Χανιά | Τι “βαθμό” παίρνουν οι δήμοι στο νέο ψηφιακό κόμβο του Υπουργείου Εσωτερικών – Πού “περνάνε τη βάση” και πού “κόβονται”
Τις επιδόσεις των δήμων σε κρίσιμους τομείς καταγράφει ο νέος ψηφιακός κόμβος της τοπικής αυτοδιοίκησης (deiktesota.gov.gr), που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών και είναι προσβάσιμος σε όλους εδώ και λίγες ημέρες.
Ο κόμβος καταγράφει τα δυνατά και τα «τρωτά» σημεία των δήμων στους τομείς της οικονομίας, της βιώσιμης κινητικότητας, των πολιτιστικών υποδομών, της διαχείρισης απορριμάτων, των δομών προσχολικής αγωγής, της κοινωνικής προστασίας, της διαχείρισης των αδέσποτων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η λειτουργία του κόμβου είναι σε πιλοτικό στάδιο και αναμένεται να λειτουργήσει ως «πυξίδα» για το μέλλον συμβάλλοντας στον καλύτερο σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών.
Ποιοι δήμοι «κόβονται» στην αξιολόγηση
Οι περισσότεροι δήμοι προσέχουν την οικονομική τους λειτουργία – και πώς αλλιώς, αφού σε αυτή βασίζεται η βιωσιμότητά τους. Καλό βαθμό παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση και στο θέμα της παροχής δομών προσχολικής αγωγής και κέντρων απασχόλησης παιδιών, με τα αποτελέσματα βέβαια να διαφοροποιούνται πολύ από δήμο σε δήμο. Σε άλλους σημαντικούς τομείς, πάντως, όπως αυτοί της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, χρειάζεται μεγάλη βελτίωση.
Στη Βιώσιμη κινητικότητα, στις Πολιτιστικές υποδομές, στη Διαχείριση των απορριμμάτων, στη διαχείριση αδέσποτων ζώων και στον Ψηφιακό μετασχηματισμό, οι επιδόσεις βρίσκονται χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι η πλειονότητα των δήμων χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει να εξυπηρετεί τους πολίτες της με σύγχρονους όρους και προδιαγραφές.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους δήμους του Νομού Χανίων:
Ο Δήμος Χανίων έχει καλή βαθμολογία στην Οικονομική λειτουργία (0,7 ) και στην Προσχολική αγωγή (0,85) ενώ την χαμηλότερη βαθμολογία καταγράφει στην Βιώσιμη κινητικότητα (0,03 ) και στην Πολιτική Προστασία (0,39 ). Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η υψηλότερη βαθμολογία του δήμου Χανίων είναι στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (με 0,9 ).
Ο Δήμος Πλατανιά καταγράφει καλή βαθμολογία στην Οικονομική λειτουργία ( 0,71) και την χαμηλότερη στην διαχείριση αδέσποτων (0,28). Η υψηλότερη βαθμολογία του δήμου Πλατανιά είναι στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής και της Πολιτικής προστασίας (με 0,8).
Ο Δήμος Κισσάμου έχει καλή βαθμολογία στην Οικονομική λειτουργία ( 0,7) αλλά μάλλον ”κόβεται” στην αξιολόγηση σε μια σειρά από παροχές: πολιτιστικές υποδομές (0,10) , διαχείριση αδέσποτων (0,18), ψηφιακός μετασχηματισμός (0,20), πολιτική προστασία (0,24).
Ο Δήμος Αποκορώνου, αν εξαιρέσει κανείς την καλή βαθμολόγηση στην Οικονομική λειτουργία (0,67), παίρνει ”χαμηλό βαθμό” σε αρκετές παροχές όπως: Ψηφιακός μετασχηματισμός (0,05), διαχείριση αδέσποτων (0,18), κοινωνική προστασία (0,22), περιβάλλον – απορρίματα (0,25) και πολιτιστικές υποδομές (0,29).
Ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, συγκεντρώνει καλή βαθμολογία στην Οικονομική λειτουργία, αλλά μένει… μεταξεταστέος σε μια σειρά από παροχές όπως: διαχείριση αδέσποτων (0,0), ψηφιακός μετασχηματισμός (0,05), πολιτιστική προστασία (ο,23), περιβαλλον- απορριματα (0,24) και πολιτιστικές υποδομές (0,26).
Τέλος ο Δήμος Γαύδου έχει καλή βαθμολογία στην Οικονομική λειτουργία και χαμηλή σε πολιτιστικές υποδομές (0,18), κοινωνική προστασία (0,19) και διαχείριση αδέσποτων (0,20).
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ελένη Φουντουλάκη – zarpanews.gr






