Φωτοβολταϊκά στέγης: Οι πολυκατοικίες, οι προϋποθέσεις και το όφελος

Ακόμα και η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Τι γίνεται όμως με τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Φωτοβολταϊκά στέγης, θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες και φυσικό το ερώτημα πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο απασχολούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι όμως εύκολη λύση ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών να βρίσκουν μια κοινή λύση; Δυστυχώς τα χρόνια της οικονομικής κρίσης σε πολλές πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση δεν άναβαν τα καλοριφέρ, επειδή δε συμφωνούσαν οι ιδιοκτήτες. Ουσιαστικό ρόλο βέβαια διαδραμάτισε το γεγονός πως μειώθηκε το εισόδημα των πολιτών και εκτοξεύτηκε η τιμή των καυσίμων.

Ακόμα και η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Τι γίνεται όμως με τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Συστήνεται ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να μπει ένα φ/β στην ταράτσα, με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται σε όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα. Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τουλάχιστον 5 διαμερισμάτων μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα για το σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα εάν εγκαταστήσουν 5 διαμερίσματα ένα σύστημα 10kwp με ετήσια ενέργεια 15.500KWh με κόστος αγοράς του συστήματος περίπου 12.000 ευρώ θα υπήρχε μια εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 300-400 το χρόνο για κάθε νοικοκυριό.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η πρόβλεψη στο νόμο για virtual net metering για ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η δυνατότητα δηλαδή να εγκαταστήσει κάποιος σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο όπου δεν είναι και η κατοικία ένα φ/β σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας που έχει στο σπίτι του. Ό λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές από τον ΔΕΗΔΔΗΕ για να υποδεχτεί την ισχύ από την περιοχή ά’ που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU, όπου υπογράμμιζε τον ρόλο της ηλιακής ενέργειας με σκοπό τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Την αναγκαιότητα τοποθέτησης ηλιακών στεγών με σταδιακή θέσπιση νομικής υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικίας.

ienergeia.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ