Χανιά | Με πεντάμετρα σκάφη, jet ski και απινιδωτές έρχονται φέτος οι ναυαγοσώστες στις παραλίες | Photos

χανιά-με-πεντάμετρα-σκάφη-jet-ski-και-απινι-677386

Το τοπίο στην ναυαγοσωστική κάλυψη φέτος θα διαφέρει από εκείνο που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς, έπειτα από την επιβολή σχετικής νομοθετικής διάταξης, οι ναυαγοσώστες εξοπλίζονται με σύγχρονα εργαλεία για να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους, αποκτώντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες.

«Θα γίνουμε καλύτεροι και από τα πρότυπα του εξωτερικού», λέει στο zarpanews.gr ο Παύλος Λιτινάκης, ιδιοκτήτης σχολής ναυαγοσωστών και ναυαγοσώστης ο ίδιος. Οι πύργοι πλέον θα είναι εμβαδού τουλάχιστον 4 τ.μ. Θα έχουμε φαρμακείο που θα έχει απινιδωτή παιδιών και ενηλίκων, αυτόματη συσκευή έκλυσης αδρεναλίνης παιδιών και ενηλίκων, φουσκωτούς νάρθηκες, ρυθμιζόμενα κολάρα, διάφορα άλλα εξαρτήματα και θα έχει ένα τέτοιο σετ ο κάθε ναυαγοσώστης. Φανταστείτε ότι μόνο το φαρμακείο αυτό κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ. Και θα εκπαιδευτούμε όλοι μας να τα χρησιμοποιούμε.»

Επίσης, θα χρησιμοποιούνται νέα σκάφη, τα οποία έχουν σοβαρές προδιαγραφές:

Ο Παύλος Λιτινάκης

«Είναι από πέντε μέτρα και πάνω και με μηχανή άνω των 100 ίππων, με ραντάρ VHF, με συστήματα ακινητοποίησης. Θα μπορούμε στα δύο μίλια απόσταση από την ακτή να επεμβαίνουμε άμεσα, θα συνδράμουμε και σε επιχειρήσεις διάσωσης που πολλές φορές μας καλούν οι λιμενικές αρχές να βοηθήσουμε. Πόσες φορές έχει πάει κάποιος κολυμπώντας στα Θοδωρού από την Αγία Μαρίνα και δεν μπορεί να γυρίσει; Τώρα θα μπορούμε εύκολα να τον μαζέψουμε

Ταυτόχρονα, προβλέπονται και jet ski. Οι παραλίες θα αρχίσουν να θυμίζουν… Baywatch, όταν οι ναυαγοσώστες θα ορμούν στα κύματα καβαλώντας τα νέα υδάτινα οχήματα:

«Θα έχουμε jet ski, με ειδική σανίδα από πίσω. Πέρσι είχαμε ένα περιστατικό, με ανέμους 8 μποφόρ και κανένα σκάφος δεν μπορούσε να βγει στη θάλασσα με τέτοιο καιρό. Αλλά ένα jet ski με έναν έμπειρο χειριστή μπορεί να επεμβεί και σε τέτοιες συνθήκες», λεει ο κ. Λιτινάκης.

Ο Χανιώτης ναυαγοσώστης εξηγεί ακόμα, πως όλη αυτή η φαντασμαγορία έχει εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η κυβέρνηση μερίμνησε για τα επιπλέον κόστη:

«Η διάταξη που μας υποχρεώνει να πάρουμε όλο αυτόν τον εξοπλισμό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ αλλά και των ναυαγοσωστών και ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα εκδοθεί ένα πρόσθετο κονδύλι, ώστε να καλυφθεί το έξτρα κόστος που θα επωμίζονται στο εξής οι ναυαγοσωστικές σχολές για τον πρόσθετο εξοπλισμό αυτόν. Ο σχετικός κωδικός λοιπόν, δημιουργήθηκε την Πέμπτη (σ.σ. 22 Απριλίου) και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σύντομα.»

Η ναυαγοσωστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Δείτε φωτογραφίες του νέου εξοπλισμού:

Ένα από τα καινούρια σκάφη
Μικρό μέρος του εξοπλισμού

Φουσκωτοί νάρθηκες
Τα νέα σκάφη χωρίς τις μηχανές

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | Με πεντάμετρα σκάφη, jet ski και απινιδωτές έρχονται φέτος οι ναυαγοσώστες στις παραλίες | Photos

  1. Και για να μαζεψει ο Λυτινας εναν που παει καθε 2 χρονια στα Θοδωρου και δεν μπορει και καλα να γυρισει θα του πληρωσει ο Δημος Χανιων 1 εκατομμυριο!!! Σα δεν ντρεπομαστε λεω εγω!

  2. Δεν είναι σαφές..δλδ τα χαρίζουν στον εκάστοτε εργολάβο??!!??!!ποιος τα συντηρεί ποιος θα τα αποθήκευση ποιος τα χρησιμοποιεί εκτός σεζον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook