Χανιά | Τα πρώτα συμπεράσματα για την εστίαση – Επαγγελματίες μιλούν για την κίνηση και τις προσδοκίες

χανιά-τα-πρώτα-συμπεράσματα-για-την-εσ-1241982
Καλοκαίρι στο Ενετικό Λιμάνι πριν την πανδημία

Επτά εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που άνοιξε η εστίαση και τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία του κλάδου δείχνουν ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων στα Χανιά αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ όσοι απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες, περιμένουν να «ανοίξουν» επιτέλους οι παραδοσιακές αγορές για να μπουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς εργασίας. Επίσης, ανάλογα με το είδος και την τοποθεσία της κάθε επιχείρησης, υπάρχουν ιδιαιτερότητες, καθώς κάποιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλο τον χώρο τους εξαιτίας των μέτρων, ενώ άλλοι περίμεναν την ενίσχυση που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά δεν την έχουν λάβει.

Ο Μιχάλης Μποτωνάκης, συνιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ και εστιατορίου «Boheme», στην οδό Χάληδων, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, χαρακτήρισε περίεργη τη χρονιά που διανύουμε:

«Τελειώνει ο Ιούνιος που κανονικά είναι από τους δυνατούς μήνες και η έλλειψη τουρισμού είναι σημαντική. Τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι σχετικά καλή, όχι όμως και τις υπόλοιπες μέρες. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός των πελατών, αλλά και τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν, τα οποία είναι λιγότερα. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, είμαστε περίπου 30% χαμηλότερα από μια κανονική χρονιά. Αν συνυπολογίσουμε τις δύο καραντίνες, το ότι έχουμε υποχρεωτικά μειωμένα καθίσματα και πως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τον εσωτερικό χώρο, γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Αλλά σκεφτόμαστε αισιόδοξα και πιστεύω ότι από τα μέσα Ιουλίου και για ένα τρίμηνο, θα πάμε πολύ καλά.»

«Boheme» στην οδό Χάληδων

Ο Γιάννης Τσιρτσάκης, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ «Έλλη» στο Ενετικό Λιμάνι μιλάει επίσης για μεγάλη μείωση τζίρου, ενώ επισημαίνει και άλλες δυσκολίες στη λειτουργία του καταστήματός του:

«Εμείς σαν κατάστημα έχουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε κόσμο μέσα και λειτουργούμε μόνο τα τραπεζάκια έξω. Αυτό δεν βοηθάει. Μέχρι τώρα υπάρχει πτώση 50-60% σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν τον κορονοϊό. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όπως πρέπει, θα χρειαστεί να απελευθερωθεί το ωράριο αλλά και ο χώρος μέσα στο κατάστημα, είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά.»

«‘Ελλη» στο Ενετικό Λιμάνι

«Περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα πλήρως και να έρθει ο κόσμος για να δουλέψουμε όπως πρέπει. Τώρα οι τουρίστες είναι λίγοι και τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ναι, υπάρχει κίνηση Παρασκευή-Σάββατο, αλλά τις υπόλοιπες μέρες είναι πολύ μειωμένη. Και η μείωση τζίρου σε σχέση με μια κανονική χρονιά είναι στο 50% με 60%», λέει στο zarpanews.gr η Ειρήνη Σηφογιαννάκη, υπεύθυνη του καφέ «Remezzο» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. «Αν δεν έρθουν Άγγλοι, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και μετά θα έχουμε έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.»

«Remezzo» στο Ενετικό Λιμάνι

Εκτός από το λιμάνι βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιοχές. Στη Νέα Χώρα, το εστιατόριο «Με Νου και Κρασί» περιμένει να ανοίξει ο τουρισμός. Η υπεύθυνη κουζίνας, Νεκταρία Κοτσώνη, επισημαίνει πως υπήρχε και μια υπόσχεση για ενίσχυση της εστίασης από την κυβέρνηση, η οποία παραμένει υπόσχεση:

«Δεν έχει δοθεί η ενίσχυση της εστίασης που είχαν υποσχεθεί, περιμένουμε ακόμα να την πάρουμε. Εμείς για να ανοίξουμε, μπήκαμε σε έξοδα, γεμίσαμε ψυγεία, αγοράσαμε όλα τα απαραίτητα, έχουμε προσωπικό. Και τον μήνα Μάιο μπήκαμε μέσα. Πριν δυο εβδομάδες ξεκίνησε κάποια κίνηση. Σε σχέση με μια κανονική χρονιά όμως, είμαστε 70% κάτω. Σε σχέση με πέρσι, 50%. Και έχουμε πολλά μηνύματα από πελάτες μας που έρχονταν τα καλοκαίρια από το εξωτερικό και μας λένε ότι ήταν έτοιμοι να έρθουν αλλά είτε έχουν ακύρωση πτήσεων, είτε καραντίνα.»

«Με Νου και Κρασί» στη Νέα Χώρα

Ο Ιούλιος είναι ο κρίσιμος μήνας, καθώς εκεί θα φανεί αν η χρονιά… θα σωθεί, από άποψης έλευσης τουριστών, κυρίως από Μ. Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες. Στη Μ. Βρετανία έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα ότι μπορεί η Ελλάδα να «πρασινίσει» στα μέσα Ιουλίου για τους ταξιδιώτες, δεν πρόκειται όμως για τίποτα επίσημο ακόμα. Στην Αγία Μαρίνα, περίπου το 70% των επιχειρήσεων είναι ανοικτό και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα βελτιώνονται, λέει στο zarpanews.gr ο Μιχάλης Καστρινάκης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Mitsos Restaurant»:

«Δουλέψαμε καλά του Αγίου Πνεύματος, ήρθαν πελάτες ακόμα και από Ρέθυμνο και Ηράκλειο να φάνε. Από τουρίστες τώρα υπάρχουν Ρουμάνοι και κάποιοι Σουηδοί, αλλά περιμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Από συζητήσεις με ξενοδόχους στην περιοχή, περιμένουν να έχουν πληρότητες ως και 50% τον Ιούλιο. Και Έλληνες περιμένουν, επειδή οι τιμές έχουν πέσει στα ξενοδοχεία. Γι΄αυτό και οι προετοιμασίες από τις επιχειρήσεις στην Αγία Μαρίνα είναι διπλάσιες από αυτό που ήταν πέρσι. Αλλά προς το παρόν, αν συγκρίνουμε με τον Ιούνιο του 2019, η κίνηση μετά βίας φτάνει στο 20% από αυτό που ήταν τότε.»

«Mitsos Restaurant» στην Αγία Μαρίνα

Στην Παλαιόχωρα επίσης υπήρξε έντονη κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά το υπόλοιπο διάστημα, όχι. Ο Γρηγόρης Πεντάρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου – ψαροταβέρνας «Galaxy» στην Παλαιόχωρα, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Ό,τι κάνουμε τα Σαββατοκύριακα είναι η δουλειά ως τώρα. Του Αγίου Πνεύματος βέβαια είχε πολλή δουλειά, αλλά τις καθημερινές είναι πολύ πεσμένη η κίνηση. Συνολικά είμαστε κάτω περίπου 40%-50%. Αυτό προκαλεί πρόβλημα και στους εργαζόμενους, γιατί δεν υπάρχει αρκετή δουλειά για όλους, ένα Σαββατοκύριακο δεν φτάνει. Όσο για τους τουρίστες, σήμερα έχουμε κυρίως Γερμανούς και Αυστριακούς εδώ, αλλά περιμένουμε στα μέσα Ιουλίου να έρθουν κι άλλοι. Πάντως όλοι, Έλληνες και ξένοι, ξοδεύουν λιγότερα και βλέπουμε από τις παραγγελίες ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Από την άλλη, πιθανόν, αν έχει καλό καιρό, η σεζόν να τραβήξει και ως τον Νοέμβριο στην περιοχή μας, γιατί υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται για το μονοπάτι Ε4 και γενικά τα βουνά.»

«Galaxy» στην Παλαιόχωρα

«Τις καθημερινές έχουμε πτώση που φτάνει το 80%», λέει στο zarpanews.gr o Γιάννης Μαυριδάκης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ερωτόκριτος» στην Αλμυρίδα. «Περιμένουμε στα μέσα Ιουλίου να ανοίξει η κατάσταση, προς το παρόν η πελατεία είναι κυρίως όσοι έχουν ήδη σπίτια στον Αποκόρωνα και τα Σαββατοκύριακα έρχονται και κάποιοι Χανιώτες. Αλλά η χρονιά δεν θα σωθεί, αν δεν επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν. Μόνο κάποια σπασμένα θα βγουν«, τόνισε ο κ. Μαυριδάκης.

«Ερωτόκριτος» στην Αλμυρίδα

Όπως είπε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ, Γιάννης Παυλάκης, η εικόνα είναι παρόμοια σε όλη την Κρήτη: έντονη κίνηση την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε η εστίαση, στη συνέχεια πτώση και αναμονή. Παρασκευές και Σαββατοκύριακα υπάρχει αύξηση κίνησης χάρη κυρίως στους κατοίκους, αλλά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές η κίνηση είναι περιορισμένη. Υπάρχουν και καταστήματα που δεν έχουν ανοίξει καθόλου, ή άνοιξαν δοκιμαστικά και έκλεισαν μετά.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Χανιά | Τα πρώτα συμπεράσματα για την εστίαση – Επαγγελματίες μιλούν για την κίνηση και τις προσδοκίες

  1. Μαλιστα κυριοι,
    με λιγα λογια GAME OVER και οσοι φτιαχνετε ξενοδοχειαρες και βιλαρες BETTER LUCK σε καμια τετραετια και βλεπουμε. Εως τοτε θα πρεπει να βρειτε καμια κανονικη εργασια και δεν θα το παιζετε ξενοδοχειαρχες με λινα πουκαμισακια και ενα ποτηρι λευκο κρασι στο χερι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook