Έως και 5 δόσεις επιπλέον το χρόνο θα πληρώνουν όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο μετά την αύξηση των επιτοκίων

έως-και-5-δόσεις-επιπλέον-το-χρόνο-θα-πλ-1651018

Κατά 27% ακριβαίνουν τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης. Στην πράξη, για τους δανειολήπτες η απόφαση της ΕΚΤ μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εξάλλου οι Έλληνες που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν ήδη δει τρομακτικές συνέπειες το τελευταίο 12μηνο, από πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Είναι η ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις, αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μια ακόμη μεταβολή σε ανοδικά επίπεδα και οι δανειολήπτες καλούνται να διαχειριστούν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος σε μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση.

Εάν μάλιστα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμείνει στην απειλή της ότι θα πράξει ό,τι απαιτείται προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα αφού θα δούμε να έρχονται άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων από 25 μονάδες βάσεις την καθεμία (δηλαδή 0,25% συν 0,25%, οπότε συνολικά ένα ακόμη 0,5% πέραν του σημερινού).

Εάν συμβεί αυτό, ένας δανειολήπτης που έχει λάβει π.χ. στεγαστικό δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ για εξόφληση σε 30 χρόνια, θα κληθεί από το καλοκαίρι να καταβάλει έως και… επτά δόσεις επιπλέον.

Η νέα αυξημένη δόση του δανείου θα έρθει τον Απρίλιο.

Η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της δίνει παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα δάνεια και πώς έχει διαμορφωθεί η συνολική αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 15ετίας, τον Ιούνιο του 2022 ήταν στο 1,5% με δόση 626 ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2023 έχει φτάσει στο 4,5% και τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα πάει στο 5% και τα 797 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση 171 ευρώ στη μηνιαία δόση σε ετήσια βάση.

Και οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που θα εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, εκτίμησε χθες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50%.

ieidiseis.gr, newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook