Χανιά | Μήνυμα ζωής και ελπίδας από τον Ορίζοντα στο Παλιό Λιμάνι | Photos

χανιά-μήνυμα-ζωής-και-ελπίδας-από-τον-925959

Ένα 24ωρο μετά τον χθεσινό εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών» η φιλόξενη Πλατεία Κατεχάκη, στα Χανιά πλημμύρισε το Σάββατο από ελπίδα, χαμόγελα και πίστη στη ζωή.

Στο Παλιό Λιμάνι, ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» Χανίων διοργάνωσε μία όμορφη εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών των Χανίων σχετικά µε το πως μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Μία πράξη που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για κάποιον συνάνθρωπο μας καθώς ο εθελοντής μπορεί να του χαρίσει μέσα από μία απλή διαδικασία τη ζωή και το χαμόγελο.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ορίζοντα Σπύρος Αδοντάκης υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, αφού τα μέχρι στιγμής νούμερα ειναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά στα Χανιά και όχι μόνο.«Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο εδώ στα Χανιά, καθώς εδώ και 6 χρόνια που ξεκινήσαμε θέλουμε να φτάσουμε τους 10.000 εθελοντές και σήμερα αγγίζουμε περίπου τους 9.000.  Το πιο ενθαρρυντικό όμως είναι ότι έχουν βρεθεί 30 που ειναι συμβατοί και θα σώσουν ανθρώπινες ζωές από παιδιά σε όλο τον κόσμο Πρόσφατα βρέθηκε ένας δότης ο οποίος είναι συμβατός με ένα παιδάκι από το Ιράν. Φαντάζεστε πόσο σπουδαίο, πόσο μεγάλο είναι το όραμα που έχουμε στον Ορίζοντα… Αρκεί να πούμε ότι αν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών θα βρίσκουμε μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς που νοσούν από λευχαιμίες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Για αυτό παρακαλώ όλους τους Χανιώτες να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο των 10.000 εθελοντών δοτών μυελού των οστών..» δήλωσε στο zarpanews.gr ο κ. Αδοντάκης.Λίγα λεπτά αργότερα μία νεαρή φοιτήτρια από την Αθήνα επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του προέδρου, καθώς αφού ενημερώθηκε από τους ανθρώπους του Ορίζοντα ακολούθησε την απλή διαδικασία, δίνοντας λίγο από το σάλιο της.

«Το α’ βήμα της διαδικασίας είναι η σωστή ενημέρωση. Στη συνέχεια γίνεται με μπατονέτα λήψη στοματικού επιχρίσματος(σ.σ σάλιου) από τον υποψήφιο εθελοντή δότη, μέσα από την οποία γίνεται η ταυτοποίηση του γονιδιακού τύπου του κάθε δότη και σε περίπτωση που βρεθεί συμβατός η λήψη του μοσχεύματος γίνεται μέσα από το περιφερικό αίμα. Δεν υπάρχει χειρουργική διαδικασία, είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί 3-4 ώρες μέσα από το περιφερικό αίμα σαν μία αιμοδοσία, δε νοσηλεύεται ο εθελοντής και δεν έχει παρενέργειες» τόνισε στο zarpanews.gr χαμογελαστή η εκ των ιδρυτικών μελών του Ορίζοντα Χαρούλα Καζάκου που εξέφρασε κι η ίδια την αισιοδοξία της για αυτόν το όραμα ζωής.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να επιβραβεύσουμε και να ευχαριστήσουμε τους 35.000.000 εγγεγραμμένους στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών και όσους έχουν μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει στη δωρεά του μοσχεύματος για τους ανθρώπους που πάσχουν και προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή μέσα από μεταμόσχευση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί ολοένα αυξάνονται οι υποψήφιοι εθελοντές δότες για δωρεά μυελού των οστών, ο κόσμος ενημερώνεται, είναι πολύ δεκτικός καταρρίπτει τους μύθους και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν στο παρελθόν και έρχεται τόσο στον «Ορίζοντα» όσο και στους συναφείς φορείς για να ενημερωθεί».

Η όμορφη εκδήλωση που κράτησε μέχρι τις 21.00 το βράδυ παράλληλα με τη διανομή φυλλαδίων και την ενημέρωση του κοινού από εκπαιδευμένους Εθελοντές για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών, διανθίστηκε και με άλλες δράσεις για τα παιδιά σχετικές με το μήνυμα της εκδήλωσης όπως: το Θεατρικό Παιχνίδι για τον Εθελοντισμό: “Νεραιδοκαταστάσεις” από τις νηπιαγωγούς Λίλη Καζάκου και Αργυρώ Καραπατάκη, η διαδραστική αφήγηση παραμυθιού και αποτύπωσή του σε ζωγραφικό λεύκωμα, το Face painting αλλά και ο συμβολικός σχηματισμός καρδιάς από τους παρευρισκόμενους με ταυτόχρονη απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook