Ελεύθερος ο Έλληνας πρώτος μηχανικός από το πλοίο «Πτολεμαίος»

ελεύθερος-ο-έλληνας-πρώτος-μηχανικός-1005507

Ελεύθερος αφέθηκε ο α’ μηχανικός του ελληνόκτητου πλοίου «Πτολεμαίος» το οποίο κρατείται από τις αρχές του Τζιμπουτί μετά την πτώχευση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Στο φορτηγό πλοίο παραμένει το πλήρωμα σαν «ασφάλεια» αλλά στην ουσία είναι όμηροι του κράτους λόγω των χρεών της πλοιοκτησίας. Του ίδιου πλοιοκτήτη έχει κρατηθεί και δεύτερο πλοίο στην περιοχή το «Αρίμπας» για χρέη. Και τα δύο πλοία τα «σταμάτησαν» στις 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος ο υποπλοίαρχος Αργύριος Τσαγκρής.

Από αριστερά ο Γιώργος Πατινιώτης Γενικός Διευθυντής της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Paratus η οποία μεσολάβησε για την απελευθέρωση του Έλληνα ναυτικού, ο α’ μηχανικός Μπουγιούκας Γιώργος του πλοίου «Πτολεμαίος» κρατώντας το διαβατήριό του και η Ελληνίδα πρόξενος στην Αιθιοπία Όλγα Τζωρτζάτου.

Η «ομηρία» των ναυτικών συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες.

Το «Πτολεμαίος» είναι αγκυροβολημένο τρία μίλια μακριά από το λιμάνι με τις τοπικές αρχές, να μην του δίνουν άδεια να καταπλεύσει στο λιμάνι εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη σε λιμενικά τέλη και πετρέλαιο. Οι ναυτικοί είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα κυρίως φαγητού αλλά και φαρμάκων.

Την περασμένη Τρίτη τέσσερις εκπρόσωποι των οικογενειών των ναυτικών είχαν συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου ενημερώθηκαν για την επικείμενη απελευθέρωση του α’ μηχανιού. Οι προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας συνεχίζονται για την απελευθέρωση του πληρώματος. Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Paratus και των ιδιοκτητών της οι οποίοι λόγω των επαφών και των σχέσεών τους με τους κρατικούς φορείς του Τζιμπουτί συνέβαλαν και συμβάλουν τα μέγιστα για την απελευθέρωση των ναυτικών.

Σημαντική και η συμβολή στις διαπραγματεύσεις της προξένου της Ελλάδας στην Αιθιοποία η οποία έχει και αρμοδιότητα για το Τζιμπουτί, Όλγας Τζωρτζάτου. Μάλιστα είχε στείλει κάποιες κάρτες τηλεφωνίας για διαδικτυακή επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους.

Ο Έλληνας μηχανικός αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα αύριο Σάββατο.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook