Χρώμα στο ταβάνι: Tips που πρέπει να ξέρετε πριν το τολμήσετε

Το λευκό χρώμα στο ταβάνι μεγαλώνει έναν χώρο και τον κάνει να φαίνεται πιο φωτεινός. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να πειραματιστείτε και με μερικές ακόμα αποχρώσεις μιας και το βάψιμο του ταβανιού αποτελεί πλέον μόδα που ήρθε για να μείνει.

Εμπνευστείτε από τη διακόσμηση του υπόλοιπου δωματίου Αν δεν ξέρετε τι χρώμα να βάψετε το ταβάνι σας, τότε μπορείτε πολύ απλά να εμπνευστείτε από τη διακόσμηση του υπόλοιπου δωματίου. Κοιτάξτε προσεκτικά ποιες αποχρώσεις κυριαρχούν στο χώρο σας και επιλέξτε αυτή την απόχρωση που σας αρέσει περισσότερο. Με αυτό το κόλπο το δωμάτιο θα αποκτήσει οπτικό ρυθμό και ο χώρος θα δείχνει πιο ομοιόμορφα διακοσμημένος.

Αν δεν ξέρετε τι χρώμα να επιλέξετε για το ταβάνι σας, τότε παρατηρήστε τη διακόσμηση του δωματίου για να δείτε ποια απόχρωση ταιριάζει αλλά και ποιο χρώμα σας αρέσει καλύτερα.

Χαμηλώστε το ταβάνι σας
Αν θέλετε να μειώσετε οπτικά το ύψος του ταβανιού σας υπάρχει ένα έξυπνο trick για να το κάνετε. Επιλέξτε μια έντονη απόχρωση για το ταβάνι και «τραβήξτε» την περίπου 10 εκατοστά κάτω προς τον τοίχο. Έτσι το δωμάτιο θα φαίνεται πιο ζεστό και φιλόξενο και το ταβάνι «θα έρθει» αμέσως πιο χαμηλά.

Αν θέλετε να φαίνεται το ταβάνι σας πιο χαμηλό, θα πρέπει να βάψετε τα πρώτα εκατοστά του πάνω μέρους του τοίχου σας στην ίδια απόχρωση με το ταβάνι.
Αν θέλετε να φαίνεται το δωμάτιό σας χαμηλοτάβανο θα πρέπει να βάψετε τα πρώτα εκατοστά του πάνω μέρους του τοίχου σας στην ίδια απόχρωση με το ταβάνι.

Tip
Αυτό το trick λειτουργεί τέλεια σε παιδικά υπνοδωμάτια για να νιώθει το παιδάκι σας πιο άνετα και πιο ζεστά και για να μειωθούν (έστω και οπτικά) οι διαστάσεις του δωματίου.

Δωμάτιο με πολλές πόρτες και παράθυρα
Αν το δωμάτιό σας έχει από τη μια μεριά όλο παράθυρα τότε ο χώρος που μένει για να βαφτεί γύρω-γύρω είναι αρκετά μικρός. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε να βάλετε ένα λευκό χρώμα στους τοίχους και δώστε ένταση στο ταβάνι σας επιλέγοντας μια πιο ιδιαίτερη απόχρωση. Το κίτρινο και το θαλασσί είναι δύο πολύ όμορφςες αποχρώσεις για να βάλετε στο ταβάνι σας.

Σε δωμάτια με πολλές μπαλκονόπορτες και παράθυρα το βάψιμο του ταβανιού σχεδόν επιβάλλεται.

Έντονες αποχρώσεις

Μην φοβάστε να βάλετε πολύ έντονα χρώματα στο ταβάνι σας. Απλά θα πρέπει να προσέξετε να προσθέσετε περισσότερο φως στο χώρο για να μην δείξει σκοτεινός και κρύος. Όπως θα δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί, το ταβάνι έχει βαφτεί κόκκινο αλλά ο φωτισμός είναι αρκετά έντονος και σε διάφορα σημεία του χώρου για να μην δείχνει το δωμάτιο όσο πιο φωτεινό γίνεται.

Αν βάψετε το ταβάνι σε σκούρες ή πολύ έντονες αποχρώσεις θα πρέπει να προσθέσετε έξτρα φωτισμό στο χώρο για μην δείχνει πολύ σκοτεινός.

Έξτρα tip
Προτιμήστε έντονες αποχρώσεις για το ταβάνι σας σε δωμάτια με μεγάλα παράθυρα ώστε να μπαίνει άπλετο το φως του ήλιου μέσα στο χώρο. Για τις βραδινές ώρες (που δεν υπάρχει φυσικό φως) προσθέστε έξτρα φωτισμό με επιτραπέζια φωτιστικά αλλά και έξτρα σποτάκια στο ταβάνι και στους τοίχους.

Βάψτε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες
Σε πολλά σπίτια το ταβάνι δεν είναι ομοιόμορφα ίσιο αλλά κάνει διάφορες αρχιτεκτονικές «τσαχπινιές» δημιουργώντας γωνίες, γεωμετρικά σχήματα ή άλλα σχέδια. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτές τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες βάφοντάς τις σε διαφορετικές αποχρώσεις από το υπόλοιπο ταβάνι.

Αν στο ταβάνι σας υπάρχουν διάφορες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και σχέδια μπορείτε να ακολουθήσετε το σχήμα τους και να βάψετε με διαφορετικές αποχρώσεις.
Αν στο ταβάνι σας υπάρχουν διάφορες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και σχέδια μπορείτε να ακολουθήσετε το σχήμα τους και να βάψετε με διαφορετικές αποχρώσεις.

Έξτρα tip
Κρύψτε οτιδήποτε δεν σας αρέσει μέσα στο χώρο σας βάφοντάς το στην ίδια απόχρωση με τους τοίχους. Αν, λοιπόν, υπάρχει στο ταβάνι σας κάποια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια που δεν σας αρέσει, μπορείτε να την «κρύψετε» βάφοντάς την στο ίδιο χρώμα με το χρώμα που υπάρχει γύρω από αυτήν.

Μοβ

Το μοβ είναι μια εξαιρετική επιλογή για το ταβάνι ενός υπνοδωματίου. Το μοβ χρώμα είναι μια πολύ ξεκούραστη απόχρωση που σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνει το άγχος. Αν το επιλέξετε για το ταβάνι σας φροντίστε το φωτιστικό να είναι σε κοντινή απόχρωση ώστε να δείχνει το αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο.

Aqua Blue

Άλλη μια απόχρωση που ταιριάζει ιδανικά σε ταβάνια κρεβατοκάμαρας είναι το λεγόμενο aqua blue (δείτε στη φωτογραφία από κάτω). Αυτή η απόχρωση χαλαρώνει, ηρεμεί και συνδυάζεται πολύ ωραία με αποχρώσεις όπως το γκρι και το μπεζ.

Οι μπλε αποχρώσεις ταιριάζουν σε υπνοδωμάτια και συνδυάζονται τέλεια με το γκρι που είναι πολύ της μόδας αυτή τη σεζόν.

Ροζ

Το ροζ είναι ένα παρεξηγημένο χρώμα που πολύς κόσμος (κυρίως άντρες) φοβάται να χρησιμοποιήσει μέσα στο σπίτι του. Με τη σωστή διακόσμηση και τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων και επίπλων μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε το ροζ στη διακόσμηση του χώρου σας ή για να βάψετε κάποιον τοίχο. Ακόμα και το ταβάνι του σαλονιού σας μπορεί να βαφτεί ροζ χωρίς να δείχνει κοριτσίστικο και παιδικό. Επιλέξτε ένα ροδακινί που μπορεί να ταιριάξει τέλεια σε ένα σαλόνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ