Επίθεση πειρατών σε ελληνικό πλοίο στην Αφρική – Βροχή πυροβολισμών και στο τέλος… έκρηξη | Video

επίθεση-πειρατών-σε-ελληνικό-πλοίο-στ-1142348
Φωτογραφία αρχείου

Ώρες αγωνίας ζουν οι συγγενείς των τριών Ελλήνων ναυτικών που έπεσαν θύματα πειρατείας πριν από λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας. Οι Έλληνες ναυτικοί, ο πλοίαρχος και δύο ναύτες μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Στέλιος Κ» ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, πιάστηκαν όμηροι κατά την επίθεση που έγινε επί του πλοίου σε μια άκρως επικίνδυνη περιοχή όπου οι επιθέσεις πειρατών έχουν αυξηθεί δραματικά.

Όπως είπε στο zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη ένας Έλληνας ένοπλος φρουρός που εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πιο γνωστές εταιρείες φύλαξης σε Ελληνικά πλοία στην θάλασσα της Σομαλίας, στα νερά της Νιγηρίας που έγινε η νέα πειρατεία με τους Έλληνες ομήρους δεν επιτρέπεται στα πλοία να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί, κάτι που κάνει το έργο φύλαξης του πλοίου, του φορτίου και του πληρώματος του ακόμα πιο δύσκολο.

Έλληνας φρουρός σε εταιρία φύλαξης που αναλαμβάνει πλοία

«Στη θάλασσα της Νιγηρίας απαγορεύεται να κρατάνε όπλα οι φρουροί των πλοίων. Επιτρέπονται μόνο να ρίξουν φωτοβολίδες και προσπαθούν να αποτρέψουν το ρεσάλτο με άλλους τρόπους όπως τα ειδικά συρματοπλέγματα που είναι σαν ξυράφια (razor wires)», δήλωσε ο Έλληνας φρουρός.

«Όπως καταλαβαίνετε η επίθεση σε ένα πλοίο χωρίς ενόπλους είναι πολύ πιο εύκολη.

Και στα νερά της Σομαλίας που δουλεύουμε εμείς οι πειρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί πολύ.

Οι πειρατές κινούνται με ψαρόβαρκες που λέγονται skiff 7-8 μέτρων που συνήθως έχουν δυο μηχανές, έχουν γεμάτα ντεπόζιτα με καύσιμα, πάνω στη βάρκα υπάρχει σκάλα και τα όπλα τους είναι κρυμμένα

Πλησιάζουν στο πλοίο και μόλις φτάσουν στα 400 μέτρα η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι να δουν ότι οπλοφορούμε. Αν δεν σταματήσουν το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε φωτοβολίδες και αν και πάλι δεν σταματήσουν ρίχνουμε προειδοποιητικές βολές.»

Βάρκες με πειρατές πλησιάζουν πλοίο ανοικτά της Σομαλίας

Ο Έλληνας φρουρός τόνισε ακόμα, πως σε περίπτωση που οι πειρατές υπερισχύσουν, υπάρχει και η έσχατη λύση:

«Στα πλοία υπάρχει πλέον και δωμάτιο πανικού (Citadel) που συνήθως είναι στο μηχανοστάσιο και αν γίνει κάτι, πηγαίνει εκεί το πλήρωμα και κλειδώνεται. Μέσα και έχει φαγητό και νερό για τρεις μέρες. Και παραμένουν κλεισμένοι εκεί μέχρι να έρθει κάποιο πολεμικό πλοίο»

Στο βίντεο ντοκουμέντο που σας παρουσιάζει το zarpanews.gr φαίνεται από την κάμερα που βρίσκεται στη γέφυρα Ελληνικού πλοίου η στιγμή επίθεσης πειρατών στα νερά της Σομαλίας.

Πρόκειται για παλαιότερο συμβάν, αλλά δείχνει το τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίθεσης.

Τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν όπως όπως να προφυλαχτούν από τη βροχή πυροβολισμών, ενώ οι Έλληνες ένοπλοι φρουροί ανταποδίδουν τα πυρά. Ξαφνικά ένας πειρατής σηκώνεται στη βάρκα και σημαδεύει το πλοίο με αντιαρματική ρουκέτα και ήταν η ψυχραιμία ενός Έλληνα ένοπλου φρουρού που τον πυροβόλησε, η οποία απέτρεψε τα χειρότερα.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, από την ρουκέτα που πέφτει μέσα στην πειρατική βάρκα σημειώνεται τόσο μεγάλη έκρηξη που προκαλεί μεγάλες ζημιές ακόμα και στη γέφυρα του Ελληνικού πλοίου.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

zarpanews.gr – Ευτυχία Πενταράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook