Διαβεβαιώσεις Βαρδάκη για τα σχολεία στα Χανιά: Θα λειτουργήσουν σωστά, με ενισχυμένη καθαριότητα και θέρμανση – Το Υπουργείο μας ξαφνιάζει

διαβεβαιώσεις-βαρδάκη-για-τα-σχολεία-1516782

Με 320.000 ευρώ επιπλέον για προσωπικό καθαριότητας, ο Δήμος Χανίων επιχειρεί να διατηρήσει την καθαριότητα των σχολικών μονάδων σε επίπεδα πανδημίας ενώ βαθειά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει και για θέρμανση και ηλεκτρισμό αφού η Πολιτεία είναι για ακόμα μια χρονιά άφαντη.

Με την αφρομή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, μεταφέροντας την ανησυχία για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης που αποφάσισε να διευρύνει το ωραριο στα σχολεία ερρήμην των Δήμων χωρίς να συμμετέχει όμως στα εξοδα… Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι και για καθαριότητα και για σωστή θέρμανση και για λογαριασμούς, αφήνοντας πίσω κάποιες δαπάνες για εξοπλισμό.

Καθαριότητα

«Φέτος έχει βάλει πάλι ο Δήμος Χανίων βαθειά το χέρι στην τσέπη και έρχεται να καλύψει όλα τα κενά που αφήνει η υποχρηματοδότηση από τα υπουργεία οικονομικών και εσωτερικών. Αυτή τη στιγμή δίνουμε 320.000 ευρώ για πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας για να μπορέσουν τα σχολεία να δουλέψουν όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.» σημείωσε ο κ. Βαρδάκης.

Αναλυτικά στην καθαριότητα απασχολούνται:

69 άτομα πλήρους απασχόλησης, 80 μερικής απασχόλησης και 30 μόνιμες καθάριστριες ενώ αναμένονται και 25 άτομα γενικών καθηκόντων που πρόκειται να τοποθετηθούν από τον Οκτώβριο σε α’βάθμια και  β’ βάθμια σχολική επιτροπή και κάποια άτομα -περίπου οκτώ- που θα προσληφθούν ως φυλακτικό προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ.

Το προσωπικό καθαριότητας τοποθετείται αυτή τη στιγμή για να μπορεί να καθαρίζει το σχολείο πριν ξεκινήσει το ολοήμερο και μετά το πέρας του ωράριου ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά την επόμενη μέρα.

«Ξαφνιαζόμαστε από τις ενέργειες του Υπουργείου»

«Η μεγαλύτερη μας ανησυχία ήταν το άκουσμα ότι θα διερευνθεί το ωράριο και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία μας προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ερωτηθήκαμε για το ποια σχολεία θα πρέπει να έχουν διευρυμένο ωράριο, γιατί μόνο εμείς ξέρουμε και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας που είναι εφικτό να γίνει αυτό» σημείωσε ο κ. Βαρδάκης τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση.

«Οι υποδομές είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Σήμερα παίρνουμε ακόμα 260 κρεβάτια για να εξοπλίσουμε όλα τα νηπιαγωγεία τα οποία θα έχουν αυτό το διευρυμένο ωράριο.

Κι εμείς ξαφνιαζόμαστε από τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο, απροειδοποίητα και χωρίς κάποιον συντονισμένο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες υποδείξεις γιατί εμείς δεχόμαστε την ανησυχία και των γονεών και των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση τοποθέτησης ανθρώπων και δεν ξέρουμε σε ποια σχολεία θα δημιουργηθούν τμήματα» εξήγησε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, εάν ο Δήμος Χανίων γνώριζε σε ποια σχολεία θα λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα θα φροντίζε τουλάχιστον να εξασφαλίσει  τις λειτουργικές ανάγκες: «Γιατί όταν ένα παιδάκι πηγαίνει στο σχολείο στις 07:45 και μένει ως τις 17:30 πρέπει να έχει τουλάχιστον το ψυγείο του, την κουζίνα του, έναν θερμοθάλαμο για να ζεσταίνει το φαγητό του, θα πρέπει να έχει την καθαριότητά του»

Για την θέρμανση

Ανεπαρκής είναι όμως και για τα έξοδα της θέρμανσης η τακτική επιχορήγηση του κράτους. «Αυτή τη στιγμή πέρνουμε τα ίδια λεφτά που πέρναμε τόσα χρόνια» τόνισε ο κ. Βαρδάκης σημειώνοντας ότι οι λειτουργικές ανάγκες και οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Πάντως διβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο καθώς ο διαγωνισμός ήδη έχει βγει στον αέρα: «Έχουμε βάλει τα σχολεία σε υψηλή προτεραιότητα. Δεν θα μας λείψει τίποτα, ακόμα και στο διευρυμένο ωράριο» σημείωσε και προσέθεσε:

«Κόβουμε από αλλού για να καλύπτουμε λειτουργικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Πότε το κράτος δεν έχει πάρει υπολογιστές δεν έχει πάρει φωτοτυπικά, παιχνίδια για τα νηπιαγωγεία κλπ. Όλα τα καλύπτει ο Δήμος Χανίων» διευκρίνισε ο κ. Βαρδάκης.

Εργασίες μεγάλης κλίμακας

Παράλληλα στα σχολικά κτήρια του Δήμου Χανίων είναι σε εξέλιξη εργασίες μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Το 2019 άρχισε να εκτελείται ένα έργο με προϋπολογισμό πάνω από 8 εκ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Βαρδάκης, στο λύκειο της Σούδας η παρέμβαση έχει ολοκληρωθεί, στον Κουμπέ μένει μόνο η σύνδεση του ρεύματος και στην Αμπεριά επειδή υπήρξε μια καθυστέρηση, συνεχίζεται.

Αυτό που ζήτησε είναι η κατανόηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για την όποια αναστάτωση και διαβέβαιωσε πως ήδη εργολάβος καθαριότητας έχει αναλάβει τον πλήρη ευπρεπισμό του χώρου τόσο στην Αμπεριά όσο και στον Δαίδαλο.

«Όλο το χρόνο γίνονται παρεμβάσεις, δεν σταματάμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook