Χανιά | Οιωνός προβλημάτων με την παράλληλη στήριξη στα δημοτικά – Τι γίνεται με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

χανιά-οιωνός-προβλημάτων-με-την-παράλ-1134623

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης, με αφορμή τις προσλήψεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Τσαλαπάκης επισήμανε ότι φέτος έγιναν μόνιμες προσλήψεις, αλλά και πάλι πλήθος θέσεων θα καλυφθούν από αναπληρωτές:

«Μετά από 13 χρόνια επιτέλους έγιναν μόνιμες προσλήψεις. Όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοί μας που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές. Συνολικά προσλήφθηκαν 11.700 μόνιμοι στη χώρα και στα Χανιά είχαμε 230 στην Πρωτοβάθμια. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα πάνω από 220 εκπαιδευτικούς στα Χανιά για να καλυφθούν οι ανάγκες στη γενική αγωγή ενώ είναι τεράστια τα κενά στην παράλληλή στήριξη«, ανέφερε ο πρόεδρος των δασκάλων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλαπάκη, εξαρχής προβλέπεται ότι θα υπάρξουν κενά:

«Οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών ξεπερνούν τις 40.000 σε ετήσια βάση, αυτό όμως σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι 30.000 τουλάχιστον για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία και περιμένουμε αυτές να γίνουν. Το υπουργείο πάντως διαρρέει ότι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσει το 70% των αναγκαίων προσλήψεων πράγμα που αυτομάτως αφήνει κενά στα σχολεία. Η πρώτη φάση αναμένεται την Παρασκευή αυτή, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει ένας πρώτος προγραμματισμός. Αναμένεται και δεύτερη φάση, κυρίως με τμήματα για την παράλληλη στήριξη. Αυτό γίνεται καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους, κανονικά, από τη στιγμή που είναι γνωστές οι ανάγκες, θα έπρεπε να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.»

Καταγγελία για την παράλληλη στήριξη 

Ο κ. Τσαλαπάκης υποστήριξε ότι το ΥΠΑΙΘ έχει δώσει οδηγία στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης ότι θα προσληφθούν όχι περισσότεροι από δύο εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης ανά σχολείο, ασχέτως των αναγκών. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ζητούσαμε 204 δασκάλους στην παράλληλη στήριξη, το υπουργείο όμως ζήτησε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να στείλουν πλασματικά στοιχεία ώστε να προσληφθούν 110 μόνο. Τους έδωσε μια οδηγία που αναφέρει ότι σε μια σχολική μονάδα όπου μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν 5 μαθητές που έχουν γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ που αναφέρει ότι έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης, δεν θα διατεθούν πάνω από 2 εκπαιδευτικοί. Έτσι, αναμένεται να γίνουν οι μισές προσλήψεις περίπου από όσες χρειάζονται και δεν θα καλυφθούν όλοι οι μαθητές. Στα νηπιαγωγεία χρειαζόμασταν 54 εκπαιδευτικούς αλλά δηλώθηκαν 48.

Όταν ο μαθητής έχει διάγνωση από επίσημο φορέα που λέει ότι χρειάζεται συνεχή υποστήριξη μέσα στην τάξη, δεν γίνεται ένας εκπαιδευτικός να έχει άλλους 2-3 μαθητές να προσέχει. Ούτε ο εκπαιδευτικός μπορεί έτσι να κάνει αυτό που πρέπει , ούτε ο μαθητής λαμβάνει αυτό που απαιτείται. Εμάς μας ενημέρωσε η διεύθυνση ότι η εντολή ήταν προφορική και μετά ότι τους εστάλη εγγράφως. Στην τελευταία μας συνάντηση πριν δύο μέρες μας το επιβεβαίωσε», δήλωσε ο κ. Τσαλαπάκης.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη, η οποία δεν διέψευσε τις πληροφορίες για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την παράλληλη στήριξη, επιφυλάχθηκε όμως να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ επισήμανε ότι θα πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα που είχαν παλαιότερα οι διευθύνσεις εκπαίδευσης να έχουν εκπαιδευτικούς στη διάθεσή τους που κάλυπταν άμεσα τα κενά που δημιουργούνταν όταν κάποιος αρρώσταινε ή παρουσιαζόταν κάποια έκτακτη περίσταση, χωρίς χρονοτριβές.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook