Χανιά | Οι ναυαγοσώστες φεύγουν, οι λουόμενοι παραμένουν – Τέλος από αύριο η κάλυψη στις παραλίες

χανιά-οι-ναυαγοσώστες-φεύγουν-οι-λουό-1290857

Ολοκληρώνεται και στα Χανιά, την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, η ναυαγοσωστική περίοδος και σχεδόν σε όλους τους δήμους της ΠΕ Χανίων από την 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες, έστω κι αν παραμένουν ακόμα αρκετοί λουόμενοι.

Στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου και Κισσάμου δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις συμβάσεις ναυαγοσωστικής κάλυψης και αιτία για τη μη παράταση είναι το κόστος, το οποίο φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς οι ναυαγοσώστες είχαν υποχρεωθεί να προμηθευτούν καινούριο εξοπλισμό και το κόστος για τις συμβάσεις πήρε την ανιούσα.

Στον δήμο Χανίων το κόστος έφτασε τις 620.000 ευρώ, στον Πλατανιά τις 500.000 περίπου, στον Αποκόρωνα επίσης 500.000 ενώ και στην Κίσσαμο ήταν αυξημένο κατά 100.000 περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, οι δημοτικές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να διατηρήσουν την κάλυψη πέρα από το όριο που τους υποχρεώνει ο νόμος, δηλαδή τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιδοτήσει, εκτάκτως και με καθυστέρηση, τους δήμους με ποσά που κυμαίνονταν περίπου στο 25-30% του φετινού κόστους, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτό θα επαναληφθεί. Όσο για τυχόν παρατάσεις, ήταν δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε καμιά επιχορήγηση.

Έτσι, στις περισσότερες παραλίες του νομού Χανίων από την 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν ναυαγοσώστες. Μοναδική εξαίρεση ο δήμος Καντάνου-Σελίνου, στον οποίο η κάλυψη θα διαρκέσει ως τις 10 Οκτωβρίου, ενώ συγκεκριμένα στο Ελαφονήσι θα υπάρχει ναυαγοσώστης σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. 

Στις παραλίες των Χανίων πάντως, ακόμα και σήμερα είναι εμφανής μια αρκετά έντονη παρουσία λουόμενων και επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι από την Παρασκευή, όλοι όσοι μπαίνουν στη θάλασσα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς βοήθεια από επαγγελματίες ναυαγοσώστες, σε περίπτωση ανάγκης, δεν θα υπάρχει.

Επίσης, νομικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των δήμων να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσάρεστης κατάστασης, δεν θα μπορούν να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook