Χανιά | Ο ενετικός νερόμυλος στις Καλύβες έγινε στέγη πολιτισμού

χανιά-ο-ενετικός-νερόμυλος-στις-καλύβ-1488057

Ο λόγος για τον ενετικό νερόμυλο που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Καλύβες του δήμου Αποκορώνου. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο ενετικός νερόμυλος, όπως και άλλα σημεία στην περιοχή μας αποτελούν το πολιτιστικό μας αποτύπωμα.

Ο ενετικός νερόμυλος στις Καλύβες χαρακτηρίστηκε το 1999 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και αποτελούσε σημαντικό κέντρο οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής καθ’ όλες τις φάσεις της λειτουργίας του (νερόμυλος σιτηρών, ελαιοτριβείο – «φάμπρικα"», μηχανοκίνητος μύλος σιτηρών, υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ρεύματος).

Ο αρχικός ενετικός πυρήνας του νερόμυλου ανήκει στην κατηγορία του ελληνικού ή ανατολικού τύπου με οριζόντια φτερωτή. Ο μύλος αυτός θεωρείται ως ο μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος της Κρήτης και σημειώνεται στους χάρτες της επαρχίας Αποκορώνου (Apicorno) που σχεδίασαν ο Ιταλός χαρτογράφος και στρατιωτικός μηχανικός Φραντζέσκο Βασιλικάτα το 1609 και ο Ιταλός συγγραφέας , ζωγράφος, λιθογράφος, συντηρητής έργων τέχνης και χαρτογράφος Μάρκο Μποσκίνι την ίδια περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook