Χειμώνας – καλοκαίρι σε 18 δευτερόλεπτα: Δορυφορικές εικόνες από την αλλαγή των εποχών

χειμώνας-καλοκαίρι-σε-18-δευτερόλεπτα-1343660

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα της μετάβασης των εποχών όπως φαίνεται από το διάστημα

Ξεκίνησε και επίσημα ο χειμώνας στη χώρα, καθώς την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, ο ήλιος εισήλθε στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Το βράδυ της Τρίτης, ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια ολόκληρου του έτους και από τότε η μέρα άρχισε αργά και σταδιακά να μεγαλώνει, μέχρι τις 20/3 οπότε και πραγματοποιείται η εαρινή ισημερία, με τη μέρα και τη νύχτα να έχουν την ίδια διάρκεια.

Τη μετάβαση των εποχών όπως φαίνεται από το διάστημα παρουσίασε σε εντυπωσιακά στιγμιότυπα το Climatebook, αναδημοσιεύοντας τις λήψεις από τον γεωστατικό δορυφόρο GOES East, από τις 21 Ιουνίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η 21η Δεκεμβρίου σηματοδότησε:

  • Το χειμερινό ηλιοστάσιο για το Β. Ημισφαίριο/ το θερινό ηλιοστάσιο για το Ν. Ημισφαίριο
  • Τη μεγαλύτερη νύχτα για το Βόρειο Ημισφαίριο / μεγαλύτερη ημέρα για το Νότιο Ημισφαίριο -και κατά συνέπεια την ελάχιστη ποσότητα ημερήσιας ηλιακής ακτινοβολίας του έτους για το Β. Ημισφαίριο και τη μέγιστη ποσότητα για το Ν. Ημισφαίριο.
  • Την είσοδο στον αστρονομικό χειμώνα του Β. Ημισφαιρίου (ο οποίος διαρκεί από το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21/12, έως την εαρινή Ισημερία του Β. Ημισφαιρίου στις 21/3), και στο αστρονομικό καλοκαίρι για το Ν. Ημισφαίριο (το οποίο διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21/12 έως τη φθινοπωρινή Ισημερία του Ν. Ημισφαιρίου στις 22/9), ενώ ο μετεωρολογικός χειμώνας ξεκινάει από 1η Δεκέμβρη για το Β. Ημισφαίριο, όπως και το μετεωρολογικό καλοκαίρι για το Ν. Ημισφαίριο.
  • 24ωρη νύχτα στον Β. Πόλο και τις αρκτικές περιοχές και 24 ώρες ημέρα στον Ν. Πόλο και τις γύρω περιοχές, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Ανάλογα με το αν βρισκόμαστε στο Nότιο ή το Bόρειο Hμισφαίριο, την 21η Δεκεμβρίου έχουμε αντίστοιχα είτε τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ημέρα του έτους. Στην Ελλάδα, ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα 21 Δεκεμβρίου στις 17:58 ώρα Ελλάδος, με τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα να είναι μόλις 9 ώρες και 31 λεπτά.

Τα παρακάτω στιγμιότυπα εικόνων φυσικών χρωμάτων που έχουν ληφθεί από τον γεωστατικό δορυφόρο GOES East, από τις 21 Ιουνίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2021, αποτυπώνουν τη μετάβαση των εποχών για το 2020. Για το Bόρειο Hμισφαίριο από καλοκαίρι σε χειμώνα ενώ για το Nότιο Hμισφαίριο από χειμώνα σε καλοκαίρι.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook