Έχεις κουμπί SOS στο αυτοκίνητο; Σε τι χρησιμεύει;

έχεις-κουμπί-sos-στο-αυτοκίνητο-σε-τι-χρη-1471718

Σωτήρια μπορεί να αποδεχθεί η λειτουργία της υπηρεσίας eCall, στέλνοντας έγκαιρα βοήθεια στον τόπο ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Ποια αυτοκίνητα έχουν το συγκεκριμένο κουμπί;

Σημαντικές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φυσικά διαδραματίζουν τόσο τα συστήματα ασφαλείας ενός αυτοκινήτου που αποτρέπουν την πρόκληση ατυχήματος (βλ. αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης), όσο και οι συνεχείς βελτιώσεις στη δομή του ΙΧ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της σύγκρουσης εφόσον συμβεί κάποιο τροχαίο.

Υπάρχει, δε, μία ακόμα τεχνολογία, η οποία αποβλέπει στην παροχή βοήθειας στους επιβάτες όταν αυτοί εμπλακούν σε σοβαρό τροχαίο. Πρόκειται για την υπηρεσία – κουμπί SOS ή eCall που συμπεριλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων έως 8 θέσεων και ελαφρών επαγγελματικών με ημερομηνία κατασκευής μετά τις 31 Μαρτίου του 2018.

Το “eCall” είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο στα οχήματα που πωλούνται στην Ε.Ε., το οποίο καλεί αυτόματα και δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Μπορούμε, επίσης, να ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα το eCall πατώντας το αντίστοιχο κόκκινο κουμπί που βρίσκεται στην πλαφονιέρα (στην οροφή του αυτοκίνητου), πάνω από τον κεντρικό καθρέπτη.

Αν συμβεί κάποιο σοβαρό τροχαίο, το σύστημα ειδοποιεί αυτομάτως το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης -σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν βρισκόμαστε – ώστε γίνει παροχή των πρώτων βοηθειών το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι για τον εντοπισμό του οχήματος φροντίζει ένας ανιχνευτής που «προδίδει» τη θέση του.

Όταν, ωστόσο, οδηγούμε απλώς το όχημα, δεν πραγματοποιείται παρακολούθηση (καταγραφή της θέσης του οχήματός μας ή παρακολούθηση του τρόπου οδήγησης), ούτε μεταβίβαση δεδομένων.

Διευκρινίζεται ότι οι πληροφορίες που στέλνονται στο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και αφορούν την ακριβή θέση του οχήματος, την ώρα του ατυχήματος, τον αριθμό ταυτοποίησης του οχήματος και την κατεύθυνσή του, δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή μας. Τα δεδομένα μας δεν αποθηκεύονται για μεγαλύτερο από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα και διαγράφονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα.

Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι οδηγοί και οι επιβάτες των σύγχρονων αυτοκινήτων έχουν συνεχώς στο πλευρό τους έναν… φύλακα άγγελο που μπορεί να τους παρέχει χείρα βοηθείας σε δύσκολες συνθήκες και να πάρει πρωτοβουλίες για την αποστολή βοήθειας.

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook