Δραματική η κατάσταση στην εστίαση – Τουλάχιστον 330.000 εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον κλάδο του Επισιτισμού, επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 330.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ χιλιάδες από αυτούς έχουν μηδενικό εισόδημα από την περσινή σεζόν.

Τόνισε πως παραμένει άγνωστο το πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν μετά και το δεύτερο lockdown και επισήμανε ότι εργοδότες ήρθαν στο τραπέζι με άγριες διαθέσεις, βάζοντας θέμα μείωσης του μισθού κατά 20% και κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από τη μεριά των εργαζομένων.

«Οι περισσότεροι είμαστε σε αναστολή σύμβασης και πολλοί άλλοι είναι άνεργοι. Έχουμε τέλη κυκλοφορίας, έχουμε ΕΝΦΙΑ, έχουμε τις ΔΕΚΟ, έχουμε τα πάντα. Η εικόνα σε εμάς είναι τραγική. Πλήττονται αυτή τη στιγμή 80.000 επιχειρήσεις στην εστίαση και τουλάχιστον 330.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης στην καλύτερη περίπτωση και πολλοί είναι ήδη άνεργοι. Δεν ξέρουμε ποιες επιχειρήσεις θα καταφέρουν στη συνέχεια να ανοίξουν τα καταστήματα τους.

Πόσοι θα μπορέσουν και πότε, είναι το ερώτημα. Η εστίαση “πλήρωσε το μάρμαρο” κάποιων επιχειρηματιών που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, όταν βλέπω χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν μηδενικό εισόδημα από την περσινή σεζόν. Αναφέρομαι στους εργαζόμενους στην εποχική εστίαση που δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την αναστολή σύμβασης και την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, συνομιλώ με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει δεσμευθεί πως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα δουν εισόδημα με κάποιο τρόπο τις επόμενες μέρες.

Έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ο κλάδος, έχετε δει τα στοιχεία, τα έσοδα είναι 86% κάτω, έχουν πιάσει πάτο που λέμε. Δεν μπορούμε να πάμε άλλο έτσι, θέλω να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας, με άλλες ρυθμίσεις κάθε μήνα. Ο νόμος για να πάρει κάποιος επιδότηση εργασίας προβλέπει δύο σεζόν στον κλάδο. Την πρώτη δουλεύουμε και μαζεύουμε ένσημα για τα οποία δεν επιδοτούμαστε και επιδοτούμαστε τη δεύτερη σεζόν.

Αν λοιπόν κάποιος κάνει την πρώτη του σεζόν, ακόμα και πενήντα ένσημα να έχει μαζέψει δεν παίρνει το επίδομα ανεργίας. Έχουμε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση τη κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι εργοδότες ήρθαν στο τραπέζι με άγριες διαθέσεις, βάζοντας θέμα μείωσης του μισθού κατά 20% και κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από τη μεριά μας. Ανακαλέσανε και πήραν πίσω την πρόταση. Για ό,τι νεότερο θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας».

Πηγή: thepressproject.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά οι ευρισκόμενοι σε αναστολή εργασίας από επιχειρήσεις εστίασης κοντεύουν να ξεπεράσουν…αν δεν τον ξεπέρασαν ήδη…τον πληθυσμό της πόλης!!! Πώς αλήθεια φαντάστηκαν όλοι αυτοί την επαγγελματική τους αποκατάσταση? Δυστυχώς τα τουριστάκια λιγόστεψαν και θα λιγοστεύουν κι άλλο…Μήπως είναι καιρός να γυρίσουν στις χώρες τους?Γιατί τα επιδοματάκια του Κούλη όλο ΓεωργιανοΒουλγαροΟυκρανοι και βάλε ..τα “τσεπώνουν’…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ