Έρχεται η πλήρης κατάργηση των capital controls

έρχεται-η-πλήρης-κατάργηση-των-capital-controls-905749

Στο συρτάρι της έχει η κυβέρνηση τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους και αναμένει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν συνταχθεί σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-1,26% ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας, τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση των capital controls θα σημάνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Τα capital controls έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια ζωής, ακριβώς τον διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με την Κύπρο, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δοκιμάστηκε από περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κατάφερε να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα τον Απρίλιο του 2015, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει το δικό της Μνημόνιο.

Οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς και στις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας ήρθησαν την 1η Οκτωβρίου 2018, όμως εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό (αποστολή εμβασμάτων, πραγματοποίηση επενδύσεων, αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα) από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook