Χανιά | Τι εντόπισε η Αρχαιολογία στο υπόγειο του κτιρίου στο Λόφο Καστέλι – Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ

χανιά-τι-εντόπισε-η-αρχαιολογία-στο-υπ-1118781

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλι, στα Χανιά, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το πρωί ομάδα αρχαιολόγων από την υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων του Ηρακλείου για προγραμματισμένη αυτοψία στο κτίριο, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του zarpanews.gr.

Η ομάδα των αρχαιολόγων έκανε αυτοψία σε όλο το κτίριο της πρώην μεραρχίας, στο οποίο από την ημέρα της εκκένωσης δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση, ούτε καν έχει καθαριστεί, γιατί, όπως διευκρινίστηκε από την εταιρεία που ανέλαβε το χώρο, πριν γίνει

οτιδήποτε πρέπει να ελεγχθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όλα παραμένουν ακατάστατα, μέσα και έξω από το κτίριο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο του zarpanews.gr, όπως δηλαδή είχαν μείνει μετά την εκκένωση του χώρου από την κατάληψη της Ρόζα Νέρα, έπειτα από την επέμβαση της αστυνομίας εκείνο το ξημέρωμα της 5ης Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της αυτοψίας όμως προκάλεσε αίσθηση ότι στο υπόγειο του κτηρίου βρέθηκαν δεκάδες σακούλες με πέτρες και μπάζα, για τα οποία η εταιρεία που έχει αναλάβει το χώρο δήλωσε άγνοια από που προήλθαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η προέλευση των υλικών, ο εντοπισμός τους όμως έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, με δεδομένο ότι το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Νεώτερο Μνημείο και οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες. Αν αυτές δόθηκαν η όχι, από ποιόν και πότε, είναι κάτι που μένει να διευκρινιστεί.

Η ομάδα των αρχαιολόγων είναι εκείνη που θα κρίνει αν και κατά πόσο έχει γίνει στο κτίριο κάποια παρέμβαση και το επόμενο διάστημα θα βγάλει το πόρισμα της από την σημερινή επίσκεψη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, το τί αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, μαζί με πλούσιο φωτορεπορτάζ:

zarpanews.gr – Ευτυχία Πενταράκη

10 thoughts on “Χανιά | Τι εντόπισε η Αρχαιολογία στο υπόγειο του κτιρίου στο Λόφο Καστέλι – Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ

  1. Εγω παλι γιατι εχω ακουσει ,που δεν εχω σχεση με αρχαιολογιεςκτλ,οτι γινανε ανασκαφες στο υπογειο επισημες κι απο κει ειναι τα μπαζια…
    Πατε καλα ;;; Λες να σκαβανε οι αναρχοπλυμενοι να βρουνε αρχαια και να τα σουφρωσουν οπως εκανε ο Αντονι κουιν στο Ζορμπα που δεν αφησε στο Σταυρο διαλε την αρχαιοτητα;;;
    Και επ ευκαιρια ας βαλουμε και κατι σπασμενους σοβαδες να δουνε ολοι πως το καταντησανε οι…βανδαλοι(που αν δεν μενανε θα ειχε πεσει τωρα η σκεπη…)

  2. Είχαν το 1886 σίδερα και τσιμέντα?όλες οι φθορές είσαι σε μεταγενέστερες κατασκευές και παρεμβάσεις από τους προηγούμενους χρήστες του χώρου.οσο για το υπόγειο τα μπάζα είναι από δωμάτιο που είχαν φτιάξει για τον λέβητα.τσιμεντολιθους και ελενιτ(αμίαντος) μιλαμε για μεγάλο σεβασμό από τους προύχοντες!οι τρύπες στην πέτρα για τις σιδεριές είναι φθορα και τα συρματοπλεγματα προσβολή μνημειου.ξυπνατε γιατί θα σας φάει το μαύρο σκοτάδι.ροζα μέχρι ο ήλιος να βγει από την δυση.

  3. Γκρεμιστεί το μπουρδ@λο και κάντε το λόφο πλατεία και πάρκινγκ.
    Αναρχοφραγκατοι, γιατί δεν νοικιάζετε ένα κτήριο να συνεχίσετε την παιδική χαρά σας?
    Πληρώστε νοίκι όπως όλοι μα λεφτά εχετε

    1. «πλατεια…παρκινγκ» μαλλον ονειρευεται η ασχετοσυνη σου επανω σε αρχαια, κακομοιρη, που βαριεσαι να συρεις τα ποδια σου; μηπως εχεις ονειρωξεις και για μινι τελεφερικ να σε βγαζει απο το «παρκινγκ» κατευθειαν ναμα; ανοητο ζωακι που ονομαζεις «μπουρδελο» ενα συμπλεγμα ιστορικων μνημειων, αγραμματε.

  4. ειτε γινει ξενοδοχειο, ειτε μουσειο, ειτε βιβλιοθηκη η Ροζα Νερα δεν ξαναμπαινει εκει μεσα. Οποτε τι φωναζουν δεν καταλαβαινω. οσο και να χτυποιουνται φραπες δεν γινονται. Απλα βρισκονται σε κατασταση σοκ και αρνησης γιατι καποια στιγμη θα πρεπει να συνηδητοποιησουν οτι πρεπει να νοικιασουν σπιτι να μπουν, να βρουν δουλεια και να πληρωνουν και κανα λογαριασμο, κοντα 100.000 ευρω πρεπει να τους εχουν πληρωσει το πολυτεχνειο και οι ξενομπατηδες για τη ΔΕΗ. Αλλα ξεχασα η επαναστατικη τους ιδεολογια σταματαει εκει που ξεκιναει η καπιταλιστικη τους τσεπη.

  5. Πολεμοφόδια. ξέραν ότι θα γινόταν κάποια μέρα το ντου από την αστυνομία αλλά δεν το περιμέναν τώρα. τα είχαν μαζέψει καιρό τώρα ώστε να αντέξουν μια πολιορκία. το ξέρω γιατί ένα φιλαράκι πέρασε κάποιο καιρό εκεί μέσα. θα ερχόταν και άλλα αδέρφια από Αθηνα το κρατήσουμε το κάστρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook