Ελαφονήσι, Μπάλος, Σαμαριά: Πώς κινδυνεύουν από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο | Photos + Video

ελαφονήσι-μπάλος-σαμαριά-πώς-κινδυνε-1036810

Πλήθος Χανιωτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης, με σκοπό τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους με το περιβαλλοντικό νομοσχεδίο που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

H συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Χανίων της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

«Το νομοσχέδιο καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων» αναφέρουν από την πρωτοβουλία.

Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr ο Φώτης Ποντικάκης, επισημαίνοντας οτι πλέον επιτρέπονται παρεμβάσεις ακόμα και σε περιοχές Natura με τον πλήρη έλεγχο στην Αθήνα, αφού οι τοπικές κοινωνίες και φορείς απλά θα… ενημερώνονται τυπικά.

Έτσι, περιοχές όπως η λίμνη της Αγυιάς, του Κουρνά, η Γραμβούσα, το Ελαφονήσι, το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκονται σε κίνδυνο, με τα χέρια των Χανιωτών να είναι δεμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας:

«Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:Καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.Οι τρέχουσες εξελίξεις με την υγειονομική κρίση υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Είναι πλέον φανερό ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στο όνομα της ανάπτυξης γεννά τις πανδημίες. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων μιας μειοψηφίας . Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται προκλητικά στη δεύτερη κατεύθυνση.Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του».

zarpanews.gr

One thought on “Ελαφονήσι, Μπάλος, Σαμαριά: Πώς κινδυνεύουν από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο | Photos + Video

  1. ‘Aντε βάλτε τα τώρα με το Μητσοτακέϊκο που ήδη είναι «εμπλεκόμενο» στην όλη….περιβαντολλογική «αναβάθιση» γι’ αυτούς!!! Προφανώς ανάβάθμιση της τσέπης τους…..θα εννοούν!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook