Χανιά | Ποιος δήμος είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου – Πού κυμαίνονται οι τιμές – Σε αναζήτηση εργατών οι παραγωγοί

χανιά-ποιος-δήμος-είχε-τη-μεγαλύτερη-π-1368600

Στον Δήμο Πλατανιά καταγράφηκε η μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον Νομό Χανίων. Αυτό δήλωσε το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή

«Ο Δήμος Πλατανιά, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση, αυτή τη στιγμή έχει κάνει το περισσότερο λάδι στον νομό Χανίων, ακολουθεί η Κίσαμος, ο Αποκόρωνας, Κάντανος- Σέλινο και τα Σφακιά.»

Στα 3,30 ευρώ διαμορφώνεται αυτή την περίοδο η μέση τιμή πώλησης του ελαιόλαδου στα Χανιά, με οξύτητα 0,3.

Ωστόσο, στον Νομό Χανίων καταγράφεται μείωση της παραγωγής που αναμένεται να φτάσει το 30% σε σχέση πέρσι, όπως δήλωσε ο κ. Χαιρετάκης.

«Φέτος γενικά στο βόρειο κομμάτι του νομού ήταν εξαιρετικά μειωμένες, υπάρχουν περιοχές που έχουν και 80% πτώση, αυτό όμως συμψηφίζεται με βάση και τα στοιχεία που έχουμε από την Διεύθυνση Γεωργίας. Όσο προχωράμε λίγο πιο νότια στο νομό, εκεί ήταν καλύτερες οι παραγωγές, δηλαδή είχε βεδέμα που λέμε, και οι ελιές είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με πέρυσι, ώστε αυτό καλύπτει λίγο την πτώση της παραγωγής και νομίζω ότι ο νομός στο τέλος, θα κλείσει με μια πτώση 20- 30%.»

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαιρετάκης αναφέρθηκε στις τιμές που επικρατούν στην πώληση του λαδιού στην Κρήτη, στην ποιότητα αλλά και γενικότερα στην πορεία της παραγωγής:

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές, επειδή είναι καλές οι ποιότητες στο λάδι. Αυτή τη στιγμή στον Νομό Χανίων, η πλειοψηφία των τιμών του ελαιόλαδου είναι γύρω στα 3,30 ευρώ. Έχουμε δει και στην Ανατολική Κρήτη υψηλότερες τιμές, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και στις χαμηλές οξύτητες που είναι τα συγκεκριμένα λάδια, δηλαδή είναι οξύτητες κάτω από 0.3, θα δείτε 0.21, 0.19 τώρα είναι ένας πρόσφατος διαγωνισμός και  είναι και το ΠΟΠ Σητείας που αυτό έχει λίγο μεγαλύτερη τιμή πάντα από τα δικά μας λάδια, που τα τελευταία χρόνια με την εξαιρετική δουλειά εδώ και από τους παραγωγούς και από τους συναδέλφους, νομίζω ότι θα την καλύψουμε αυτή τη μικρή διαφορά. Κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ανέβει η τιμή.

Τα πάντα έχουν ακριβύνει. Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις στο Ηράκλειο που πληρώνουν ακριβότερα, δε νομίζω όμως ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή τις τιμές τις καθορίζει η Ισπανία, αφού παράγει πάνω από το 50% του ελαιολάδου και οι Ιταλοί είναι μια αγορά, ειδικά στο χύμα, οι οποίοι καθορίζουν αυτές τις τιμές.»

Επίσης, ο κ. Χαιρετάκης τόνισε πως Ιταλία και Ισπανία φαίνεται να έχουν «μπλοκάρει» την αγορά ελαιολάδου από την Ελλάδα:

«Από την Ελλάδα τα παίρνουν φθηνότερα τα λάδια, δυστυχώς. Υπάρχει άρνηση τώρα από αυτούς να αγοράσουν από την Ελλάδα. Αυτό δεν ξέρω αν είναι τεχνικό ώστε να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, ή είναι ρεαλιστικό επειδή υπάρχει μια πτώση στη ζήτηση και έχουν ήδη λάδια και είναι και αυξημένη η παραγωγή της Ιταλίας, οπότε κι αυτοί κάνουν λίγο πίσω, να δουν πως θα πάνε τα πράγματα. Οι τιμές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.»

Ζημιές στα ελαιόδεντρα από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές επλήγησαν

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος των Ελαιουργών Χανίων αναφέρθηκε και στις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στις ελιές:

«Γίνανε ζημιές. Σε κάποιες περιοχές, ελάχιστα και σε κάποιες περιοχές περισσότερο. Με το κοκοσάλι που είχε πέσει πριν 10 μέρες περίπου, έπεσαν αρκετές ελιές κάτω. Στην περιοχή τις Κισάμου, στα χωριά Λουσακιές και στο Έλος, έπεσαν αρκετές ελιές κάτω.»

Στο μεταξύ, ο κ. Χαιρετάκης επεσήμανε πως το κράτος μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ιδιαίτερη μέριμνα στις ελαιοκαλλιέργειες και κατ’ επέκταση στους ελαιοπαραγωγούς:

«Μπάχαλο ακόμα και τώρα»

«Δεν έκανε αυτά που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλαμβάνοντας ένα κράτος διαλυμένο, νομίζω ότι δεν ήξερε που να βάλει προτεραιότητες. Με τις επιδοτήσεις και με τα ελαιόδεντρα έβαλε μια τάξη, ωστόσο ακόμα υπάρχει πρόβλημα. Η τωρινή κυβέρνηση που ψήφισε και τη νέα ΚΑΠ, ειδικά τις ελιές δεν τις έχει προσέξει καθόλου, δηλαδή τις βάζει σε μια κατάσταση όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, χωρίς να υπολογίζει την αξία των ελαιόδεντρων. Όσο περνάνε τα χρόνια, μια ελιά γίνεται περισσότερο αποδοτική και δεν είναι εύκολο να πάρεις τον ίδιο καρπό, όπως είναι μια μηλιά ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Μας έχει στην ίδια κατηγορία. Επίσης, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο, αυτό το φωνάζουμε χρόνια τώρα. »

Τέλος, ο κ. Χαιρετάκης εξέφρασε την ανησυχία των ελαιοπαραγωγών για την αδυναμία εύρεσης εργατών :«Εκεί όμως που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στο κόστος παραγωγής. Επειδή το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί περίπου 20%, αν του χρόνου υπάρχει μια καλή σεζόν θα έχουμε θέμα με το εργατικό δυναμικό, γιατί και φέτος δεν υπήρχαν εργάτες γης ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν τις ελιές, γι’ αυτό μαζεύουν ακόμα οι παραγωγοί και δεν έχουμε και καλή εικόνα της παραγωγής μας, διότι έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Το κόστος των εργατικών έχει αυξηθεί 15-30% σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στην κυβέρνηση για το θέμα και δεν κάνει τίποτα. Δεν μπορούν να υπάρχουν αρκετοί μετανάστες στη χώρα μας ή και αυτοί που θέλουν να έρθουν και να θέλουν ατελείωτη γραφειοκρατία ώστε να φέρουν εργατικά χέρια εδώ στη χώρα.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook