Χανιά | Τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία – Η Περιφέρεια ζητάει απαντήσεις για να τις εντάξει στο ΕΣΠΑ | Video

χανιά-τι-χρειάζονται-οι-επιχειρήσεις-1421194

Η μετάβαση σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αφήνει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να αποτελέσει προτεραιότητα στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία το διάστημα αυτό διεξάγει σχετική έρευνα, ζητώντας από επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης αλλά και του τουρισμού, να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων που θα αποσαφηνίσουν το τί θα χρειαστούν για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια μετάβαση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, ενώ ο αντιπεριφερειαρχης Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Παπαδεράκης, κάλεσε τις επιχειρήσεις να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, ώστε στη συνέχεια η Περιφέρεια να μπορέσει να διαμορφώσει προγράμματα που θα απαντούν στις ανάγκες τους για τη σχετική μετάβαση.

«Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια που συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ορθή διαχείριση των απορριπτόμενων ροών, ώστε να έχουμε επαναχρησιμοποίησή τους και μείωση της χρήσης των πρωτογενών πόρων. Στοχεύουμε αυτό να περάσει και στη μεταποίηση, και στο εμπόριο, και στον τουρισμό. Η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να χρηματοδοτήσει μέσα από το νέο ΕΣΠΑ τις επιχειρήσεις για να περάσουν σε αυτό το κυκλικό μοντέλο. Κάνουμε την έρευνα μέσω ερωτηματολογίων ώστε οι επιχειρήσεις να αποτυπώσουν τις ανάγκες τους και καλούμε τους θεσμικούς φορείς να συμβάλουν στην καλύτερη αποτύπωση και ανάλυση αυτής της έρευνας, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Παπαδεράκης.

Ο υπεύθυνος της έρευνας εκ μέρους της εταιρίας που έχει αναλάβει να την υλοποιήσει, ανέφερε ότι έχει διαφανεί η ανάγκη προμήθειας εξοπλισμού:

«Είναι διαφορετικές οι ανάγκες, για τη διατροφή είναι κυρίως εξοπλισμός διαχείρισης αποβλήτων, ενώ για τον τουρισμό είναι η διαχείριση ενέργειας με όρους εξοικονόμησης και διείσδυσης της χρήσης ΑΠΕ. ΤΑ κόστη είναι ευθέως ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής έχουμε 50%-60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα και αντίστοιχα τα κόστη είναι λιγότερο από 50.000 ευρώ σε βάθος τριετίας. Αλλά εξαρτάται από το μέγεθος, τα κόστη μπορεί να διαφέρουν. Το ερωτηματολόγιο παραμένει ανοικτό και το έργο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, όσο περισσότερα ερωτηματολόγια συμπληρωθούν, τόσο καλύτερα στοχευμένες θα είναι οι δράσεις που θα σχεδιάσει η Περιφέρεια».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε ότι η κυκλική οικονομία είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις των Χανίων, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως αντιληπτή η σημασία της από μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών:

«Ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ακόμα πιο σημαντική η κυκλική οικονομία και είναι κάτι στο οποίο πρέπει άμεσα να στοχεύσουν οι χανιώτικες επιχειρήσεις. Εμείς σαν ΕΒΕΧ στηρίζουμε αμέριστα τη μετάβαση, θα δημιουργήσει μεν κάποια κόστη βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μας ωφελήσει πολύ. Θεωρώ ότι το επιχειρηματικό κοινό δεν έχει ακόμα αφοιμοιώσει την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί, αλλά νομίζω ότι θα γίνει, γιατί είναι αναγκαίο», ανέφερε ο κ. Ροκάκης.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από την ΕΥΔ ΠΕΠ Κρήτης και από το έργο Replace -Interreg Europe.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook