Η επιχορήγηση των καλλιτεχνών πήγε σε γαλάζια ρουσφέτια και εκκλησιαστικές χορωδίες

η-επιχορήγηση-των-καλλιτεχνών-πήγε-σε-1119915

Την ώρα που οι καλλιτέχνες της χώρας εκπέμπουν sos λέγοντας πως είναι στα όρια της εξαθλίωσης, λόγω του αποκλεισμού τους από την εργασία και της ταυτόχρονης μη στήριξης τους από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού, μοιράζει τα χρήματα που προορίζονται για αυτούς σε ημετέρους.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento με τον ειρωνικό τίτλο «Υπουργείο χορωδιών και ψαλμών» όχι απλά δεν επιχορηγήθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός, όπως αρχικά εξαγγέλθηκε, αλλά τα 242.990 ευρώ, κατέληξαν σε σχήματα όπως η χορωδία Αγία Σκέπη από το Αγρίνιο, η Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής και άλλους ιδιωτικούς συλλόγους και Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες με υποτυπώδη έως ελάχιστη δράση και χωρίς καν σελίδα στο διαδίκτυο. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η Χορωδία της Αγίας Σκέπης με «.. πρωτοποριακές και ερευνητικές εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού» όπως ανέφερε η πρόσκληση του υπουργείου, μόνο η υπουργός μπορεί να μας απαντήσει.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που επιχορηγήθηκαν δεν έχει καμία σχέση με τον σύγχρονο πολιτισμό, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα όχι μόνο για τα καλλιτεχνικά κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης αλλά και για το αν το υπουργείο τηρεί έστω και τα προσχήματα για τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθεί.

Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Η Αγία Σκέπη των γαλάζιων παιδιών και των φονταμενταλιστών

Η χορωδία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής Αγία Σκέπη ουσιαστικά λειτουργεί ως ιδιωτικός σύλλογος. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η καλλιτεχνική διευθύντρια του συλλόγου Χρυσούλα Τασολάμπρου υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με τον Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου στο Facebook αναφέρει: «Στη φωτογραφία διακρίνεται η Ελληνική σημαία και η Παναγία Θεοτόκος κρατώντας το μαφόριό της (Αγία Σκέπη). Πραγματικά οικτίρω όσους ενοχλούν τα ιερά σύμβολα της πατρίδας και της Ορθοδοξίας!».

Προς επίρρωση του απροσμάχητου της ορθοδοξίας και της εκκλησίας, στην επίσημη σελίδα της χορωδίας στο Facebook αναπαράγονται τα αιτήματα της ιστοσελίδας menoume-ekklisia.gr τα οποία συνοψίζονται στο «Θέλουμε να μένουμε εκκλησία, θέλουμε να πηγαίνουμε εκκλησία, θέλουμε να κοινωνούμε το ζωοποιό σώμα και αίμα του Χριστού». Και αυτή η απαίτηση διατυπώνεται εν μέσω πανδημίας.

8000 ευρώ σε τουριστική επιχείρηση γαλάζιων φίλων

Ο φορέας Κέδρος ΣΥΝ έλαβε οικονομική ενίσχυση 8.000 ευρώ και αιγίδα για τη δράση με τίτλο «13o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και Θερινή Μουσική Ακαδημία» που θα πραγματοποιoύνταν στα τέλη Αυγούστου στο Kipriotis Village Resort Hotel στην Κω. Ο φορέας που πήρε την επιχορήγηση δεν έχει καμία επίσημη παρουσία στο διαδίκτυο και η ιστοσελίδα που υπάρχει στο μητρώο καλλιτεχνών δεν λειτουργεί.

Η ιστοσελίδα της τουριστικής επιχείρησης η οποία είναι και ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν αναφέρει πουθενά τις εκδηλώσεις που επιχορηγήθηκαν φέτος. Σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του ίδιου ομίλου έχει πραγματοποιήσει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 σε επίσκεψή του στην Κω, όπως και τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2018.

Η Affekt Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία έλαβε ενίσχυση 4.000 ευρώ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αέρας στις Κυκλάδες». Η εταιρεία δεν έχει καμία παρουσία στο διαδίκτυο και το πρόγραμμα για το οποίο επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά.

15.000 ευρώ για δέκα συναυλίες που τελικά έγιναν δύο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου, γράφει το ρεπορτάζ «διευκρινίζεται ότι η πρόσκληση δεν αφορά αιτήματα που δεν άπτονται του αντικειμένου του σύγχρονου πολιτισμού, π.χ. παραδοσιακοί χοροί, λαϊκή παράδοση κ.ά.».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΑΜΚΕ Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής Επόμενη Ημέρα (περίεργος τίτλος αλήθεια, με την ιστοσελίδα της να είναι ανενεργή), η οποία παλαιότερα είχε υλοποιήσει πράξη «∆ημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Αττικής» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού». Έλαβε οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ για το φεστιβάλ ΜουσιΚώς. Σύμφωνα με το αίτημά της θα πραγματοποιούνταν συνολικά δέκα συναυλίες στην Κω, τη Ρόδο, τη Νίσυρο, τη Χάλκη και τη Σύμη. Τελικά στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετείχε αποκλειστικά και μόνο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποιώντας δύο συναυλίες κλασικής μουσικής στη Ρόδο και δύο στην Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έδρα της και τα τηλέφωνά της είναι ίδια με της εταιρείας PSG Περιβαλλοντική Γεω-ερευνητική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Ο Leon of Athens επιχορηγείται αλλά δεν το γνωρίζει

Άλλη μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έλαβε επιχορήγηση είναι η Gre.Ex Music Office, αιτούμενη οικονομική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για τη δράση «Συμμετοχή του Gre.Ex Music Office στο Showcase Φεστιβάλ Primavera Pro στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με συμμετοχή δύο Ελλήνων καλλιτεχνών (Leon of Athens και Theodore) σε δύο σκηνές του Φεστιβάλ».

Η εταιρεία δηλώνει πως υποστηρίζει νέους Ελληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό – βέβαια το παράδοξο είναι ότι οι καλλιτέχνες είναι μόνο τρεις (Theodore, Leon of Athens, Stella), όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της. Η εν λόγω χρηματοδότηση δόθηκε για ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τελικά ηλεκτρονικά και καθώς φαίνεται χωρίς τη συμμετοχή των δύο Ελλήνων καλλιτεχνών. [σ.σ. Μετά το ρεπορτάζ ο καλλιτέχνης Leon of Athens επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε πως ο ίδιος δεν είχε προσωπική γνώση για την εν λόγω επιχορήγηση].

Η ρεπόρτερ της εφημερίδας, βρήκε όμως ανάμεσα στους 25 φορείς που ότι το έργο δύο εξ αυτών πράγματι άπτεται του αντικειμένου της πρόσκλησης: το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που έλαβε χώρα για ένα πενθήμερο τον Αύγουστο λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ και το Chania Rock Festival που διεξάγεται από το 2002 στην πόλη των Χανίων.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook