Γιουχάν: Aνακαλύφθηκαν άλλοι 4 κορονοϊοί σαν τον SARS-CoV-2

γιουχάν-aνακαλύφθηκαν-άλλοι-4-κορονοϊο-1192257

Συνολικά 24 κορονοϊοί, από τους οποίους οι τέσσερις είναι στενοί συγγενείς του SARS-CoV-2 και παρέμεναν άγνωστοι ως σήμερα στην επιστήμη, ανακαλύφθηκαν σε μια σχετικά μικρή έκταση στην επαρχία Γιουνάν.

Στην ίδια επαρχία είχε ανακαλυφθεί το 2013 ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του πανδημικού κορονοϊού, γνωστός ως RATG13, ένδειξη ότι η συγκεκριμένη περιοχή της νότιας Κίνας αποτελεί επωαστήριο νέων ιών.

Ερευνητές της Ακαδημίας Ιατρικών του Σαντόνγκ και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων συνέλεξαν 302 δείγματα ούρων και κοπράνων και 109 δείγματα σάλιου από 342 νυχτερίδες που παγιδεύτηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στο Γιουνάν από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020.

Επρόκειτο για πάνω από 20 είδη νυχτερίδων που ζούσαν σε περιοχή μόλις 11.000 στρεμμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση,

Γενετικές αναλύσεις στα δείγματα αποκάλυψαν τέσσερις νέους κορονοϊούς που παρουσίαζαν υψηλή ομολογία με τον ιό της Covid-19, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Ένας από τους τέσσερις ιούς, ο οποίος απομονώθηκε από νυχτερίδα του είδους Rhinolophus pusillus, μοιράζεται το 94,5% του γονιδιώματός του με τον SARS-CoV-2.

Αυτό τον καθιστά δεύτερο πλησιέστερο συγγενή του SARS-CoV-2, μετά τον ιό RATG13 που ανακαλύφθηκε το 2013 στο συγγενικό είδος Rhinolophus affinis και βρέθηκε να μοιράζεται το 96% της γενετικής αλληλουχίας του με τον πανδημικό κοροναϊό.

Η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει ότι δυνητικά επικίνδυνοι κορονοϊοί εξελίσσονται στους πληθυσμούς νυχτερίδων της επαρχίας Γιουνάν, λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νυχτερίδες διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που τους επιτρέπει να ανέχονται μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η τελευταία ανακάλυψη στις νυχτερίδες του Γιουνάν έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αναγνώριση ενός κορονoϊού των παγκολίνων που επίσης παρουσιάζει μεγάλη γενετική ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 και φαίνεται ικανός να μολύνει τους ανθρώπους.

O κορονοϊός της πανδημίας θεωρείται ότι μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, πιθανώς των παγκολίνων.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η καταστροφή ενδιαιτημάτων πιθανώς έφεραν σε πιο στενή επαφή τους ανθρώπους και τα άγρια ζώα και δημιούργησε έτσι ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ζωονόσων.

Εκτός από τον SARS-CoV-2, ο άνθρωπος προσβάλλεται από τουλάχιστον τέσσερις ακόμα κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ δύο κορονοϊοί που προκαλούν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, οι ιοί του SARS και του MERS, δεν έχουν δώσει κρούσματα εδώ και χρόνια πιθανώς έχουν εξαφανιστεί.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook