Χανιά | Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης στον δήμο Κισσάμου

«Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη, ξαρμάτωτη την ήβρηκες και λείπαν τα παιδιά της. Στα ξένα επολεμούσανε πάνω στην Αλβανία, μα πάλι πολεμήσανε.»

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την επική Μάχη της Κρήτης, η οποία συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 80 χρόνια από τότε που τα σιδερένια πουλιά του Χίτλερ σκοτείνιασαν τον καταγάλανο Κρητικό ουρανό, που τα χιλιάδες αλεξίπτωτα κάλυψαν τα λουλουδιασμένα χωράφια και τα λιόφυτα του νησιού, που η αφρόκρεμα του Γερμανικού στρατού άπλωσε τα χέρια και όρμησε πάνω από τα χώματα της Κρήτης. Το Μάη του 1941, ο κρητικός λαός ενώθηκε με τους Βρετανούς , Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμμάχους και πολέμησε τον επίδοξο κατακτητή σε όρη και ακτές, με όπλο το ελεύθερο φρόνημα και το ψυχικό σθένος, μεταβάλλοντας έτσι ριζικά την πορεία του πολέμου.

Ο Δήμος Κισσάμου, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 28 Μαΐου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
80ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Α΄ ΓΕΝΙΚΑ

1. Από τις 8 το πρωί της Πέμπτης 20ης Μαΐου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 22ης Μαΐου 2021 ορίζεται σημαιοστολισμός των καταστημάτων, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των Τραπεζών, καθώς και των πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας.
2. Επίκαιρες Εορταστικές Εκδηλώσεις στα Σχολεία, τις δύο (2) τελευταίες διδακτικές ώρες της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Β΄ ΕΙΔΙΚΑ:

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2021
 ΕΚΘΕΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
 18:00- ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
 Έναρξη έκθεσης-αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης με φωτογραφίες, ιστορικά και πολεμικά, αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του Στυλιανού Τριπαλιτάκη
 Διάρκεια Έκθεσης: 20 έως 21 Μαΐου και 24 έως 28 Μαΐου 2021
 Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
Διοργάνωση: Δήμος Κισσάμου – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κισσάμου (Κ.Ε.ΔΗ.Κ.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2021
(Η ημερομηνία της εκδήλωσης μεταφέρθηκε λόγω τεχνικού κωλύματος από τις 20 στις 28 Μαΐου)

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
19:30 Α’ ΜΕΡΟΣ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ – ΚΟΜΒΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΩΝ
 Επιμνημόσυνη Δέηση
 Προσκλητήριο Πεσόντων
 Κατάθεση στεφάνων
 Ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη των Πεσόντων
 Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κισσάμου
Συμμετέχει ο Σύλλογος Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων (Παράρτημα Κρήτης)

21:ΟΟ Β’ ΜΕΡΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ «ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ» – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Κισάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη
 Ομιλία με τίτλο «Ο Δήμος Κισσάμου στη Μάχη της Κρήτης: Σελίδες Δόξας. Γνωστές και λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες», από τον Ιστορικό Ερευνητή και Συγγραφέα, κ. Δημήτριο Νικολακάκη
 Προβολή φωτογραφιών και βίντεο

Διοργάνωση: Δήμος Κισσάμου – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κισσάμου (Κ.Ε.ΔΗ.Κ.)

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης η οποία επικρατεί στη χώρα μας λόγω της πανδημίας, θα τηρηθούν αυστηρά οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις ασφαλείας.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ