Φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Ρώσοι μεταφέρουν φιάλες αίματος στα σύνορα

φόβοι-για-ρωσική-εισβολή-στην-ουκρανί-1367378

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη Δύση. Οι φόβοι για μια σύρραξη εντείνονται, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει μέσω του Εμανουέλ Μακρόν, ότι αγνόησαν τις ανησυχίες της χώρας του, ενώ το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι Ρώσοι μεταφέρουν φιάλες αίματος στα σύνορα με την Ουκρανία. Ενώ καταβάλλονται έντονες διπλωματικές προσπάθειες, οι ΗΠΑ μιλούν για επίθεση ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι που μετέφερε και ο Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο, σε μια επικοινωνία που δεν πήγε καλά.

Σκηνικό πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα, από το Ροστόφ μέχρι και τη Λευκορωσία, όπου μαχητικά φτάνουν για κοινές ασκήσεις, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα…

Ουκρανικά στρατεύματα δοκιμάζουν όπλα και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η ανησυχία για μια σύρραξη εντείνεται, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ να προειδοποίησε: «Εάν εξαρτάται από εμάς, τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν και να αγνοηθούν τα συμφέροντά μας».

Το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα πετύχει η διπλωματία. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μίλησε για σχέδιο επίθεσης και είπε πως θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Γαλλία και τους συμμάχους μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γαλλική Προεδρία.

«Οι απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις ουσιαστικές ανησυχίες της Ρωσίας» τόνισε το Κρεμλίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν πάντως για επίθεση ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο κάτι που μετέφερε και ο Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτη η τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δεν πήγε καλά… Οι δηλώσεις του Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Εξέφρασε, μάλιστα, μεγαλύτερη ανησυχία για αποσταθεροποίηση της χώρας από το εσωτερικό.

«Ευχαριστώ (τον πρόεδρο Μπάιντεν) για τη στήριξή του σε ό,τι αφορά την κυριαρχία μας, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος της Ουκρανίας και γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες από οποιονδήποτε άλλο και φυσικά και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Β. Ζελένσκι.

Διεμήνυσε μάλιστα πως δεν θέλει η χώρα του να περιληφθεί σε συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, χωρίς η ίδια να έχει συμμετοχή. Τις εξελίξεις παρακολουθεί το ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας μάλιστα πως η Ρωσία στέλνει συνεχώς στρατεύματα και συστοιχίες S400 στη Λευκορωσία.

«Είμαστε έτοιμοι και για τις δύο πιθανότητες. Εργαζόμαστε σκληρά για το καλύτερο, μία ειρηνική, πολιτική λύση. Αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει περαιτέρω δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ρώσοι μεταφέρουν φιάλες αίματος στα σύνορα με την Ουκρανία

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για την φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις αμερικανούς αξιωματούχους.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις — όπως οι προμήθειες αίματος — είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή.

Η αποκάλυψη που έκαναν αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να κατονομάζονται, για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επισημάνει πως η συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριο. Ωστόσο, η αποκάλυψη για τις φιάλες αίματος προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απολύτως ενδεικτικές του επιπέδου της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας.

«Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δεν θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά (σ.σ. τα αποθέματα αίματος)», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρκέστηκε να υπενθυμίσει τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την στρατιωτική ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook