«Φυσικοί θησαυροί» στα βράχια, τις λίμνες, την ακροθαλασσιά των Χανίων… Η άγρια γαρυφαλλιά της Πολυρρήνιας, το Μινωικό αλμυρίκι της Γεωργιούπολης, η μοναδική Ιτιά της Αγυιάς | Video
Με 52 ενδημικά φυτά που εμφανίζονται μόνο στα Χανιά και πουθενά αλλού στον κόσμο, ο νομός μας αποτελεί έναν παράδεισο φυσικής ποικιλότητας, όπως επισημάνθηκε το πρωί της Τρίτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ενίσχυση και προστασία πληθυσμών απειλούμενων φυτικών ειδών της Κρήτης. Πιλοτική εφαρμογή στον Νομό Χανίων».
Τα σπάνια φυτά απειλούνται από τον υπερτουρισμό και την υπερβόσκηση ενώ μέσω του προγράμματος δρομολογήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη και προστασία τους καθώς η διατήρησή τους θεωρείται από τους ειδικούς ότι προσδίδει υπεραξία στον τόπο μας.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη διατήρηση της Κρητικής χλωρίδας και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με Δικαιούχο τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διάρκεια: 2020 – 2023.
Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, «στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος αξιολογήθηκαν τα 364 σημαντικά φυτά του Νομού Χανίων (ενδημικά, σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη) και επιλέχθηκαν 32 φυτά για τα οποία θα παρθούν άμεσα μέτρα διατήρησης. «Τα 32 είναι απειλούμενα και θα διατηρήσουμε στην μονάδα διατήρησης σπόρων στον ΜΑΙΧ» σημείωσε ενώ όπως έκανε γνωστό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινά συνεργασία για τα σπάνια ενδημικά φυτά της Γαύδου.
«Ένα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε που αφορά τα απειλούμενα και γενικά τα ιδιαίτερα φυτά της Κρήτης», σημείωσε η διευθύντρια δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη: «Δεν περιμέναμε τα τόσο σημαντικά αποτελέσματα αυτού του έργου, εντοπίστηκαν είδη τα οποία τα ψάχναμε» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «η χλωρίδα μας και τα οικοσυστήματά μας είναι η υπεραξία αυτού του τόπου»
Στις λεπτομέρειες του προγράμματος που ξεκίνησε το 2020 αναφέρθηκε η βιολόγος του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φουρναράκη. «Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε φυτά από κάθε Δήμο ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλο το νομό» ανέφερε ενώ ο σκοπός του έργου όπως είπε ήταν να υπάρξει δικτύωση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων: «Για παράδειγμα η άγρια γαρυφαλλιά της Πολυρρήνιας είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και η προστασία της έγινε σε συνεργασία με την αρχαιολογία, ένα άλλο φυτό είναι ένα αλμυρίκι στην Γεωργιούπολη που είναι μοναδικό στον κόσμο, μια ιτιά στην Αγυιά που είναι μοναδική στον κόσμο! Η διεθνής ένωση για την προστασία της φύσης την έχει κατατάξει σαν ένα σημαντικό μέρος στον κόσμο για την διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας.
Ο βιολόγος Μιχάλης Χορευτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος: Υπάρχουν στον νομό Χανίων 52 ενδημικά φυτά, τα οποία εντοπίζονται μόνο στα Χανιά και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιλέξαμε ένα ενδημικό φυτό για κάθε δήμο των Χανίων και στην Γαύδο πήραμε δύο φυτά, δώσαμε γλάστρες ώστε να χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά.
Όπως σημείωσε, τα φυτά απειλούνται από υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη από υπερβόσκηση και συνολικότερα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ανάλογα με το πού βρίσκονται: «Σιγά – σιγά θα αναπτύξουμε πρωτόκολλα για την προστασία τους» τόνισε.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν την ενίσχυση φυσικών πληθυσμών, μικρά δασοτεχνικά έργα για προστασία και ανάδειξη, συλλογές σπόρων για συμπληρωματική μακροχρόνια διατήρηση στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Πληροφορίες και για τα 364 σημαντικά φυτά του Νομού αναρτήθηκαν στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για το Πρόγραμμα (http://diatirisi-chloridas-kritis.maich.gr), ο οποίος θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών. Με το πέρας της εκδήλωσης, θα διανεμηθεί πληροφοριακό υλικό στους Δήμους του Νομού Χανίων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων.
Τέλος, η Αδαμαντία Κοκκινάκη, βιολόγος, (MSc) στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σημείωσε:
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση των Δήμων, των αρμόδιων φορέων και άλλων ενδιαφερόμενων σχετικά με τη διατήρηση των φυτών στην Κρήτη. Ερευνητές της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ παρουσίασαν τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών φυτών του Νομού Χανίων.







