Χανιά | «Ο κόσμος δεν πάει πια στα μεγάλα ξενοδοχεία» – Καταλυτική η επίδραση του Airbnb στην τουριστική ζήτηση

χανιά-ο-κόσμος-δεν-πάει-πια-στα-μεγάλ-1146114

Για την αλλαγή που έχει διαμορφώσει στο τουριστικό τοπίο το Airbnb αλλά και την επίδρασή του στην τουριστική οικονομία, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Νομού Χανίων «Απτέρα», Κωνσταντίνος Πρώιμος, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στην Άννα Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων «Κύδων».

Ο κ. Πρώιμος επεσήμανε πως το Airbnb έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στο να κάνει διακοπές μόνος του σε μικρά καταλύματα, αποφεύγοντας τη διαμονή στα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός τουριστών.

Παράλληλα ο κ. Πρώιμος, τόνισε την ανάγκη θέσπισης νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τα μικρά τουριστικά καταλύματα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Αυτό το θέμα με το Airbnb είναι ένα θέμα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο το δικό μας σύλλογο, απασχολεί γενικώς πανευρωπαϊκά, επειδή τίθεται ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δε θα έλεγα μόνο πανευρωπαϊκά αλλά και όλο τον κόσμο. Εμείς ως τουριστικά καταλύματα υποχρεούμαστε σε μια σειρά από εύλογες διατάξεις του νόμου, που έχουμε πυρασφάλεια, μια σειρά από αναγκαίες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση του AirbnB δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

To Airbnb είναι μια πραγματικότητα που λαμβάνει χώρα παντού και παίρνει πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο από τα καταλύματα και από τα ξενοδοχεία και θα ήθελα να πω ότι αλλάζει και τα δεδομένα της τουριστικής ζήτησης.

Δηλαδή, έχει μετατοπίσει την τουριστική ζήτηση μακριά από τα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία. Δηλαδή ο κόσμος έχει αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα, ότι θα πάει σε ένα κατάλυμα που ενδεχομένως θα είναι μόνος του, θα πάει σε μια βίλα, σε ένα δωμάτιο, θα πάει σε ένα διαμέρισμα και δε θέλει πλέον να συγχρωτιστεί με τόσο πολύ κόσμο, μέσα σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία, όπως συνέβαινε παλιά.

Θα δούμε πως θα καταλήξει αυτό το πράγμα αλλά σίγουρα θα θέλαμε να δούμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, που να προστατεύουν τους ανθρώπους που έχουν μικρά τουριστικά καταλύματα από αυτό τον αθέμιτο ανταγωνισμό του Airbnb.»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 45% της τουριστικής δυναμικότητας του Νομού Χανίων καλύπτονται από βίλες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Πάγιο το πρόβλημα των υποδομών – «Αναβάθμιση του τουρισμού με τον διορισμό του Αντιδημάρχου Τουρισμού Δ. Χανίων»

Ο κ. Πρώιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πάγιο πρόβλημα των υποδομών του Νομού Χανίων ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε θετική την κίνηση του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη για τον διορισμό Αντιδημάρχου Τουρισμού: «Έχουμε μεγάλο ζήτημα με τις υποδομές.

Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμαστε και θα πρέπει να υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Θεωρώ ότι η πρόσφατη κίνηση του Δήμου Χανίων να ορίσει ένα αντιδήμαρχο στο πόστο του τουρισμού αναβάθμισε το θέμα του τουρισμού και το χαρτοφυλάκιο και ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι θα έχουμε θετικότερες εξελίξεις τώρα, από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Ικανοποίηση από την τουριστική κίνηση του 2021

Ο Κωνσταντίνος Πρώιμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της τουριστικής περιόδου που πέρασε και εμφανίζεται αισιόδοξος πως το 2022 θα φέρει μια ακόμη καλύτερη τουριστική σεζόν.

«Η τουριστική κίνηση φέτος στο νομό μας πήγε ανέλπιστα καλά. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ότι φέτος πολλές χώρες ήταν κλειστές, πολλές χώρες που ήταν παραδοσιακοί ανταγωνιστές μας, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, η Τουρκία, υπήρχε μειωμένο τουριστικό ρεύμα προς αυτές.

Περιμένουμε, όταν αποκατασταθεί πλήρως η τάξη με τον κορονοϊό, δηλαδή ενδεχομένως το καλοκαίρι που μας έρχεται και μπουν όλοι οι παίκτες στην αγορά, τότε τα πράγματα θα είναι πάλι δύσκολα, επειδή εμείς με το σκληρό νόμισμα του ευρώ θα έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από διάφορες όμορες χώρες, που έχουν το τουριστικό μοντέλο σαν το δικό μας ήλιος και θάλασσα. Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε το επίπεδο του 2019.»

Γενική Συνέλευση και Εκλογές για το Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων «Κύδων»

Ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων «Κύδων» περιλαμβάνει 300 μέλη. Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, στον 4ο όροφο.

Η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Νομού Χανίων «Απτέρα» αριθμεί σήμερα 1.200 μέλη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook