Έμπολα: Πού βρέθηκε το πρώτο κρούσμα έπειτα από 27 χρόνια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994

Η Ακτή Ελεφαντοστού κατέγραψε νέο κρούσμα του ιού Έμπολα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, επιβεβαιώνοντας την επανεμφάνιση της θανατηφόρας νόσου μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μια 18χρονη γυναίκα από τη Γουινέα, η οποία έφυγε οδικώς από την πόλη Λάμπε, φτάνοντας στην Ακτή του Ελεφαντοστού την Τετάρτη.

Αυτό είναι ένα μεμονωμένο και εισαγόμενο κρούσμα, ανακοίνωσαν αργά το Σάββατο 14 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Αμπιτζάν.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού έχει δόσεις του εμβολίου κατά του Εμπολα, οι οποίες χορηγούνται σε οποιονδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον ασθενή, όπως το ιατρικό προσωπικό που την φροντίζει.

Ο πρωθυπουργός, Πάτρικ Ατσι, προήδρευσε επείγουσας διυπουργικής συνεδρίασης το Σάββατο. Έκανε έκκληση για ηρεμία, σημειώνοντας ότι οι αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιελάμβανε την ταυτοποίηση και την επιτήρηση οποιουδήποτε είχε έρθει σε επαφή με την ασθενή.

ΠΟΥ: Πρώτο κρούσμα Έμπολα από το 1994

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994. Η χώρα είχε γλιτώσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική την περίοδο 2014-2016, που ξεκίνησε στη Γουινέα και στοίχισε τουλάχιστον 11.325 ζωές, με κρούσματα να καταγράφονται ακόμη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, έχουν αναφερθεί μια σειρά από επιδημίες Έμπολα, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία βίωσε το τέταρτο ξέσπασμα σε λιγότερο από τρία χρόνια νωρίτερα τον Μάιο.

Η Γουινέα, ανέφερε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου μετά από εκείνη την επιδημία μόλις τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας νέους φόβους για πιθανή επανάληψη του εφιάλτη της τριετίας 2014-2016. Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ακτής Ελεφαντοστού, θα ήταν «πολύ υψηλός».

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ