Έρχονται λουκέτα και στα Χανιά – Πτώση τζίρου στο μισό, τον Αύγουστο στα καταστήματα

έρχονται-λουκέτα-και-στα-χανιά-πτώση-1014538

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις για την κίνηση στην αγορά των Χανίων τον μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Αύγουστος δεν έφερε… σοδειά στα εμπορικά καταστήματα, με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων να μιλάει για δραματική πτώση τζίρου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΧ, Γιώργος Τοπολιανάκης, δήλωσε στο zarpanews.gr, ότι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, η κίνηση είναι μειωμένη περίπου κατά 50% και εκεί αναμένεται να «κλείσει». Το οριστικό αποτέλεσμα των μετρήσεων θα ανακοινωθεί από τον ΕΣΧ την επόμενη εβδομάδα, αλλά ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία ήταν κάθετα πτωτική σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Τοπολιανάκης αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταστήματα που δεν μπορούν καν να παραγγείλουν εμπόρευμα, καθώς απλά… δεν υπάρχουν χρήματα. Η κατάσταση στην αγορά χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, ενώ τα έκτακτα μέτρα στα Χανιά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΧ, ήταν απρόσμενα και «μηδένισαν την αγορά», δημιουργώντας πρόσθετη ανασφάλεια στους πολίτες. Έτσι, με τους Χανιώτες να προσπαθούν να αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ο τζίρος στέρεψε, ενώ οι τουρίστες είναι ολιγάριθμοι φέτος.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ξεκινούν την Τρίτη στα Χανιά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια των θερινών εκπτώσεων για άλλες 15 ημέρες. Θα διαρκέσουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου και τα καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου. Όμως, με εκπτώσεις ή χωρίς, ο εμπορικός κόσμος δεν διατηρεί ελπίδες για αναζωογόνηση στην αγορά, αφού οι εκπτώσεις συμπίπτουν με τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων.

Ο ΕΣΧ ζητάει άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης των καταστημάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιαίτερα των μικρότερων επιχειρήσεων. Εάν δεν υπάρξει στήριξη, δήλωσε ο κ. Τοπολιανάκης, αναμένεται το φθινόπωρο να κλείσει οριστικά περίπου το 20% των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και η κατάσταση αυτή δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Κομβικό σημείο, όπου οι ιδιοκτήτες πολλών καταστημάτων θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή αν θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, θα είναι τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook