Εκπλήξεις και ανατροπές στη «μάχη του σταυρού» στα Χανιά δείχνει νέα δημοσκόπηση: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

εκπλήξεις-και-ανατροπές-στη-μάχη-του-1681200

Την πρόθεση ψήφου των πολιτών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές  της 21ης Μαΐου κατέγραψε διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το aftodioikisi.gr για την Περιφέρεια Κρήτης.

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Κρήτης στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1730 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Όσον αφορά τον νομό Χανίων, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται ισορροπία δυνάμενων μεταξύ της Σέβης Βολουδάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, καθένας εκ των οποίων συγκεντρώνει περίπου το 40% των σταυρών του κόμματος

Εκ των τριών, μόνο η κυρία Μπακογιάννη βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2019, όταν και συγκέντρωσε το 57% των σταυρών του κόμματος, ενώ τη δεύτερη θέση είχε λάβει ο αποβιώσαντας σύζυγος της κυρίας Βολουδάκη που συγκέντρωσε το 44% των σταυρών.

Η μάχη του ψηφοδελτίου φαίνεται να γίνεται εντονότερη λόγω της συμμετοχής στο φετινό ψηφοδέλτιο και ενός νέου υποψηφίου, του κυρίου Μαρκογιαννάκη.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, καταγράφεται σαφές προβάδισμα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος συγκεντρώνει το 69% των σταυρών του κόμματος, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε πετύχει το 2019, όταν και πάλι είχε βρεθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου με 48% των σταυρών του κόμματος.

Ακολουθεί ο Γιώργος Σταθάκης με 24% των σταυρών, η εκλογή του οποίου ωστόσο είναι πολύ πιθανή στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την πρωτιά στην περιφέρεια Χανίων.

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται σαφής υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς ο Τάσος Κουρουπάκης φαίνεται να συγκεντρώνει το 38% των σταυρών, ο Βασίλης Κοντεζάκης το 29% και η Λίτσα Κουρουπάκη το 28%.

Λόγω της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής, σε συνδυασμό με την πιθανότητα σημαντικής αύξησης του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, είναι
πιθανή η εκλογή ενός βουλευτή στα Χανιά.

Δεδομένης της ασαφούς εικόνας της κατανομής των σταυρών, η κατάκτηση της πρώτης θέσης και πιθανώς της έδρας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ευκολία.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα του aftodioikisi.gr ΕΔΩ

One thought on “Εκπλήξεις και ανατροπές στη «μάχη του σταυρού» στα Χανιά δείχνει νέα δημοσκόπηση: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

  1. Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω μια προφανή και απαράδεκτη παράλειψη. Έχει παραλειφθεί το όνομα του Μανώλη (Μάνου) Τσιτσιριδάκη, παρόλο που η υποψηφιότητά του έχει ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήδη από τις 04.04.2023 (και, κατά συνέπεια, ήταν γνωστή κατά το διάστημα 20 έως 24 Απριλίου 2023 που διεξήχθη η δημοσκόπηση). Αν η παράλειψη έγινε κατά λάθος, τούτο σημαίνει έλλειψη επαγγελματισμού. Αν έγινε επίτηδες, τότε είναι τουλάχιστον κατάπτυστη, καθώς ο κ. Τσιτσιριδάκης, δικηγόρος με λαμπρές νομικές σπουδές, είναι ο μοναδικός υποψήφιος ΑμΕΑ. Όπως επί δεκαετίες τα άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν αόρατα για την ελληνική κοινωνία, έτσι και ο κ. Τσιτσιριδάκης είναι αόρατος για την εν λόγω δημοσκόπηση. Όπως τα Χανιά παραμένουν, εν πολλοίς, αφιλόξενα για άτομα με προβλήματα όρασης, έτσι και το ερωτηματολόγιο του aftodioikisi.gr υπήρξε απόλυτα αφιλόξενο για τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook