Χανιά | Υπογραφές για το Μετόχι Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα μαζεύουν οι κάτοικοι – Νέα ανοικτή επιστολή

χανιά-υπογραφές-για-το-μετόχι-αγίου-ιω-1127626

Όλοι εμείς, κάτοικοι του ιστορικού χωριού Παζινός, της περιοχής Ακρωτηρίου, με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να παρουσιάσουμε σε όλο τον Χριστιανικό Κόσμο των Χανίων, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, όσα εξελίχθηκαν στο χωριό μας στις 27-10-2020 και σχετίζονται με την πίστη μας και την ιστορία μας.

Συγκεκριμένα:

1. Η Ενορία μας, με το νόμο, απέκτησε το πρώην «Μετόχι του Ελεήμονα» με τα κτίρια και την Εκκλησία του μέσα στο χωριό, από το Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών Ν. Χανίων, το 1962, 44802/31.08.1962

2. Από τότε, ο Ελεήμονας ήταν το πνευματικό μας σπίτι και όλοι οι κατά καιρούς θρησκευτικοί μας ταγοί, συμπεριλαμβανομένων και των δύο τελευταίων Πατριαρχών, μας επαινούσαν για τα αισθήματά μας αυτά.

3. Τα Χανιά και η Κρήτη γενικότερα θεωρούσαν και θεωρούν τον Ελεήμονα στον Παζινό, ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μας μνημεία.

4. Άνθρωποί μας φρόντισαν ώστε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που από το νόμο είχε την ευθύνη συντήρησης ενός μνημείου όπως ο Ελεήμονας, να τον ανακαινίσει ώστε να είναι επισκέψιμος και κυρίως να μπορούν να γίνονται στο Ναό οι ακολουθίες και τα μυστήρια της θρησκείας μας. Ιδιαίτερη τιμή απέδιδε στο χωριό μας, ο τωρινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος συχνά ιερουργούσε στο Ναό, ως χώρο λατρείας της Ενορίας μας.

5. Από το 1962, Μοναχοί και Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας, αποδεχόμενοι τη νομική και εκκλησιαστική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τις πρωτοβουλίες του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών Ν. Χανίων, βρίσκονταν κοντά στον Ιερέα της Ενορίας μας, που ήταν ο κατά τον Εκκλησιαστικό Νόμο αρμόδιος, και ιερουργούσαν μαζί του, χωρίς ποτέ να θέσουν ζήτημα ακυρότητας των ενεργειών του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών, το οποίο, άλλωστε, είχε μεταβιβάσει πρώην Μετόχια και αλλού και μάλιστα μεταξύ αυτών και σε ιδιώτες.

6. Εντελώς ξαφνικά, τον τελευταίο καιρό, που η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος απέκτησε «κεφαλή», ύστερα από ικανό χρόνο «ακεφαλίας», άρχισαν διάφορες κινήσεις με σκοπό να «εγκατασταθεί» στον Ελεήμονα η εν λόγω Μονή.

7. Απαντήσαμε πως αυτό θα αποτελούσε «εισπήδηση» – κατά τη χριστιανική ορολογία – και το χωριό μας δε θα το δεχόταν σε καμία περίπτωση. Εξηγήσαμε τους νομικούς, αλλά και ηθικούς λόγους εξαιτίας των οποίων, αν υλοποιείτο η απαίτηση της Μονής, τότε ο Ελεήμονας, σύμφωνα με το Νόμο, θα επέστρεφε στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών, του οποίου, όπως είναι γνωστό, διάδοχος είναι το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

8. Έχοντας στο νου μας ότι όλα όσα είπαμε ήταν ξεκάθαρα και απόλυτα βεβαιωμένα νομικά και πραγματικά, θεωρήσαμε ότι το θέμα είχε λήξει και ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, που προφανώς είχε λάθος πληροφόρηση, αντιλήφθηκε την αλήθεια και πλέον θα τηρούσε τα όσα οι Νόμοι της Εκκλησίας μας, αλλά και του κράτους τού επιβάλλουν.

9. Ωστόσο, με θλίψη αντιληφθήκαμε ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας προσωπικά, συμπαριστάμενου και του κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική ορολογία «Τιτουλαρίου» Επισκόπου, ο οποίος συμπίπτει να πρωτοσυγκελεύει στη Μητρόπολή μας και επιπλέον είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας, μαζί με τον Ιερέα της Ενορίας μας, βοηθούμενοι από κλειδαρά, στις 27-10-2020 σφράγισαν τον Ελεήμονα.

10. Το Κράτος και η Εκκλησία μας έχουν νόμους που έχουν θεσπιστεί για να αποκαθίσταται η νομιμότητα, αν ποτέ ήθελε διαταραχθεί. Αυτό επιθυμεί η τοπική μας Εκκλησία;

Ακολουθούν 200 υπογραφές. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς.

ΥΓ.: Στις 12-11-20 εορτάζεται η μνήμη του Αγίου. Λυπούμαστε ιδιαίτερα που δε μας

δίνεται η δυνατότητα (λόγω της σφράγισης της Εκκλησίας) να ανάψουμε τα

καντήλια και ένα κερί κατά μόνας (σεβόμενοι τους νόμους της πολιτείας περί Covid-19.

Οι υπογραφές είναι στη διάθεση του zarpanews.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook