Χανιά | Λιομάζωμα χωρίς εργάτες δεν γίνεται: Στον «αέρα» η συγκομιδή – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

χανιά-λιομάζωμα-χωρίς-εργάτες-δεν-γίν-1567946

«Του λαδιού η χρονιά τελείωσε»

Στον αέρα τινάζει την φετινή ελαιοπαραγωγή η τεράστια έλλειψη που παρατηρείται σε εργάτες γης στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Οι αγρότες, επαγγελματίες και μη, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν βρίσκουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τις ελιές και μάλιστα σε μια περίοδο που παρουσιάζεται βεντέμα.

Την ίδια ώρα, την κατάσταση πιέζει και ο δάκος, ο οποίος έχει προσβάλλει μεγάλο αριθμό ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να κρίνεται επείγουσα.

Μιλώντας για το θέμα, στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μανούσος Σταυριανουδάκης, επισήμανε πως θα είναι μια «άδεια χρονιά» εάν η συλλογή της παραγωγής δεν γίνει σύντομα. Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα που να διευκολύνουν την έλευση εργατών από ξένες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι το λάδι είναι υγρός χρυσός, υπάρχουν κάποιοι «κανόνες», οι οποίοι εάν δεν τηρηθούν, μπορούν να τινάξουν την φετινή παραγωγή παραγωγή στον αέρα, γονατίζοντας κι άλλο τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτό το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, από πέρσι τον Φεβρουάριο που είχαμε σμίξει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα για να έρχονται οι εργάτες. Ένας που θέλει εργάτη γης, θα πρέπει να κάνει την αίτηση με πιο απλές διαδικασίες. Το δεύτερο είναι ότι οι εργάτες που έρχονται εδώ από άλλες χώρες, πρέπει να είναι ελεγχόμενοι, να πληρώνονται και να είναι ασφαλισμένοι.

Και οι εργάτες που ήταν εδώ τα προηγούμενα χρόνια έχουν φύγει. Έχουν διαλέξει χώρες, όπως η Γαλλία και λόγω του ότι πολλοί είναι γαλλόφωνοι αλλά και λόγω του ότι έχουν καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επίσης, δεν έρχονται γιατί δεν βρίσκουν και σπίτι να νοικιάσουν για τους 4-5 μήνες που έχουν κάνει συμφωνίες.

Η ελαιοσυγκομιδή είναι σχεδόν στον αέρα. Ζορίζει ο δάκος, διότι έχει ευνοϊκό καιρό, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μεγάλη βεντέμα, αλλά εάν δεν μαζευτούν όπως πρέπει και να μπει μέσα η παραγωγή, θα είναι μια άδεια χρονιά»

Η γενικότερη ακρίβεια που πλήττει και τον αγροτικό κλάδο δεν αφήνει περιθώρια για υψηλά προσυμφωνημένα μεροκάματα αλλά ούτε και για κέρδος.

«Δεν μπορούν και οι αγρότες λόγω αύξησης λιπασμάτων, αύξηση στις τιμές των καυσίμων να πληρώσουν εγκαίρως 40-50 ευρώ το μεροκάματο. Κατά μέσο όρο το μεροκάματο είναι 50 ευρώ. Αυτός που πληρώνει ακόμα και 60 ευρώ μεροκάματο, δεν βγαίνει οικονομικά. Η αύξηση στην τιμή του λαδιού πηγαίνει πλέον στα καύσιμα για τα ελαιοραβδιστικά.

Πέρυσι θέλαμε 30 ευρώ για τα μηχανάκια ενώ φέτος θέλουμε 70-80 ευρώ. Όλα έχουν αυξηθεί και την πληρώνουμε όλοι. Η κτηνοτροφία έχει διαλυθεί τελείως. Το μόνο που μένει είναι το λάδι. Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα εγκαίρως να απλοποιηθεί το σύστημα.

Και τώρα να γίνουν αιτήσεις, δεν προλαβαίνουν να έρθουν εργάτες, του λαδιού η χρονιά τελείωσε. Το λάδι είναι χρυσάφι αλλά αν δεν το διαχειριστείς σωστά δεν θα αφήσει ούτε αυτό κέρδος».

Εργάτες από Μπαγκλαντές και Ινδία – «Αγκάθι» η γραφειοκρατία

Σύμφωνα με τον κ. Σταριανουδάκη, οι χώρες από τις οποίες αναζητούν εργάτες οι Κρητικοί είναι Μπαγκλαντές και Ινδία. Οι περισσότεροι από αυτούς που ξεκινούν το ταξίδι για εργασία, τελικά δεν καταφέρνουν να πάνε στον προορισμό τους λόγω της γραφειοκρατίας, η οποία παραμένει «αγκάθι» και για τις δυο πλευρές:

«Και ένα χαρτί να τους λείπει τους παίρνουν από το αεροδρόμιο και τους γυρίζουν πίσω. Έχουμε περιπτώσεις που ξεκινούν πέντε άτομα να έρθουν με αίτηση κανονικά, ο ένας έρχεται, τους άλλους γυρνούν πίσω».

Οι παραγωγοί ελπίζουν σε ένα «θαύμα», σε ένα χέρι βοηθείας για την συλλογή του ελαιοκάρπου, προκειμένου να μην πάει στράφι αυτή η τόσο κατά τα άλλα παραγωγική χρονιά για το ελαιόλαδο.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Λιομάζωμα χωρίς εργάτες δεν γίνεται: Στον «αέρα» η συγκομιδή – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook