Δολοφονία Γρηγορόπουλου – Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να αναιρεθεί η αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα

δολοφονία-γρηγορόπουλου-εισαγγελέ-1386088

Την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Πλιώτας.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού αποφυλακίστηκε καθώς «έσπασαν» τα ισόβια, του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και αποφυλακίστηκε έχοντας μείνει στις φυλακές 11 χρόνια, έχοντας και μεροκάματα.

Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας επισήμανε στην αγόρευση του πως ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

«Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη» τόνισε ο κ. Πλιώτας, προσθέτοντας πως η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε πως στην προκειμένη περίπτωση αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

Κι αυτό όπως πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρά το γεγονός πως στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου ο οποίος πρόσβαλε και το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Παρούσες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της ήταν η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος» τόνισε η Τζίνα Τζαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν. Όπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30 Ιουλίου 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.

Από την πλευρά του ο επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε: «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της, η οποία όπως επισήμανε και η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαρία Γεωργίου, είναι από τις πλέον σημαντικές μετά τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο σχετικά με τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook