Γιώργος Πιαγκαλάκης: «Στον ΒΟΑΚ έκαναν παζάρια για τα κέρδη – Στην Κρήτη χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα» | Video

γιώργος-πιαγκαλάκης-στον-βοακ-έκανα-1769333

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε τη Δευτέρα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανυπόταχτη Κρήτη», Γιώργος Πιαγκαλάκης. Ο κ. Πιαγκαλάκης άσκησε κριτική για την έλλειψη παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία, η οποία είναι και ιδιαίτερα επίκαιρη:

«Συζητάμε για τις εκλογές στο φόντο των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Αλλά το 2019 συζητούσαμε για τις εκλογές στο φόντο των πλημμυρών που είχαν τότε Κρητικό χρώμα. Σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια, από τότε δεν έχει γίνει τίποτα για να αποφύγουμε την επανάληψη της καταστροφής. Και ναι, προϋπολογίζονται καθαρισμοί ρεμάτων, προϋπολογίζονται μελέτες, αλλά μέχρι την υλοποίηση περνάει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα Χανιά, η περιοχή Σταλού και Αγίας Μαρίνας, όπου υπάρχουν ρέματα θα υπάρχουν προβλήματα σε μια κακοκαιρία. Ο κύριος περιφερειάρχης στην περασμένη κακοκαιρία μιλούσε για την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποιούσε επιλεκτικά κείμενα επιστημόνων. Αλλά έχουμε την τεχνογνωσία για να κάνουμε έργα που, ακόμα κι αν δεν αποτρέψουν, τουλάχιστον θα μετριάσουν τα αποτελέσματα μιας κακοκαιρίας.

Η κλιματική αλλαγή υπάρχει, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι δήθεν δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Και πλημμύρες στα Χανιά έχουμε καταγεγραμμένες από τις αρχές του 20ου αιώνα που τότε τις αντιμετώπιζαν με προσευχές.

Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί σωστά χθες. Και δεν έχει γίνει ούτε ενημέρωση του κόσμου σε συγκεκριμένες περιοχές ότι αν βρέξει, θα έχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Προτεραιότητα πρέπει τώρα να δοθεί σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Σε έργα που να προωθούν τη δυνατότητα διατροφικής αυτάρκειας του νησιού και όχι απλά για εξαγωγές. Και δράσεις που να εξασφαλίζουν την εργασιακή αξιοπρέπεια των ανθρώπων.»

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται ο ΒΟΑΚ και τη στάση της Περιφέρειας Κρήτης σε αυτή την υπόθεση:

«Η καθυστέρηση στη δημιουργία του ΒΟΑΚ θεωρώ ότι είναι ζήτημα παζαριών ανάμεσα στις εταιρίες που θα αναλάβουν την κοινοπραξία για το πώς θα έχουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Το κριτήριο δεν είναι η ασφαλής μετακίνηση, είναι το κέρδος. Και θα έχουμε και διόδια. Στη Διαύγεια έχει βγει ότι θα πληρώνουμε 7 λεπτά το χιλιόμετρο.

Εξοργιστικό είναι ότι το δημόσιο προβλέπει να επιδοτεί και τα διόδια από πάνω. Και η Περιφέρεια τήρησε κάκιστη στάση, έκανε πλάτη στα συμφέροντα των κοινοπραξιών και της κυβέρνησης. Θα έπρεπε να ζητάει έναν δρόμο χωρίς διόδια. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης έλεγε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι «αν μου το έδιναν εμένα, θα τον έφτιαχνα χωρίς διόδια».

Επίσης, η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη και για το επαρχιακό οδικό δίκτυο και σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί τα σημεία όπου οι δρόμοι αυτοί συναντώνται με ρέματα. Αν έχεις έναν δρόμο του 1960 και από κάτω έχει μια τρύπα να περνάει το νερό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συνέπειες. Και δεν τα έχει ελέγξει αυτά».

Ο κ. Πιαγκαλάκης χαρακτήρισε ακόμα ως μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους τις Περιφέρειες:

«Οι Περιφέρειες είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους. Όσα κάνεις, τα κάνεις με ελεγχόμενη χρηματοδότηση γιατί τα ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα προγράμματα είναι ελεγχόμενες χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι προϋπολογισμοί της Περιφέρειας ελέγχονται από το κεντρικό παρατηρητήριο και αφού εγκριθούν, επιστρέφουν για να τους ψηφίσει το περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε πολλές φορές έναν ρόλο γλάστρας ενώ ο προϋπολογισμός δεν αντικατοπρίζει κοινωνικές ανάγκες. Έχει τύχει να επιστραφεί προς αναθεώρηση γιατί υπολόγιζε παραπάνω χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών».

Τέλος, ο υποψήφιος με την Ανυπόταχτη Κρήτη κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια και που εν μέρει περνούσε και από την Περιφέρεια Κρήτης:

«Εμείς είμαστε άνθρωποι των κινημάτων, είμαστε 13 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο με τη γνώση ότι θέλει παρέμβαση και μέσα αλλά και έξω από αυτό. Όπου είχαμε νίκες, δεν ήταν επειδή βάλαμε ζητήματα στο συμβούλιο αλλά επειδή υπήρχε κόσμος που διεκδικούσε.

Ο Νίκος Ζαμπουλάκης, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι γνωστός αγωνιστής στο Ηράκλειο, με προσφορά στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες. Είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων, εμείς θα πάμε με εναλλαγή όπως καναμε και την προηγούμενη φορά και αυτό γιατί δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες αλλά η πολιτική. Και σε αυτές τις εκλογές εμείς θέλουμε να καταδικαστεί η πολιτική που εφαρμόζεται από τη ΝΔ και παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και περνάει μέσα από την Περιφέρεια».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook