Διαμαρτυρήθηκαν κάτω από το ψιλόβροχο οι καλλιτέχνες στα Χανιά – Μαζί τους και η πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού | Photos

διαμαρτυρήθηκαν-κάτω-από-το-ψιλόβροχ-1038372

Παράσταση διαμαρτυρίας για την έμπρακτη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου από το κράτος, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς εργαζόμενοι του χώρου.

Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε κάτω από το ψιλόβροχο, κάτι που δε βοήθησε στη μαζικότητα του κόσμου, ωστόσο οι μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάθε είδους, έδωσαν το «παρόν» και ζήτησαν μέριμνα… με τον τρόπο τους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού έρχονται αργά και μόνο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χώρου, ανέφερε ο Χριστόφορος Φλυτζάνης, καθηγητής Βενιζελείου Ωδείου Χανίων και μέλος της σωματειακής επιτροπής του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα Χανιά.Ο ίδιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να μη μένει σε επιδόματα που δεν μπορούν να λύσουν σε καμία περίπτωση τα θέματα επιβίωσης των καλλιτεχνών».

Βλαζάκη: Να κάτσει και να συζητήσει το Υπουργείο με τους καλλιτέχνες

Τη στήριξή της στον αγώνα των καλλιτεχνών δήλωσε και η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη που βρέθηκε και η ίδια στη δημοτική Αγορά.Η κα Βλαζάκη τόνισε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να εισακουστούν, οι αρμόδιοι του Υπουργείου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και να καταλάβουν τις ανάγκες τους. «Σήμερα πάνω απ’ όλα μετράει ο άνθρωπος και αν αυτός δεν στηριχθεί δεν μπορεί να αποκατασταθεί και να προχωρήσει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε στους καλλιτέχνες και να τους έχουμε δίπλα μας, συντροφία μας όλον αυτόν τον καιρό και τώρα να κωφεύουμε στα αιτήματά τους.» τόνισε αυστηρά η πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών που ζητούν να εκπληρώσει η κυβέρνηση είναι:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς,

    αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο

    Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και

    για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την

    αντιμετώπιση της επιδημίας.

  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς–φυσικά πρόσωπα.»

zarpanews.gr

One thought on “Διαμαρτυρήθηκαν κάτω από το ψιλόβροχο οι καλλιτέχνες στα Χανιά – Μαζί τους και η πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού | Photos

  1. Διακρίνονται ελάχιστοι καλλιτέχνες του πενταγράμμου και αρκετοί καλλιτέχνες της πολιτικής…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook