Χανιά | Ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος – Πόσο κοστίζει η άδεια, τι να προσέξουν φέτος οι κυνηγοί

χανιά-ξεκινάει-η-κυνηγετική-περίοδος-1268267

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, Γιώργος Χαβαλεδάκης, με αφορμή την επερχόμενη έναρξη της κυνηγετικής σεζόν. Ο κ. Χαβαλεδάκης εξήγησε ότι ξεκινάει σταδιακά, πρώτα με τα λεγόμενα διαβατικά πτηνά και μετά με άλλα είδη ζώων:

«Η σεζόν ξεκινάει από τις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου. Τον Αύγουστο ξεκινάει στα διαβατικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου θα γίνεται το κυνήγι του λαγού και από 15 Σεπτεμβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου το κυνήγι της πέρδικας. Επιτρέπεται ένας λαγός ανά άτομο και τέσσερις πέρδικες ανά άτομο, ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή μόνο. Στα Χανιά, για τα διαβατικά οι περιοχές που επιτρέπονται είναι στο Ακρωτήρι, στον Αποκόρωνα, στο Κολυμπάρι».

Ο πρόεδρος των κυνηγών έκανε γνωστό ότι θηράματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται τήρηση των περιορισμών. Επίσης ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στην Κρήτη του φασιανού:

«Δεν έχουν αλλάξει οι ποσότητες σε σχέση με πέρσι, εκτός από το τρυγόνι όπου έγιναν 8 ανά άτομο από 10 που ήταν πριν και η μείωση αυτή προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε άλλες χώρες απαγορεύεται τελείως, αλλά εμείς καταφέραμε να πάρουμε άδεια να το κυνηγάμε, με την προϋπόθεση να καταγράφεται κάθε θήραμα σε μια εφαρμογή.

Δεν πρέπει να ξεπεραστεί ο συνολικός αριθμός των 144.000 τρυγονιών που έτσι κι αλλιώς δεν έχει συμβεί ποτέ.

Θηράματα υπάρχουν. Λαγοί και πέρδικες είναι αρκετοί, ενώ κάνουμε μια προσπάθεια τώρα να επαναφέρουμε τον φασιανό στην Κρήτη. Ήδη έχει ξεκινήσει εκτροφή στο Ρέθυμνο και ευελπιστούμε μέσα στην επόμενη πενταετία να αποκτήσει το νησί φασιανούς. Θα απελευθερώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα είναι ευκολότερη η επιβίωσή τους. Θα πετύχει, γιατί ο φασιανός είναι σκληρό πουλί και δεν έχει πολλούς εχθρούς στην Κρήτη.»

Ο κ. Χαβαλεδάκης ρωτήθηκε και για τη λαθροθηρία στην Κρήτη και υποστήριξε ότι έχει μειωθεί:

«Η λαθροθηρία έχει μειωθεί, εμείς περιπολούμε τα δάση. Πρόσφατα είχαμε μια σύλληψη στον Πλάτανο Κισσάμου ενός λαθροθήρα με έναν σκοτωμένο λαγό. Όλοι αυτοί που κυνηγούν παράνομα είναι λαθροθήρες. Εμείς δεν τους θεωρούμε κυνηγούς, κάνουν μεγάλη ζημιά στην πανίδα και ως θηροφύλακες τους καταπολεμούμε.

Η ομοσπονδία μας επίσης βγάζει περίπολα για τις δασικές πυρκαγιές όταν ο κίνδυνος φωτιάς είναι αυξημένος και φέτος μας παραχώρησε η Περιφέρεια και ένα σύστημα πυρόσβεσης με ένα όχημα που έχει ήδη συμμετάσχει σε κατάσβεση.»

Στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 14.000 κυνηγοί, στα Χανιά περίπου 4.000, ανέφερε ο κ. Χαβαλεδάκης. Από αυτούς όμως, περίπου 10.000 ασχολούνται ενεργά, ενώ οι υπόλοιποι  είναι κτηνοτρόφοι και άλλοι που βγάζουν μεν άδεια αλλά δεν κυνηγούν ενεργά.

Το κόστος για να βγάλει κανείς άδεια κυνηγού και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να τη βγάλει, είναι συγκεκριμένα. Ο πρόεδρος της Α’ ΚΟΚΔ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν βγάζει φέτος άδεια πρώτη φορά, το κόστος είναι για την τοπική άδεια 116,97 ευρώ, για την περιφερειακή στα 136,87 ευρώ και τη γενική στα 166 ευρώ. Αλλά αν είχε βγάλει και πέρσι άδεια, τότε όλες οι παραπάνω κοστίζουν 88,97 ευρώ χωρίς διάκριση. Η τοπική άδεια είναι για τον οικείο νομό, με την περιφερειακή μπορεί να κυνηγάει στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και η γενική για όλη τη χώρα.

Για κάποιον που δεν έχει ποτέ ασχοληθεί και θέλει τώρα να γίνει κυνηγός, πρέπει να πάει στον κυνηγετικό σύλλογο, με επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Αν δεν υπάρχει αυτό, πρέπει να πάει στην Αστυνομία να βγάλει μια βεβαίωση ότι κυνηγάει, μαζί με δύο έγχρωμες φωτογραφίες και την ταυτότητά του, όπως επίσης αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας. Αυτό θα πρέπει να κάνουν και όσοι κυνηγοί έχουν να βγάλουν άδεια 7 χρόνια και άνω, θεωρείται ότι είναι σαν νέοι κυνηγοί.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook