Η ελπίδα ξεκινάει από τα Χανιά… Η Χανιώτισσα tattoo artist που κάνει δωρεάν τατουάζ σε γυναίκες με μαστεκτομή | Photos

η-ελπίδα-ξεκινάει-από-τα-χανιά-η-χανιώ-1279077

Ό καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000. Η επιβίωση ξεπερνά το 80%, το υπόλοιπο ποσοστό γυναικών όμως περνάει τις περισσότερες φορές από δυσάρεστες και επώδυνες διαδικασίες. Μία από αυτές, η μαστεκτομή, ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για κάθε γυναίκα…

Είναι κυριολεκτικός και μεταφορικός ακρωτηριασμός καθώς σου αφαιρεί την αυτοπεποίθηση, την θηλυκότητα. Αυτό όμως που δεν μπορούν να διορθώσουν οι γιατροί, έρχεται να το κάνει η Γιώτα Τζανίδου. Ένα νεαρό κορίτσι από τα Χανιά, με ζεστό χαμόγελο και σταθερή, σίγουρη φωνή. Ακόμα πιο σταθερό όμως, είναι το χέρι της Γιώτας και μεγάλη όσο δεν πάει, η καρδιά της. Γιατί θέλησε χωρίς δεύτερη σκέψη να χρησιμοποιήσει το χόμπι της για να βοηθήσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί.

Χρησιμοποίησε τις ικανότητές της στα τατουάζ, για να καταφέρει να φτιάξει, απολύτως ρεαλιστικά, θηλές που θα καλύψουν τις ουλές της μαστεκτομής. Δεν είναι η μόνη που το κάνει, αλλά είναι η μόνη στη χώρα που το κάνει εντελώς δωρεάν σε όποια γυναίκα της το ζητήσει! Η Γιώτα τα εξηγεί όλα στο Χανιώτικo freepress InTown :

Πάντα μου άρεσαν η ζωγραφική και τα τατουάζ. Το 2017 αποφάσισα να δω αν αυτό που μου αρέσει τόσο πολύ θα μπορούσα να το μάθω. Ξεκίνησα δειλά, δειλά αγοράζοντας τα μηχανάκια και άρχισα να κάνω εξάσκηση για να δω αρχικά πώς θα βγει. Ασχολήθηκα πάρα πολύ με το να μάθω ό,τι χρειάζεται. Ρώτησα, είδα, διάβασα και φυσικά έκανα ατελείωτα βράδια εξάσκηση πάνω σε γουρουνόδερμα και σιλικόνη. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως αν και στη σιλικόνη δεν περνάει πολύ καλά το μελάνι και δεν βγαίνουν καλές οι γραμμές, ενώ το γουρουνόδερμα πλησιάζει πολύ το ανθρώπινο και είναι ιδανικό για εξάσκηση.

Όλο αυτό είναι κάτι που δεν διδάσκεται, δεν πας κάπου για να το μάθεις, οπότε πρέπει το χέρι να μάθει να είναι σταθερό από μόνο του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στα χέρια σου. Αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορείς, δεν πρέπει να ακουμπήσεις άνθρωπο γιατί μπορεί να τον καταστρέψεις. Πρόκειται για κάτι που κρατάει για πάντα.

Χρειάζεται να έχεις ταλέντο στη ζωγραφική;

Καλό είναι να μπορείς να ζωγραφίζεις αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και απαραίτητο, γιατί η διαδικασία γίνεται με καρμπόν. Εκτυπώνεις δηλαδή το σχέδιο, περνάς το καρμπόν που τοποθετείς πάνω στο δέρμα και ακολουθείς αυτές τις γραμμές.

Αυτό όμως που είναι απαραίτητο, είναι να έχεις αυτογνωσία, να έχεις σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων σου και φυσικά να μην αναλαμβάνεις σχέδια που δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας. Εγώ αν δω κάτι που δεν μπορώ να κάνω, απλά δεν θα το αναλάβω.

Ζητούσες τη γνώμη κάποιου ή το έβλεπες μόνη σου ότι αυτό που έκανες ήταν καλό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιρνα άλλες γνώμες. Ξέρω αν μία γραμμή είναι ίσια ή στραβή, οπότε το συνέχιζα. Στην αρχή είχα ζητήσει τη γνώμη κάποιου γνωστού μου, επαγγελματία tattoo artist, ο οποίος μου είπε, δεν είναι για σένα αυτό, ψάξε να κάνεις κάτι άλλο, δεν είναι για όλους αυτή η δουλειά. Του είπα, ποιος είσαι εσύ που θα πεις ότι δεν μπορώ να το κάνω; Και το έκανα. Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο.

Και πώς πέρασες από την εξάσκηση στην πράξη;

Πρώτα έκανα ένα τατουάζ στον εαυτό μου για να δω τον πόνο, πόσο βαθιά πρέπει να μπει η βελόνα, να δω πώς λειτουργεί το όλο θέμα σε ρεαλιστικές συνθήκες. Πήγε πολύ καλά. Το δεύτερο ήταν στη μαμά μου. Της έκανα μία απλή πεταλούδα. Τη ρώτησα, μαμά θα κάτσεις να σου κάνω τατουάζ; Μου λέει, παιδί μου και μια μουτζούρα να μου κάνεις θα κάτσω! Αυτό σιγά σιγά προχωρούσε με μικρά σχέδια σε φίλους και γνωστούς. Στην αρχή έκανα πρόβα τα σχέδια. Μου έλεγαν τι ήθελαν, το χτυπούσα πρώτα στο γουρουνόδερμα να δω πώς θα το πάω και μετά τους το έκανα. Κάποια στιγμή θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά ως tatoo artist. Ελπίζω να ανοίξουν οι επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες για να μπορέσω να κάνω το επόμενο βήμα και να δημιουργήσω το δικό μου επαγγελματικό tatoo studio.

Και πότε σου ήρθε η ιδέα για να κάνεις τατουάζ τις θηλές στη μαστεκτομή;

Γενικά είμαι πολύ ευαίσθητη στο κομμάτι της υγείας γιατί κι εγώ, όπως όλοι, έχω περάσει προβλήματα. Πρόσφατα μάλιστα έχασα και τον πατέρα μου… Μου αρέσει όμως να προσφέρω ό,τι μπορώ σε όποιον το χρειάζεται. Έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Είχε έρθει λοιπόν μια φίλη που είχε κάνει μαστεκτομή και ήθελε να της κάνω tattoo λίγο πιο πάνω από το στήθος την ροζ κορδέλα που συμβολίζει τον καρκίνο του μαστού. Τότε σκέφτηκα γιατί να μην υπήρχε μια θηλή εδώ, πώς θα μπορούσε να γίνει; Έψαξα από βίντεο, έμαθα, εξασκήθηκα πολύ σε ψεύτικο δέρμα, παράγγειλα μελάνια ειδικά για αυτή την περίπτωση… Κάπως έτσι έμαθα την τεχνική και αποφάσισα να το κάνω. Μόλις συνειδητοποίησα ότι την σκέψη μου μπορώ να την κάνω πράξη, δεν πέρασε ούτε για μια στιγμή από το μυαλό μου να πάρω χρήματα. Δεν θα το έκανα για κανέναν λόγο σε τέτοια περιστατικά.

Ήταν πιο δύσκολο σε σχέση με ένα κανονικό τατουάζ;

Η βασική δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να φαίνεται ρεαλιστικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σκίαση, τα σκούρα με τα ανοιχτά χρώματα και η σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτό μόνο. Στην αρχή δυσκολεύτηκα να το πετύχω ακριβώς γιατί ήθελα να είναι απολύτως ρεαλιστικό. Μετά από ένα σημείο και με πολλή εξάσκηση, πλέον το βρίσκω πανεύκολο. Τώρα πια γνωρίζω ακριβώς τι πρέπει να κάνω. Δεν υπάρχουν γραμμές, γίνεται μόνο με τη βελόνα των σκιάσεων, είναι όλο σα σκιά δηλαδή για να είναι απαλό και να απλώνεται, δεν υπάρχει πλαίσιο.

Όταν λοιπόν το πέτυχα, το εφάρμοσα στην κοπέλα που είχε έρθει αρχικά και με εκείνη έκανα την αρχή. Ήταν μια στιγμή με πολλή μεγάλη συγκίνηση.

Μετά το πρώτο tattoo έκανα μια δημοσίευση online που έγινε αμέσως viral. Τόσο που δεν μπορούσα να το πιστέψω! Κοινοποιήθηκε από κόσμο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αναδημοσιεύτηκε σε πολλά sites. Ξεκίνησε μια βροχή μηνυμάτων και τηλεφώνων, ώσπου μια μέρα με πήραν και από την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” στο OPEN να μιλήσω. Από τότε έγινε ακόμα περισσότερο γνωστό.

Φαντάζομαι θα αυξήθηκαν τα τηλεφωνήματα και το ενδιαφέρον μετά και από αυτό…

Ναι, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Αν ήμουν στην Αθήνα η ζήτηση θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη γιατί θα υπήρχε πρόσβαση από παντού. Στην Κρήτη πρέπει να ταξιδέψει κάποιος για να έρθει, πράγμα πιο δύσκολο τον τελευταίο χρόνο λόγω περιοριστικών μέτρων. Έχω λάβει τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα, μέχρι και από την Πρόεδρο Καρκινοπαθών Βορείου Έβρου που μου έδωσε συγχαρητήρια και είπε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια διαδίδοντάς την όσο μπορεί. Υπάρχει κόσμος που έχει πρόθεση να ταξιδέψει. Μακάρι να γίνει. Όσο περισσότερες γυναίκες μπορώ να βοηθήσω τόσο μεγαλώνει η χαρά!

Το ότι έρχεται μια γυναίκα σε σένα, σημαίνει ότι είναι αποφασισμένη να το κάνει ή υπάρχει δισταγμός;

Δισταγμός όχι. Ίσως φόβος, αλλά για λίγο στην αρχή. Αρχικά το μόνο που ζητάω πάντα είναι ιατρική βεβαίωση. Να δω πόσος καιρός έχει περάσει από την αποκατάσταση, αν υπάρχει εμφύτευμα και αν το επιτρέπει ο γιατρός, δηλαδή αν είναι έτοιμη για να υποβληθεί σε tattoo η συγκεκριμένη περιοχή.

Φαντάζομαι ότι και μόνο λόγω φύλου θα υπάρχει εξαρχής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να σου μιλήσει μια γυναίκα…

Ναι, σίγουρα. Αισθάνονται πιο άνετα μαζί μου γιατί είμαι κι εγώ γυναίκα. Θα ήταν αλλιώς να πήγαιναν σε έναν άντρα. Σ’ εμένα βγάζουν πιο άνετα την μπλούζα τους και ανοίγουν πιο άνετα την καρδιά τους… Είναι αλλιώς, καταλαβαινόμαστε, υπάρχει σύνδεση. Μου λένε τα προβλήματά τους, υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση να μιλήσουν… Διακρίνω έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης και μεγάλη ανάγκη των γυναικών να μιλήσουν.

Μάλλον οι γιατροί με όλα αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά έχουν κουραστεί, δεν ξέρω, είναι συχνά πολύ ψυχροί. Σου λένε αυτό είναι και τελείωσε. Επίσης κάνουν πολύ άσχημες τομές. Τα ράμματα και οι τομές σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν απίστευτη προχειρότητα. Θυμάμαι μία γυναίκα… μου διηγήθηκε τη στιγμή που, κλαίγοντας, επεσήμανε στον γιατρό της την άσχημη τομή και η απάντησή του ήταν, δε σου φτάνει που σου σώσαμε τη ζωή, την τομή σκέφτεσαι…

Ένας άλλος ζήτησε 700 ευρώ για να κάνει το tattoo της θηλής και 80 ευρώ για να της κόψει τα ράμματα! Αυτά τα πράγματα δεν είναι ωραία, πατάς πάνω στον πόνο του άλλου, δεν είναι λειτούργημα αυτό. Είναι απαράδεκτο.

Βλέπεις να έχει ανακτηθεί ένα μέρος της αυτοπεποίθησής τους, μετά τη δική σου παρέμβαση;

Ναι βέβαια! Μέχρι και ότι θα βγει τόπλες στην παραλία μου είπε μια γυναίκα. Είναι φοβερό το πόσο αλλάζει η ψυχολογία. Υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από όταν έκαναν μαστεκτομή και να μην μπορούν ακόμα να εμφανιστούν μπροστά ή να έρθουν σε επαφή με τους συζύγους τους.

Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία που έχεις ακούσει;

Όλες είναι συγκινητικές… Μία και μία! Από το πώς το ανακάλυψαν, το τί περάσανε, τις χημειοθεραπείες, την πτώση των μαλλιών… Το μοτίβο σε όλες τις περιπτώσεις είναι σχεδόν στάνταρ, το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα. Όπως και να χει, όταν βλέπεις ότι αρχίζουν να σου πέφτουν τα μαλλιά, όταν ξυπνάς το πρωί και τα βρίσκεις στο μαξιλάρι σου είναι απίστευτο…

Και τι αντιδράσεις βλέπεις μετά;

Δάκρυα χαράς και χαμόγελα. Όταν βλέπω ευτυχισμένο χαμόγελο και να μου λένε να σε έχει ο Θεός καλά, δεν θέλω τίποτα άλλο. Αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη πληρωμή απ’ οτιδήποτε άλλο. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο. Μόνο οι ευχές που δέχομαι, αυτές οι εγκάρδιες ευχές που νιώθω ότι βγαίνουν από την ψυχή τους, μόνο αυτές θέλω.

Όσο η Γιώτα μιλάει, βλέπω στα μάτια της αυτή τη φλόγα, και μια μεγάλη διάθεση για προσφορά: «Είναι καλό όποιος μπορεί να προσφέρει με οποιοδήποτε τρόπο. Οτιδήποτε, ακόμα και με μία αιμοδοσία. Αν μπορούσε ο κάθε άνθρωπος να προσφέρει κάτι που δεν του κοστίζει, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Όλοι μας θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

Θα ήμασταν πολύ καλύτεροι άνθρωποι, με καλύτερη ψυχολογία, θα νιώθαμε μία σιγουριά ότι κάποιος συνάνθρωπος μπορεί να μας στηρίξει, όχι να νιώθουμε μόνοι και απελπισμένοι . Ο καθένας όπως μπορεί. Υπάρχουν γυναίκες που είναι στον τομέα του μακιγιάζ και κάνουν δωρεάν τα φρύδια που έχουν πέσει ας πούμε. Ο καθένας όπως μπορεί…»

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει την Γιώτα στο Instagram @giota.tattooholic

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook