Γρίπη, Covid ή άλλη ίωση; Τι να κάνουμε για να προφυλαχθούμε

Νιώθετε να τρέχει η μύτη σας, πονάει ο λαιμός σας και ανεβάζετε πυρετό; Δεν είναι απαραίτητο ότι έχετε Covid-19. Μπορεί να έχετε γρίπη.

Άλλωστε αυτήν την περίοδο εκτός από τον κορoνοϊό «σαρώνουν» οι ιώσεις σε όλες τις ηλικίες.

Οι ιώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Όσο δε ο καιρός θα κρυώνει, τα κρούσματα θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές διαφορετικές ιώσεις, με κοινά συμπτώματα, αφού πλήττουν περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα (κορονοϊός, γρίπη, RSV).

Καθώς λοιπόν η συμπτωματολογία είναι κοινή σε όλες τις ιώσεις βήχας, πυρετός, κακουχία, δύσπνοια, πονόλαιμος, δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα να ξεχωρίσουμε έγκαιρα από τι πάσχουμε.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική αφού κερδίζει χρόνο, καθησυχάζει και έτσι μόνο μπορεί να δοθεί και η σωστή θεραπεία ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

Αν δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς έχετε αυτό που έχετε να κάνετε είναι ένα απλό τεστ. Στην αγορά θα βρείτε τεστ για τον κορωνoϊό, ή την γρίπη ή και για τα δύο μαζί.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε κάποια προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσετε και συγκεκριμένα:

  • Κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε, αποφυγή στενής επαφής και τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικού χεριών.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο και οι ενήλικοι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους εάν έχουν συμπτώματα.
  • Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 48 ώρες μετά την άρση των συμπτωμάτων.
  • Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι γονείς με παιδιά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνά το παιδί σε παιδικούς σταθμούς.
  • Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άρρωστα άτομα.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓνωστός ηθοποιός εξομολογείται: «Μετά το εγκεφαλικό η ζωή μου χωρίστηκε στα δυο. Αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας μου»
Επόμενο άρθροΑναβάλλεται η κοπή πίτας του ΕΑΚ Χανίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ