Χανιά | Λίμνη Αγιάς και ετοιμόρροπη γέφυρα στον Αποκόρωνα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο | Photos

χανιά-λίμνη-αγιάς-και-ετοιμόρροπη-γέφ-1576380

Δύο επερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τα Χανιά κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης την Τρίτη.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη Λίμνη Αγιάς. «Υπάρχει κίνδυνος καταρρευσης τοιχείων αντιστήριξης, λόγω της μεγάλης ποσότητας φερτών υλικών που έχουν έρθει με τα χρόνια στο σημείο. Θα πρέπει να σταλούν ειδικοί για να εξετάσουν το σημείο», ανέφερε ο Γιάννης Μανούσακας για την παράταξη Μαρκογιαννάκη.Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη με μεγάλη περιβαλλοντική αξία, ανέφερε στην απάντησή του ο Νίκος Καλογερής.

«Για τα φερτά υλικά που θα ρίξουν το τοίχωμα, αυτό δεν στέκει. Θα μπορούσε όμως πράγματι η ποσότητα νερού που χωράει να είναι μεγαλύτερη. Δεν μπορούμε να την αδειάσουμε για να την καθαρίσουμε, γιατί πρόκειται πλέον για βιότοπο. Ωστόσο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να βρούμε τρόπο επέμβασης στη λίμνη χωρίς ζημιά. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν κάποιες αδειοδοτήσεις για το πού θα αποτεθούν τα υλικά που συγκεντρώνονται στη λίμνη. Είναι κατάλληλα για εγγειοβελτιωτικά όμως και εκτιμώ ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι. Να βρεθεί χώρος να στραγγίσουν και να έρθουν οι άνθρωποι να τα παίρνουν».

Πρέπει να γίνει το έργο αυτό, είπε ο κ. Καλογερής.

Παρενέβη ο Τάσος Κουρουπάκης, ο οποίος είπε ότι τη δεκαετία του 1990 είχε από 480.000 ως 520.000 κ.μ νερού, μια δεκαετία αργότερα είχε περίπου 250.000 κ.μ. Το 2019 η λίμνη στερεψε, αλλά τώρα έχει από 130.000 ως 170.000 κ.μ. νερού

Το μπάζωμα από τα φερτά υλικά έχει μειώσει τον όγκο, μαζί με τα καλάμια. Θα πρέπει να δούμε και σαν σωστό ταμιευτήρα, γιατί είναι απαραίτητο το νερό».Στη συνέχεια συζητήθηκε η ερώτηση που αφορούσε το τί προτίθεται να πράξει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση γέφυρας στην Κερά Αποκορώνου, η οποία βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση.

Ο Ανδρέας Κουκλινός για την παράταξη Μαρκογιαννακη απηύθυνε την ερώτηση: «Πρόκειται για τη γέφυρα που ενώνει τις Καλύβες με την Αλμυρίδα. Το πρόβλημα προέρχεται από μια διαρροή του ΟΑΚ και είναι άλυτο εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης, θα έπρεπε να είναι μέλημα της δημοτικής αρχής, αλλά απευθύνομαι στην ευαισθησία σας γιατί πρέπει επιτέλους να διορθωθεί».

Ο Νίκος Καλογερής στην απάντησή του άφησε αιχμές για τον ΟΑΚ και ζήτησε από τον Λευτέρη Κοπάση να απαντήσει πότε θα διορθωθεί η διαρροή:

«Πρόκειται για μια παλιά πέτρινη γέφυρα, έχω μιλήσει με τους αρμόδιους και όλοι υπόσχονται ότι είναι θέμα μηνών και εβδομάδων αλλά δεν έχει διορθωθεί. Αν ο ΟΑΚ δεν μπορεί, ας έρθει σε μας να ζητήσει βοήθεια», ανέφερε.

Ο Λευτέρης Κοπάσης, από την άλλη, επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή Αποκορώνου:

«Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον του ερωτώντα, αλλά προσδιορίζεται στις πράξεις της δημοτικής αρχής. Θα πάνε κι αύριο να το δουν, αλλά το θέμα είναι να μη διακοπεί η σύνδεση στον Αποκόρωνα».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook