Γιώργος Σχοινοπλοκάκης: Θα χάσουν το 95% της αξίας τους τα αγροτεμάχια στα Χανιά με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο

γιώργος-σχοινοπλοκάκης-θα-χάσουν-το-95-1113298

Το κόστος που θα έχει το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στους απλούς πολίτες ανέλυσε ο κ. Γιώργος Σχοινοπλοκάκης, Πολιτικός Μηχανικός μιλώντας στο Zarpa Radio 89.6 στην Eυτυχία Πενταράκη και στον Γιώργο Κολομπάκη.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ένα νομοσχέδιο που στην ουσία καταργεί το 95% της σημερινής γης που μπορεί να οικοδομήσει δήλωσε ο κ. Σχοινοπλοκάκης.

Δηλαδή αν αυτή την στιγμή υπήρχαν 100 στρέμματα που μπορούν να οικοδομήσουν στην εκτός σχεδίου περιοχή, θα μπορούν να οικοδομήσουν μόνο τα 5. Κάτι που είναι τραγικό, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποταμιεύσει τις οικονομίες τους στην γη, ή έχουν προσπαθήσει με αίμα και ιδρώτα να κρατήσουν την γη των πατεράδων τους, δεν πουλήσαν σε εποχές δύσκολες για να την αποδώσουν στα παιδιά τους, να μπορούν να κάνουν το σπίτι τους, μια μικρή επένδυση να ζήσουν.

Ξαφνικά έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζοντας ένα πρόσημο για προστασία του περιβάλλοντος, καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση. Δυστυχώς είναι προσχηματική η προστασία του περιβάλλοντος. Tην ίδια ώρα που κόβεις το δικαίωμα σε ένα χωράφι 4 στρεμμάτων να χτίσει ένα σπίτι 200τ.μ, δίνεις το δικαίωμα σε 100 τμ ξενοδοχείο να κάνεις 500 δωμάτια και τα 100 στρέμματα να τα κάνεις όλα τσιμέντο. Πόσο προστατεύεις το περιβάλλον λοιπόν σ’αυτή την περίπτωση;

Ήταν ένα νομοσχέδιο που από την μέρα δημιουργίας της ηλεκτρονικής διαβούλευσης πήρε τα περισσότερα σχόλια. Τα σχόλια αυτά καλώς ή κακώς ήταν αρνητικά.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δεύτερη διαβούλευση, που δεν αφορά τον πολίτη πλέον, με τους φορείς δεν συμφωνεί κανείς από όλους αυτούς.

Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αφορά τις μεγάλες αστικές περιοχές, λογικό είναι, η εκτός σχεδίου δόμηση αφορά τις επαρχιακές περιοχές, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά μας, εκεί είναι και οι μεγάλες αξίες.

Ο υφυπουργός κ. Οικονόμου έβγαλε κάτι που λέει αυτό αφορά το 5% των αδειών στην Ελλάδα, βέβαια αν μου βάζεις την Αθήνα των 6 εκατομμυρίων, την Θεσσαλονίκη του 1,5. Στα Χανιά αφορά το 70% των αδειών.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μια αγοραπωλησία που έρχεται άνθρωπος από το εξωτερικό να επενδύσει έχει συμφωνηθεί στις 270.000 ευρώ η αγοραπωλησία και έχει παγώσει αυτή την στιγμή, γιατί ο άνθρωπος λέει δεν το αγοράζω αν δεν βγάλω εγκρίσεις δόμησης.

Αυτή την στιγμή έχουμε τον προγενέστερο νόμο πάνω στον οποίο δουλεύουμε, αν είμαστε έτοιμοι κάποιος άνθρωπος να βγάλει την άδεια του, αυτό προϋποθέτει θέληση και χρήματα

Το θέμα είναι ότι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαθέσουν 15 και 20 χιλιάδες να εκδώσουν μια άδεια, που διαρκεί 4 χρόνια και μετά η άδεια λήγει δεν έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος, οπότε εκ των πραγμάτων λήγει η άδεια καταργείται. Δεν έχει παράταση στα 8.

Τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα σχέδιο πόλης στην Κρήτη, έρχεται το 1978 η νομοθεσία που δίνει τα δικαιώματα δόμησης σε κάποιες παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Πρωταρχικός στόχος του νομοθέτη ήταν η οριοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, να κάνει σχέδια πόλης, να υλοποιεί σχέδια πόλης. Τίποτα από αυτά δεν έχει κάνει το κράτος και έρχεται τώρα να τιμωρήσει τους πολίτες για την δική του ανικανότητα.

Η αξία των αγροτεμαχίων θα πέσει 95%

Μόνο τα επαρχιακά ΜΜΕ το βγάζουν προς τα έξω, τα μεγάλα κανάλια το απαξιώνουν, θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο αυτό

Από το παρόν νομοσχέδιο ευνοούνται μόνο αυτοί που έχουν πολλά στρέμματα και μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις και αυτοί που έχουν πολλά λεφτά. Υπάρχει μέσα παράμετρος του νόμου που είναι αντισυνταγματικό.

Για παράδειγμα υπάρχει ένα δρόμος που είναι ανοιγμένος από τους πατεράδες μας ο ένας άφησε 4 μέτρα, άφηνε ο άλλος 2 μέτρα. Έρχεται λοιπόν Χ άτομο αγοράζει 100 στρέμματα στο τέρμα του δρόμου θα πάρει αυτός την δόμηση του γιατί θα οριστεί ως οργανωμένος υποδοχέας (δηλαδή στρατηγικός επενδυτής).

Οργανωμένος υποδοχέας, στρατηγικός επενδυτής, πολλά λεφτά είναι ένα πράγμα, απλά αλλάζουν τις λέξεις για να μην καταλαβαίνει ο απλός κόσμος τι είναι οργανωμένος υποδοχέας.

Εκείνος λοιπόν ο άνθρωπος που έχει αγοράσει 100 στρέμματα, 200, 300 με πολλά λεφτά και θέλει επενδύσει πάνω 300 εκ, για να βγάλει άλλα 300. Ο δρόμος λοιπόν που οδηγεί εκεί δεν δίνει δικαίωμα δόμησης σε κανέναν άλλον παρά μόνο σ’αυτόν. Αυτό καταπατά βάναυσα την αρχή της ισότητας. Θα καταπέσει στα συνταγματικά δικαστήρια.

Δεν είμαι εναντίον των επενδύσεων, θα έρθει σήμερα ο Χ θα αγοράσει 200 στρέμματα ,και θα τα πληρώσει στην αξία του. Θα πληρώσει το χωράφι των 2 στρεμμάτων που οικοδομεί 100.000 αυτοί όμως δεν θέλουν να το πληρώσουν έτσι, θέλουν να το πληρώσουν 10.000 για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να του απαξιώσεις την αξία του, κλέβοντας του την δόμηση, αυτή είναι η σκοπιμότητα λοιπόν.

Δεν έχει δοθεί καταληκτική ημερομηνία για την διαβούλευση, μετά είναι οι επιτροπές, περνώντας από τις επιτροπές καταλήγει στην Βουλή που θα πάρει και την ευθύνη ποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook