Εκπαίδευση σκύλου – φύλακα: 4 ερωτήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν

εκπαίδευση-σκύλου-φύλακα-4-ερωτήματ-1477888

Όλοι οι σκύλοι, από τον πιο μικροσκοπικό μέχρι και τον πιο μεγαλόσωμο, όταν νιώσουν ότι ο χώρος τους, αλλά και οι άνθρωποι τους, απειλούνται, θα προτάξουν… τα δόντια τους: θα τους προστατεύσουν.

Ωστόσο, οι σκύλοι, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν αρέσκονται στο να εμπλέκονται σε καβγάδες. Αν έρθουν αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο, θα επιλέξουν να κάνουν χρήση της «γλώσσας του σώματος» τους, χρησιμοποιώντας όλα τα στάδια.

Αν δεν μπορέσουν να φέρουν την ηρεμία, θα επιλέξουν να κάνουν flight, να φύγουν/αποχωρήσουν από τον κίνδυνο, καθώς στη γλώσσα τους σημαίνει σεβασμός, ή οπισθοχώρηση.

Αν, όμως, δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν, θα κάνουν freeze, θα παγώσουν, δηλαδή, και έπειτα, αν τα πράγματα είναι σκούρα, θα επιτεθούν. Η επίθεση είναι η τελευταία τους λύση.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε στη «φιλοσοφία» μας, άλλα και στην ψυχολογία μας, την εκπαίδευση σκύλου φύλακα, γιατί θέλουμε προστασία από τον σκύλο μας;

Μήπως φέρνουμε τον σκύλο μας σε δύσκολη θέση; Μήπως ο σκύλος μας, ούτως ή άλλως, θα μας προστατέψει;

Όλοι ξέρουμε πως οι σκύλοι, όσον αφορά το σπίτι τους, την οικογένεια τους, τον χώρο τους, την ενέργεια τους, θα τα διαφυλάξουν – πόσο μάλλον τον αγαπημένο τους κηδεμόνα.

«Φυσικά και θα μας προστατέψουν, καθώς, στις περισσότερες φυλές, είναι στη φύση τους», αναφέρει η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση.

Και στο σημείο αυτό θυμάται την σκυλίτσα της, Ροζάνα, τον τρίτο της σκύλο, που όταν κινδύνεψε ο δεύτερος σκύλος της οικογένειας από όμοιό του, έπεσε επάνω του να τον «φάει». Όπως λέει η κα Σκιαδαρέση, διεκδίκησε την ελευθερία της Ιόλης από τα δόντια του μέχρι τέλους. Την κάλεσε να τρέξει σπίτι τους, και, ευτυχώς, ήταν τόσο καλά μαθημένη η συμπεριφορά, που το έκανε μετά από λίγο. Πριν να είναι πολύ αργά. Επέλεξε να οπισθοχωρήσει, εφόσον βοήθησε την αδελφή της και τους ακολούθησε.

«Τι συμβαίνει, όμως, όταν εμείς, εν έτει 2022, θέλουμε σκύλους φυλακές;

Ποιες ανάγκες μας καλύπτει; Γιατί θέλουμε να μάθουμε στους σκύλους να είναι σκληροί, άγριοι; Γιατί δεν τους προστατεύουμε, όπως θα έκαναν εκείνοι για εμάς;

Παρατηρείται από μελέτες πως οι άνθρωποι με φοβίες και ανασφάλειες επιλέγουν φυλές που έχουν εκτραφεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Μαθαίνουν τον σκύλο τους να είναι φύλακας, εκπαιδεύοντας τον και προάγοντας του την επιθετικότητα.

Μάλιστα, υπάρχει η αντίληψη πως, όταν απομονώνουμε τον σκύλο, δεν τον χαϊδεύουμε, και τον αγριεύουμε θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός.

Έτσι, η κακή μεταχείριση δεν έχει τελειωμό.

Οι εκπαιδεύσεις περιλαμβάνουν πολλή βία – και δεν μένουν μόνο εκεί, τονίζει η κα Σκιαδαρέση.

Και τα ερωτήματα που διατυπώνει η κα Σκιαδαρέση, όσον αφορά την εκπαίδευση σκύλου ως φύλακα, για να μας βάλει σε δεύτερη σκέψη, είναι:

  • Πόσα γεγονότα έχουν συμβεί, που στο τέλος δεν υπήρχε γυρισμός και ο σκύλος, ως συνήθως, πλήρωσε τα δικά μας θέλω;
  • Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πως ο σκύλος δεν θα κάνει επίθεση και σε ένα παιδί;
  • Πώς θα εξασφαλίσουμε πως ο σκύλος δεν θα κάνει γενίκευση;

Όλοι γνωρίζουμε πως οι σκύλοι γενικεύουν, πολύ συχνά, μια μαθημένη συμπεριφορά, μια εικόνα.

Πώς θα διασφαλίσουμε, λοιπόν, ότι δεν θα πάρουμε στον λαιμό μας έναν φίλο, ένα συγγενικό πρόσωπο, έναν άλλο άνθρωπο που ο σκύλος μας θα έχει μάθει, πλέον, να καταγράφει ως εχθρό;

Η απάντηση είναι μια. Δεν μπορούμε!

«Όταν ο σκύλος είναι σε έντονο στρες, όταν οι ορμόνες είναι συνεχώς ανεβασμένες, καθώς ο σκύλος είναι διαρκώς στην τσίτα -έχει εκπαιδευτεί γ’ αυτό-, τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα λάθος.

Η βία φέρνει βία», επισημαίνει η κα Σκιαδαρέση.

Ενημερώνει ότι έχουν δημιουργηθεί εκτροφές επιθετικών σκύλων, που αναπαράγουν σκύλους οι οποίοι βρίσκονται σε υπερένταση, καθώς τους αυξάνουν ορμόνες, όπως την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, με τεχνητούς, ή με φυσικούς τρόπους. Απομονώνοντας ζώα σε υπόγεια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η έντασή τους.

«Ο σκύλος δεν είναι ένας συναγερμός. Δεν είναι μηχάνημα, ούτε εργαλείο. Ο σκύλος έχει συναισθήματα. Έχει ψυχή.

Μόνο ντροπή και φόβο μπορούμε να μάθουμε σε έναν σκύλο – φύλακα.

Και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να αλλάξουμε την ψυχική υγεία και την ιδιοσυγκρασία του. Σε ένα ζώο που δεν αρέσκεται να εμπλέκεται σε καβγάδες», υπογραμμίζει η κα Σκιαδαρέση και προσθέτει: «Υπάρχουν τόσα μέσα σήμερα, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία μας, όπως είναι ένας καλός συναγερμός.

Ας σταματήσει εδώ η τιμωρία των σκύλων. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όπως σκεφτόμασταν πολλά χρόνια πίσω.

Ας αλλάξουμε ιδέα, και ας κατανοήσουμε πόση μοναξιά, πόση βία, πόσο άσχημα συναισθήματα βιώνει ένας σκύλος που τον μαθαίνουμε πώς να γίνει κακός».

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook