφσκι το 1986. Γι’ αυτό να επισκέπτεστε ηφαίστεια, όπως το Θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, για να έχετε την ευκαιρία να δείτε διαμάντια από κοντά. Μην τα αφήνετε στην τύχη, όταν ξέρετε ότι έχουν διεύθυνση. Όσες και όσοι δεν έχετε δει το θεατρικό έργο ΣΥΝΟΡΑ του Χένρι Νέιλορ, θα υπάρξει μια τελευταία παράσταση.
Βίκυ Αρβελάκη, κινηματογραφίστρια
Η Μαρίνα Πανηγυράκη μαζί με τον Δημήτρη Κιοστεράκη, μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο, αναβίωσαν με δύναμη και ακρίβεια την τραγωδία που εκτυλίσσεται στην υγρή πατρίδα μας. Μια τραγωδία
σύγχρονη, οδυνηρά οικεία, που η παράσταση δεν την ωραιοποιεί, αλλά την εκθέτει με συγκλονιστική πιστότητα. Μην τη χάσετε!
Ρόδης Λοχαΐτης, Ιστορικός
Μηνύματα της σύγχρονης εποχής που καλύπτουν το ευρύ φάσμα του προσφυγικού ζητήματος, από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεσαι.
Νομίζω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε το Θέατρο Κυδωνία και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη στην πόλη μας. Είναι μεγάλη πολυτέλεια να έχουμε θεατρικές παραστάσεις τέτοιου επιπέδου!
Γιώργος Καρατζάς, Ομότιμος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι μετρημένες, ακριβείς και συγκινητικές, αποκαλύπτοντας όλο το ανθρώπινο εύρος των
χαρακτήρων που υποδύονται.
Το “Σύνορα” είναι ένα έργο που δεν βλέπεται απλώς — βιώνεται. Φεύγεις προβληματισμένος, συγκινημένος και, το σημαντικότερο, λίγο πιο συνειδητοποιημένος.
Χρυσούλα Λιγγερίδου, ηθοποιός
Το ψυχικό σθένος είναι ένα εξαιρετικό προσόν για ηθοποιούς ειδικά όταν αυτοί ερμηνεύουν ένα τόσο «δύσκολο» κείμενο σαν τα ΣΥΝΟΡΑ του Χένρι Νέϊλορ. Και αυτό το προσόν οι ηθοποιοί της
παράστασης το διαθέτουν και γι αυτό ίσως και η παράσταση του θεάτρου Κυδωνία συγκινεί ιδιαίτερα.
Γιάννης Στεφανουδάκης, φιλόλογος
Ένα έργο βαθιά πολιτικό, σπαρακτικά ανθρώπινο στην επικράτεια του ποιητικού ρεαλισμού. Δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνο να σε συναρπάσει μια τέτοια θεατρική γραφή και μια παράσταση που την αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό.
Αντωνιάδου Βούλα, εκπαιδευτικός.
Καταπληκτική παράσταση, πολύ αξιόλογο έργο. Ευχαριστούμε πολύ!
Εύα Πετροπούλου, θεατής
Τα σύνορα σκιαγραφούνται σε ρεαλιστικό, συμβολικό και φαντασιακό επίπεδο. Είναι ο χώρος που διαχωρίζει, που ορίζει τα «εμείς» και τα «άλλοι», αλλά ταυτόχρονα ο τόπος της πιθανής συνάντησης. Ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες ή μη αναμενόμενες συνθήκες, το όριο μπορεί να μετατραπεί σε πέρασμα.
Εκεί, στο μεταιχμιακό αυτό σημείο, αναδύονται οι υπαρξιακές ανησυχίες: το ερώτημα του είναι και του πράττειν, η ευθύνη της επιλογής, η επιθυμία για νόημα μέσα σε έναν κόσμο κατακερματισμένο.
Κωνσταντίνος Λιόλιος, ψυχίατρος
Ένα έργο που σε αγγίζει βαθιά . Σε κάνει να μετακινείσαι, & να μπαίνεις στα παπούτσια" όλων αυτών των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ψάχνοντας να βρουν ένα μέρος να
επιβιώσουν ή να ζήσουν. Ταυτόχρονα, συγκλονίζεσαι με τη σταδιακή ηθική σήψη του δυτικού ανθρώπου που μπροστά στο χρήμα που έχει γίνει θεός του απεκδύεται κάθε ηθική αξία…
Ανθή Τσιπουριάρη, θεατής
Θαύμασα τη Μαρίνα Πανηγυράκη και τον Δημήτρη Κιοστεράκη, αυτούς τους τόσο νέους ανθρώπους που με τέτοια ωριμότητα ερμήνευσαν το απαιτητικό αυτό επίκαιρο κείμενο. Με τέτοια
απλότητα και φυσικότητα, με το μέτρο που απαιτούσε και εξυπηρετούσε την σκηνοθεσία κάθε φορά, σαν να 'ταν δεύτερη φύση τους ο ρόλος που έφεραν εις πέρας, μια μυστική αποστολή που είχαν σχεδιάσει από καιρό και που απέκλειε κάθε πιθανότητα αποτυχίας και λάθους! Ο ήχος της φωνής τους, η καθαρότητα του λόγου τους, το βλέμμα τους που έντυνε ανάλογα την κάθε λέξη τους, έφτασαν να γεμίσουν τον άδειο κόκκινο κύκλο της σκηνής και με το παραπάνω! (…)
Άρια Αθανασάκη, θεατής
Παράσταση πολυπρισματικής φύσης και άψογης αισθητικής, ζωηρή, μεστή, έργο πολιτικό με ποικίλες συνδηλώσεις και προβληματικές, που εκβάλλουν όλες στο σήμερα· αποτελεί οπωσδήποτε ευτύχημα για το κοινό.
Άγγελος Αλαφρός, συγγραφέας
Ένα βαθιά πολιτικό, ανθρώπινο, ευαίσθητο θεατρικό κείμενο που αποδόθηκε εξαιρετικά από τους δύο νέους ηθοποιούς με ενσυναίσθηση και υποστήριξη των ρόλων!! Ευχαριστούμε κ. Βιρβιδακη για την χρόνια προσφορά σας σε μας και στον τόπο μας!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!!
Βούλα Φιωτάκη, θεατής
Οι ηθοποιοί Μαρίνα Πανηγυράκη και Δημήτρης Κιοστεράκης υπηρετούν τόσο επιτυχημένα το έργο αγγίζοντας τη ψυχή σου με τον πιο όμορφο, υπέροχο τρόπο. Όποιες και όποιοι μπορέσετε, μην το χάσετε!!!
Νίκος Βαράκης, θεατής
Στην εμπροσθοφυλακή της σύγχρονης δραματουργίας για μένα.
Εξαιρετική η μίνιμαλ σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη και απίστευτα γενναιόδωρες οι ερμηνείες των δύο νέων ηθοποιών.
Πηγαίνετε να το δείτε όπωσδήποτε όσοι ζείτε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Οι υπόλοιποι ψάξτε τον!
Φώτης Δούσος, συγγραφέας
(…) Κι εσύ; Κι εγώ; Κι όλοι εµείς οι βολεµένοι του τίποτα τι κάνουµε; Μακριά απ’ όλ’ αυτά, µε τα µάτια θολά καρφωμένα στην τηλεόραση και πού και πού, κάποιοι από εµάς, να ονειρευόµαστε
αντάρτικα κι επαναστάσεις…
(…) Έξοχος θεατρικός λόγος, περίφημη η ερμηνεία δυο νέων ιδιαίτερα ταλαντούχων ηθοποιών και µια σπάνια σκηνοθεσία υψηλής καλλιτεχνικής ευαισθησίας.
Μανώλης Μπουζάκης, εκδότης
Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρό κοινωνικό ισοδύναμο και πολλαπλά μηνύματα, επίκαιρο και αναγκαίο, ειδικά σήμερα που τα σύνορα, υλικά και άυλα πληθαίνουν, δοσμένο με την μαεστρία του
Βιρβιδάκη και την καταπληκτική απόδοσή του από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς, την Μαρίνα Πανηγυράκη και τον Δημήτρη Κιοστεράκη. Μας συγκίνησε, χειροκροτήσαμε, δακρύσαμε. Μήπως
τα σύνορα είναι μέσα μας; Μια παράσταση που αξίζει, και είναι τιμή για τα Χανιά η ύπαρξη του θεάτρου Κυδωνία.
Γρηγόρης Γεωργουδάκης, λογοτέχνης
Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία . Τα ευχαριστώ και τα μπράβο δεν αρκούν για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για αυτήν την προσφορά.
Όσο για αυτά τα χαρισματικά παιδιά, αποτελούν την απόδειξη του ήθους και του αγώνα της νέας γενιάς για αληθινό πολιτισμό.
Σοφία Μπολιώτη, θεατής






